Külföld

Zelenszkij: A Wagner-lázadás megmutatta, mennyire ostoba és gyenge az orosz kormány

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 14:03

Aki a gonoszságot választja, saját magát pusztítja el – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a Wagner-csoport lázadása után. 

Már semmilyen hazugság sem tudja leplezni, hogy az orosz kormány „gyengeségét és ostobaságát”, a Wagner-csoport lázadása okozta káosz miatt – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök közösségi oldalain nyilvánosságra hozott nyilatkozatában közölte:

Aki a gonosz útjára lép, saját magát pusztítja el.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét egyszer sem említi, közölte, hogy „az, aki százezreket taszított háborúba”, most végül „Moszkvában barikádozza el magát azok elől, akiknek fegyvert adott a kezébe”. Zelenszkij kijelentette, hogy „Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált”, hozzátéve, hogy minél tovább tartják katonáikat és zsoldosaikat az ukrán földön, „annál több fájdalmat, káoszt és bajt hoznak magukra később”.

Zelenszkij az orosz elnök nevének említése nélkül közölte, hogy Putyint „újra és újra rettegéssel tölti el 1917”, utalva a bolsevik forradalomra, hozzátéve, hogy csak azt fogja elérni.

Vlagyimir Putyin: Fegyveres lázadás tört ki

Árulással vádolta meg Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét Vlagyimir Putyin. A zsoldossereg korábban az elnök magánhadseregeként működött, most úgy tűnik, végleg szakított Putyin és legfőbb bizalmasa.

Az orosz felkelők vezére reagált Putyin fenyegetésére: Nem adjuk meg magunkat az elnöknek

Kemény szavakkal vágott vissza Jevgenyij Prigozsin, Putyin egykori szövetségese az orosz elnök bejelentésére, amiben hazaárulónak nevezte a Wagner-csoportot, mert fegyveres felkelést indítottak Oroszországban. 

Videón az Oroszországban masírozó wagneresek

Videó a felkelők által megszállt orosz városból: az emberek szelfiznek a tankokkal

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

Díjnyertes francia tényfeltáró dokumentumfilm látható február 24-től az RTL+-on, amely bemutatja az orosz Wagner-csoport nemzetközi tevékenységét Ukrajnában, Afrikában és a Közel-Keleten.

Putyin titkos seregét világszerte bevetik, már az orosz invázió előtt Ukrajnában lapultak

A Wagner-csoportról itt írtunk részletesen nem sokkal az Ukrajna ellen indított háború megkezdése után. 

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség második alkalommal rendezett csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén.MTI/EPA/Dumitru Doru

 

 

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#vlagyimir putyin#lázadás

Címlapról ajánljuk