Külföld

Visszalépése óta először szólt a néphez Joe Biden: marad elnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 6:44

Az elnökválasztási kampányból való visszalépését a demokrácia megmentésének fontosságával magyarázta Joe Biden.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban először mondott tévébeszédet Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azóta, hogy vasárnap bejelentette: nem indul a novemberi elnökválasztáson.

„Életem megtiszteltetése, hogy Önöket elnökként szolgálhatom” – mondta Biden a mintegy tízperces, az országos televíziókban is közvetített beszédének elején. „De a veszélyben demokrácia védelme fontosabb, mint bármilyen hivatal. Úgy döntöttem, hogy az továbblépés legjobb útja, ha átadom a fáklyát a fiatalabb generációnak. Ez a legjobb módja annak, hogy egyesítsük nemzetünket” – mondta a 81 éves elnök a Fehér Ház ovális irodájában ülve, hozzátéve, hogy elérkezett a „fiatalabb hangok” ideje.

„Erőt merítek, és örömömet lelem abban, hogy az amerikai népért dolgozom. De az Unió tökéletesítésének szent feladata nem rólam szól. Ez Önökről szól.”


A visszalépéséhez vezető eseményekkel kapcsolatban kijelentette, hogy világossá vált számára: egységre van szükség a pártjában. Joe Biden elmondta, hogy voltak tervei a második elnöki ciklusra is, de a személyes ambíciók nem lehetnek fontosabbak a demokrácia megmentésénél.

„Amerika döntő pillanathoz érkezett. A most meghozott döntések meghatározók lesznek az amerikai nemzet és a világ számára egyaránt a következő évtizedekben” – hangoztatta. „Választanunk kell aközött, hogy előre vagy hátra haladunk, remény és gyűlölet, egység és megosztottság között.”

Joe Biden ismét támogatásáról biztosította alelnökét, Kamala Harrist mint elnökjelöltet, akit tapasztaltnak, keménynek és a posztra alkalmasnak nevezett.

Miután vasárnap bejelentette elnökválasztási kampányból való visszalépését, többen is felszólították, hogy mondjon le elnöki megbízatásáról is. Joe Biden mostani beszédében ilyesmiről nem tett említést, azt közölte, hogy az elnöki mandátumából hátralévő hat hónapban hivatali feladataira kíván összpontosítani. Tervei között említett gazdasági intézkedéseket, egyebek mellett a gyógyszerek elérhetőségének javítását, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését, valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját.

Joe Biden arról is beszélt, hogy továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz Vlagyimir Putyin orosz elnök megállítására, és a NATO-ban elért egység mintájára hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel. Biden közölte, hogy tovább dolgozik a gázai háború lezárásán, ami a közel-keleti stabilitásnak is feltétele.

Az elnök nem tett említést Trumpról, aki percekkel korábban egy újabb, több mint egyórás beszédet mondott egy észak-karolinai kampánygyűlésen. Joe Biden ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának.

Nyitókép: Evan Vucci/Pool via REUTERS

#Külföld#egyesült államok#usa#joe biden#elnök#beszéd#fehér ház

Címlapról ajánljuk