Külföld

Vlagyimir Putyin: Fegyveres lázadás tört ki

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 9:24

Árulással vádolta meg Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét Vlagyimir Putyin. A zsoldossereg korábban az elnök magánhadseregeként működött, most úgy tűnik, végleg szakított Putyin és legfőbb bizalmasa.

Beszédet intézett a néphez Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport több orosz városban is átvette a hatalmat, és úgy tudni, csapataival Moszkva felé tartanak. Hivatalosan egy olyan csapást akarnak megtorolni, amit Prigozsin szerint az orosz hadsereg követett el velük szemben, és céljuk nem mást, mint átvenni a hadügyminisztérium irányítását.

A Wagner-csoport korábban Vlagyimir Putyin magánhadseregeként működött, vezetője Jevgenyij Prigozsin az orosz elnök egyik legfőbb bizalmasának számított. Most ennek úgy tűnik vége, Putyin hazaárulással vádolta meg a „fegyveres felkelés” szervezőit.

Minden belső zavargás halálos veszélyt jelent államiságunkra, nemzetünkre. Ez csapás Oroszországra, népünkre és a hazánk védelmét szolgáló erőfeszítésekre. Az ilyen fenyegetésre keményen fogunk reagálni

– mondta Putyin. Hozzátéve, hogy Oroszország meg fogja védeni magát.

Polgáraink életéért, biztonságáért és területi integritásunkért harcolunk.

Putyin szerint az anarchia és az ellen is harcolnak, hogy nehogy kapituláljanak és megerősítette:

Mindent megteszek, hogy visszaverjem ezt a támadást.

Az oroszországi rendkívüli helyzetről szóló élő közvetítésünket itt éri el

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán konfliktus#puccs#jevgenyij prigozsin#hazaárulás#lázadás#felkelés

Címlapról ajánljuk