Külföld

Felkelés volt Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 1:14

2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori legfőbb bizalmasa törésre viszi a közte, valamint a védelmi minisztérium és az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban romló viszonyt. Szergej Szurovikin tábornok és Vlagyimir Alekszejev vezérkari főnök péntek késő este videóüzenetben szólították fel Prigozsint, hogy vonja vissza csapatait és térjen vissza a frontra. Vlagyimir Putyin szombat délelőtti tévébeszédében fegyveres lázadásról beszélt, és azt mondta, a wagneresek elárulták a hazát. Az orosz elnök egykori magánhadseregének tagjai közben megindultak Moszkva felé, ahol már épültek a lövészárkok. Végül váratlanul Prigozsin bejelentette: Vége a hadműveletnek, a Wagner-zsoldosok visszatérnek táboraikba. 

Az Oroszországban zajló események hátterében az áll, hogy Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken közzétett hangüzenetében de facto hadat üzent a védelmi minisztériumnak. 

Prigozsin azt állította, hogy az orosz hadsereg rakétákkal támadta az egyik Wagner-bázist, és a támadásban sok katonája odaveszett. Prigozsin közölte, hogy meg kell állítani Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyre kell állítani az igazságosságot Oroszországban. Felszólított mindnekit, hogy ne álljanak 25 ezer katonája útjába, aki ezt megpróbálja azt megsemmisítik. 

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította Prigozsin vádjait, provokációnak nevezve azokat. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője délután azt közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a helyzetről, valamint a szükséges lépéseket megteszik.

Magyar idő szerint péntek éjfél körül hirtelen elárasztották az orosz és ukrán Twitter és Telegram csatornákat az orosz helyzetről szóló híradások. A helyzet zűrzavaros, de a jelek szerint úgy tűnik, hogy Prigozsin valamiféle erőszakos hatalomátvételre készül, ami akár fegyveres összecsapásokhoz, végső esetben polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethet.  

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 22:02

Vége az élő közvetítésnek

Élő közvetítésünket ezennel lezárjuk. Köszönjük olvasóink egész napos megtisztelő figyelmét. Ha az éjszaka során valami rendkívüli történik, arról természetesen itt az rtl.hu-n mindenképpen beszámolunk. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 22:00

Rácz András csak vonakodva hiszi a Wagnernek

„Nincs követelés, nem határoz meg további célokat, semmi ilyesmi. Teljesen érthetetlen, miben reménykedik” – így kommentálta Rácz András Oroszország-szakértő, hogy a Wagner-csapatok lefújták Moszkva ostromát. Szerinte nem zárható ki, hogy hamisított vagy manipulált felvételről van szó. Bővebben itt olvashat erről

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 21:23

Zelenszkij: Putyin nagyon fél és vélhetően bújkál valahol

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy ma „minden orosz bandita, zsoldos és oligarcha” szemtanúja volt annak, milyen könnyű orosz városokat elfoglalni. Hogy mit mondott még, azt itt olvashatja el

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 21:13

Így örültek a Wagner-zsoldosok a visszavonulásnak

Nehéz lenne azt mondani, hogy szomorúan fogadták a hírt. Azt kiabálták: „Pakoljunk fel, menjünk haza.”

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 20:11

Úgy néz ki, véget ért a puccs

Jevgenyij Prigozsin úgy döntött, leálltja csapatait, nem mennek tovább Moszkva felé, hanem visszafordulnak. Erről bővebben itt olvashat

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 19:57

Kicsoda Jevgenyij Prigozsin?

Az FBI körözést adott ki ellene, megjárta a börtönt, és éttermet is vezetett a korábban csak Putyin szakácsaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-zsoldoscsapat vezére elítélt bűnözőből lett hadúr. Az orosz elnökkel még a 90-es években kötött barátságot, a nevét azonban csak az ukrajnai háború kitörése után ismerte meg a világ.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 19:53

Medvegyev: Puccs van Oroszországban

Az egykori orosz elnök és miniszterelnök Dmitrij Medvegyev szerint a Wagner-csoport vezetője államcsínyt akar végrehajtani. Erről bővebben itt olvashat.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 19:38

A magyar kormány is reagált

A magyar kormány úgy reagált, a magyar emberek védelme a legfontosabb, csak ebből a szempontból figyelik az orosz és ukrán fejleményeket.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 19:14

A saját infrastruktúrájukat rombolják az oroszok

Így próbálják megakadályozni a felkelők előrenyomulását.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 18:41

Felfüggesztették a tömegrendezvényeket Moszkvában

Munkaszüneti nap lesz hétfőn Moszkvában, ahol úgynevezett terrorellenes intézkedések kezdődtek. Ezek értelmében:

  • bárkit korlátozhatnak a mozgásban és közlekedésben;
  • a kommunikációs eszközöket megfigyelhetik vagy korlátozhatják;
  • joguk van személyek és járművek átkutatásához;
  • illetve szükség esetén evakuálhatják a lakosságot.

További részleteket itt olvashat

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 17:30

Moszkva várja az orosz felkelőket

Az orosz hadsereg elkezdte kiépíteni az úttorlaszait a fővárosban Moszkvában. Úgy néz ki, a külső peremkerületekben akarják megfogni a Wagner-csoport harcosait. A blokádok mellett városszerte ellenőrzőpontokat állítottak fel, és elkezdték leszedni Putyin korábbi magánhadseregének toborzóplakátjait. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 17:09

Kadirov csecsenjei is beszálltak az orosz káoszba

A közösségi médiában terjedő videók alapján csecsen konvojok tartanak az elfoglalt Rosztov-na-Donu felé, egyes ukrán források szerint pedig Ramzan Kadirov katonái már meg is érkezhettek a rágóiba, és javában zajlanak az összetűzések. Erről bővebben itt olvashat

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 17:03

Nehéz megmondani, hogy Prigozsin túléli-e a következő 72 órát

Ha ez valóban a Prigozsin által kitalált államcsíny-kísérlet, akkor a hivatalos szakértői becslések szerint Prigozsinnak kisebbek az esélyei a sikerre – mondja Feledy Botond, külpolitikai szakértő. Márpedig, ha Oroszországban valaki elbukik egy puccsal, gyakran az illetőt eltüntetik, megölik, vagy kiiktatják a közéletből.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 16:24

Rácz András az RTL-nek: Az események kezdenek kicsúszni Prigozsin irányítása alól

Rácz András elmondása szerint Prigozsin „erősen be van kötve a Kreml-höz”, mert fontos szolgálatokat tett Oroszország számára, de befolyása az igazán nagy oligarchákhoz képest sehol nincs. Jevgenyij Prigozsin azért tűnhet befolyásosnak, mert hozzátartoznak a troll-gyárak – mondja Rácz. Prigozsin nagyban tudja uralni és torzítani az információs teret. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 16:17

Készülnek a lövészárkok Moszkva mellett

A jelek szerint az orosz vezetés arra készül, hogy felvegye a harcot a Wagner-csoport fegyvereseivel. Moszkvában már készülnek a lövészárkok, a Vörös teret pedig lezárták. Erről itt olvashat bővebben

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#moszkva#jevgenyij prigozsin#puccskísérlet#puccs#polgárháború#felkelés#Wagner#wagner-csoport#ma

Címlapról ajánljuk