Vállalati hírek

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 9:33

Díjnyertes francia tényfeltáró dokumentumfilm látható az RTL+-on, amely bemutatja az orosz Wagner-csoport nemzetközi tevékenységét Ukrajnában, Afrikában és a Közel-Keleten.

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege (Wagner, l'armée de l'ombre de Poutine) című, 2022-ben készült francia dokumentumfilm az orosz Wagner katonai magáncég nyomait követi. 

A filmet ide kattintva lehet elérni az RTL+ streamingfelületén.

A titokzatos cég és a magánhadsereg Jevgenyij Prigozsin milliárdos üzletember, orosz oligarcha tulajdonában van, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelsőbb köréhez tartozik. Bár a szervezet hivatalosan nem kötődik az orosz vezetéshez, a hadsereg mégis a Kreml első emberének politikai céljait szolgálja ki, és minden segítséget megkap az orosz államtól. A magánhadsereg célja az orosz befolyási területek kiterjesztése és az orosz hatalom növelése a nemzetközi színtéren, különösen Afrikában és a Közel-Keleten.

E célok elérésének érdekében a Wagner-csoport nyugati hatalmak elleni destabilizáló hadjáratokat folytat, dezinformál és célzott gyilkosságokat követ el.

A dokumentumfilm a szervezetből kilépett exzsoldosokat, a Wagner-csoport tagjainak hozzátartozóit, illetve egy toborzót és egy aktív katonát is megszólaltat. Elbeszéléseik alapján a nézők betekintést nyerhetnek a csoport működésébe. Mindemellett a film készítői olyan geopolitikai és biztonságpolitikai szakértőket is megszólaltatnak, akik feltárják a magánhadsereg hátterében húzódó politikai szálakat.

A film továbbá beszámol a Wagner-csoporthoz köthető háborús bűnökről, valamint megmutatja, mi motiválja a férfiakat arra, hogy egy zsoldoshadsereghez csatlakozzanak. A dokumentumfilm készítése közben az alkotók első kézből tapasztalhatták meg a szervezet védelmi gépezetét, amelynek legfőbb célja, hogy a Wagner-csoportról semmilyen információ se kerüljön nyilvánosságra.

A film készítői, Alexandra Jousset és Ksenia Bolchakova 2022-ben számos egyéb nemzetközi díj és jelölés mellett elnyerték a legrangosabb francia újságírói díjat, az Albert Londres Audiovisual Prize-t.

Alexandra Jousset újságírói munkásságának fókuszában a háborús és geopolitikai témák állnak, míg Ksenia Bolchakova Oroszország szakértőként tevékenykedik számos francia és nemzetközi produkcióban és televíziónál. Ez a kivételes nyomozást végrehajtó tényfeltáró dokumentumfilm február 24-től, az Ukrajna elleni orosz hadművelet első évfordulójának napjától elérhető az RTL+ előfizetős kínálatában, az On the Spot ajánlásával.

Az RTL+ számos alkotást kínál a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik az RTL+ előfizetői számára már elérhető, világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot legújabb évada, a Vissza a természethez. Az RTL streamingszolgáltatásának előfizetéses csomagjában szintén elérhető Cseke Eszter és S. Takács András lebilincselő dokumentumfilm-sorozata, A hosszú élet titkai is. Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek elkészítéséhez is. Már elérhető az RTL+-on a gyermekbántalmazásról készült, többszörös díjnyertes Túl közel. Az RTL+ az On the Spot válogatása és ajánlása alapján hozza el előfizetőinek a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is, ennek a dokumentumfilm-csomagnak a része A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege is.

Bővebb információ az RTL+ szolgáltatásról és előfizetésről: www.rtlplusz.hu

#Vállalati hírek#putyin#wagner csoport#RTL+#közlemény

Címlapról ajánljuk