Külföld

Zelenszkij a Wagner-lázadás feladásáról: Putyin nagyon fél, és vélhetően bujkál valahol

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 21:16

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy ma „minden orosz bandita, zsoldos és oligarcha” szemtanúja volt annak, milyen könnyű orosz városokat elfoglalni. 

„A mai napon a világ látta, hogy Oroszország vezetői nem irányítanak semmit, teljes a káosz” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután visszavonulót fújt a Moszkva felé menetelő Wagner-csoport.

A BBC tudósítása alapján Zelenszkij nyilatkozatában arról beszélt, hogy ma „minden orosz bandita, zsoldos és oligarcha” szemtanúja volt annak, milyen könnyű orosz városokat elfoglalni. Majd ismét felszólította a nyugati szövetségeseit, hogy támogassák Ukrajnát, küldjenek repülőgépeket és fegyvereket.

Az ember ott a Kremlben nyilvánvalóan nagyon fél, és valószínűleg elbújt valahol, nem mutatja magát. Biztos vagyok benne, hogy már nincs Moszkvában

– kommentálta az ukrán elnök annak hírét, hogy Vlagyimir Putyin állítólag elhagyta Moszkvát, miután a Wagner csapatai megindultak az orosz főváros felé. 

Mint arról beszámoltunk, péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg parancsnoka Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, hogy büntesse az orosz vezetést, ami szerinte korábban az ő állásaikat támadta. Szombat este azonban váratlanul visszavonulót fújt, erről a következő cikkünkben írunk részletesen.

Az ukrán elnök először szombat délután reagált az akcióra, akkor azt mondta, hogy már semmilyen hazugság sem tudja leplezni az orosz kormány „gyengeségét és ostobaságát”, valamint hozzátette: „aki a gonoszságot választja, saját magát pusztítja el”.  

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én. MTI / EPA / Pool / AP / Louise Delmotte

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#ukrán elnök#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#lázadás

Címlapról ajánljuk