Külföld

Felkelés volt Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 1:14

2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori legfőbb bizalmasa törésre viszi a közte, valamint a védelmi minisztérium és az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban romló viszonyt. Szergej Szurovikin tábornok és Vlagyimir Alekszejev vezérkari főnök péntek késő este videóüzenetben szólították fel Prigozsint, hogy vonja vissza csapatait és térjen vissza a frontra. Vlagyimir Putyin szombat délelőtti tévébeszédében fegyveres lázadásról beszélt, és azt mondta, a wagneresek elárulták a hazát. Az orosz elnök egykori magánhadseregének tagjai közben megindultak Moszkva felé, ahol már épültek a lövészárkok. Végül váratlanul Prigozsin bejelentette: Vége a hadműveletnek, a Wagner-zsoldosok visszatérnek táboraikba. 

Az Oroszországban zajló események hátterében az áll, hogy Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken közzétett hangüzenetében de facto hadat üzent a védelmi minisztériumnak. 

Prigozsin azt állította, hogy az orosz hadsereg rakétákkal támadta az egyik Wagner-bázist, és a támadásban sok katonája odaveszett. Prigozsin közölte, hogy meg kell állítani Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyre kell állítani az igazságosságot Oroszországban. Felszólított mindnekit, hogy ne álljanak 25 ezer katonája útjába, aki ezt megpróbálja azt megsemmisítik. 

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította Prigozsin vádjait, provokációnak nevezve azokat. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője délután azt közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a helyzetről, valamint a szükséges lépéseket megteszik.

Magyar idő szerint péntek éjfél körül hirtelen elárasztották az orosz és ukrán Twitter és Telegram csatornákat az orosz helyzetről szóló híradások. A helyzet zűrzavaros, de a jelek szerint úgy tűnik, hogy Prigozsin valamiféle erőszakos hatalomátvételre készül, ami akár fegyveres összecsapásokhoz, végső esetben polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethet.  

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 6:53

Az utcák akkor is legyen tiszták, ha puccsszerűség történik

Furcsa jelenet Rosztov-na-Donu városában, ahol az utcaseprőket a tankok látványa sem tántorított el attól, hogy tisztán tartsa az utcákat. 

 

 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 6:46

Lezárták a Moszkvát és Rosztovot összekötő autópályát

Lezárták a forgalom alól az M4-es autópályát, ami Moszkvát köti össze Rosztovval, ahol a Wagner-csoport katonái tankokkal vonultak be a városba. Ezt azután tették, hogy az autópályán Wagner-konvojt lehetett látni, ahogy az orosz főváros felé halad. 

 

Prigozsin azt állította, hogy csapatait helikopterről támadták egy autópályán, és arról beszélt, hogy „mindent el fognak pusztítani”, ami az útjukba kerül. Állítása szerint a helikoptert lelőtték, és „az erdőben ég” – írta a CNN. 

Az M4-es autópálya környékéről közben füstöt jelentettek:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 6:38

Rendkívüli biztonsági intézkedések Moszkvában és környékén

Különleges terrorellenes intézkedéseket vezettek be Moszkvában – közölte az orosz főváros polgármestere. Szergej Szobjanyin közlése szerint a közlekedési ellenőrzések megnövekedésére kell számítani a városban, és korlátozhatják a köztéri eseményeket – írta  TASZSZ. 

Később a moszkvai régió kormányzója bejelentette, hogy hasoló lépéseket vezettek be a főváros környékén is:

A Moszkvai Régióban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A helyzetet a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a rendfenntartó erők ellenőrzik. Terrorellenes intézkedések vannak érvényben. 

A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy ne utazzanak a régió déli területeire, és „főleg ne az azon kívüli területekre”. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 6:19

Fegyveres lázadással vádolják Prigozsint

Az orosz főügyészség fegyveres lázadás szervezése vádjával indított eljárást Jevgenyij Prigozsin ellen – írta a TASZSZ. Az orosz hírügynökség közlése szerint húsz év börtönt is kaphat. 

