Külföld

Megbüntetheti az Egyesült Államok a korrupt magyar politikusokat

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 8:53

Megvizsgálják a vízummentesség eltörlését is a demokrácia rossz állapota miatt. 

Meg kell vizsgálni, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, hogy megérdemli a vízummentességet – olvasható Ben Cardin amerikai szenátor közleményében, amelyet azután adott ki, hogy egyeztetett David Pressman nagykövettel. Az amerikai Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke szerint 

a magyarországi korrupció mértéke miatt azt is el kell dönteni, hogy helyénvaló lenne-e szankciókat kezdeményezni magyar politikusokkal szemben.

Erre a Magnitsky-törvény alapján van lehetőség, ez ugyanis felhatalmazza az amerikai kormányt, hogy szankcionálja azokat a külföldi kormányzati tisztviselőket, akik megsértik az emberi jogokat, vagy korrupciós tevékenységben vettek részt. A jogszabály alapján befagyaszthatják vagyonukat, és kitilthatják őket az Egyesült Államokból. 

„Aggódom a magyar kormány miatt, amelynek tisztségviselői többször is úgy támadták Biden elnököt és Pressman nagykövetet, ami elképzelhetetlen egy amerikai szövetségestől” – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban ismét a NATO legkevésbé megbízható tagjának bizonyult 

– írta a szenátor, aki szerint Magyarország szükségtelenül halogatta az Ukrajnának szánt uniós támogatás elfogadását. Úgy vélte, sürgősen ratifikálni kellene Svédország NATO-csatlakozását is.

Ben Cardin azt írta: Továbbra is riasztó a demokratikus normák folyamatos eróziója Magyarországon. Szerinte a szuverenitásvédelmi törvény közvetlen támadást jelent az újságírók, a civil társadalom, a politikai szereplők és mindazok jogai ellen, akik bírálják az Orbánt-rezsimet. Azt is megjegyezte, hogy ehhez a magyar kormány a titkosszolgálatokat és a bűnüldöző szerveket is felhasználja. „Ez nem hasonlít semmihez, amit egy modern demokráciában láttunk” – jegyezte meg.

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#orbán viktor#david pressmann#egyesült államok#korrupció#vízum#nato#szankciók#vízummentesség#diplomácia

Címlapról ajánljuk