Az orosz védelmi minisztérium közben tagadta a Wagner-csoport vezetőjének állítását, hogy légicsapásokat mértek volna a magánhadseregként egységeire. 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 5:03

Rövid technikai szünetet tartunk közvetítésünkben, 6 órakor folytatjuk

Addig is nézegessék a TASSZ orosz állami hírügynökség első riportfotóit a Wagner zsoldoshadsereg által elfoglalt Rosztovból:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 5:01

Rendkívül bizarr látványt nyújt Rosztov központja szombat reggel

A középületeket blokád alatt tartó gépfegyveres Wagner-zsoldosok, az utcák főbb csomópontjait elfoglaló páncélosok és a köztük nézelődő, fotózgató, szelfizgető rosztovi lakosok összképe semmihez nem fogható:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 4:39

Prigozsin bejelentette, hogy elfoglalták az orosz hadsereg rosztovi főhadiszállását

A védelmi minisztérium rosztovi adminisztratív központját a Wagner zsoldosai veszik körül, a környező utcákon a Wagner páncélozott harcjárművei vannak pozícióban.


Prigozsin katonái állítólag a körbevették a rosztovi rendőrkapitányság, a belügy, a titkosszolgálat és a városháza épületét is.

Egyes – meg nem erősített – jelentések szerint az orosz hadsereg és az orosz rendvédelmi erők egyes egységei csatlakoztak a Wagnerhez. A városból néhány helyről szórványos lövöldözésről érkeztek hírek, de elszánt ellenállás a bevonuló Wagner alakulatok ellen sehol nem bontakozott ki.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 4:23

Wagneres katonák tartják ellenőrzésük alatt a védelmi minisztérium rosztovi épületének környékét

Úgy tűnik, mintha arra készülnének, hogy elfoglalják a hadsereg dél-oroszországi főhadiszállását. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 4:19

Mozgósították az orosz rohamrendőröket is

A putyinellenes tüntetések brutális szétveréséről hírhedt OMON símaszkos tagjai azonban egyelőre nem avatkoznak bele a történésekbe:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 4:10

Tankok az orosz védelmi minisztérium rosztovi épületénél

A T-72-es és T-80-as tankok ágyúcsövei a minisztériumra céloznak:


Az alábbi információmorzsa szerint a Wagner zsoldossereg és az orosz hadsereg egységei néznek farkasszemet egymással Rosztovban:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 3:55

A Wagner-csoport harckocsijai Rosztovban?

Az alábbi szombat hajnalban készült felvételen – nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni: állítólag – Wagner-egységek (harckocsik, páncélozott csapatszállítók) tartanak a rosztovi városközpont felé. Más források szerint az orosz hadsereg egységei láthatók a felvételen.


Ezek itt (ha minden igaz) Wagner-egységek:


Valamilyen tankok mindenesetre elérték Rosztov központját:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 3:44

Kijevben orosz rakéta tallt el egy 24 szintes lakóházat

Az éjjel több ukrán nagyváros ellen is légitámadást hajtott végre Ororszország. Kijevben egy 24 szintes lakóházat ért találat. Az orosz rakéta 3 szintet pusztított el. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 3:40

Hajnalodik, orosz katonai helikopterek köröznek Rosztov fölött

Az orosz légierő szemmel láthatóan ellenőrzése alatt tartja Rosztov légterét. A helikopterek közt Mi-28 és Ka-52 támadó helikopterek is vannak. A videók helyi idő szerint hajnal 4 óra körül készültek, hamarosan felkel a nap.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 3:31

Rosztov kormányzója nyugalomra intette a lakosságot

Vaszilij Golubjev megkért mindenkit, hogy őrizze meg a hidegvérét, és ha nem muszáj, senki ne hagyja el az otthonát. Az orosz rendvédelmi erők megtesznek minden szükségest, hogy biztosítsák a térség lakóinak biztonságát.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 24. - 3:24

Szállingóznak videók az állítólag Moszkva felé tartó Wagner-egységekről

Kirill Fedorov orosz hadiblogger csatornáján különféle katonai járművekből álló konvojról jelent meg több videó is, a felvételeken trélerrel szállított harckocsi is látható:

Szállingóznak videók az állítólag Moszkva felé tartó Wagner-egységekről

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#moszkva#jevgenyij prigozsin#puccskísérlet#puccs#polgárháború#felkelés#Wagner#wagner-csoport#ma

Címlapról ajánljuk