Külföld

A csecsen vezető Putyin mellett harcol, csapatai már megérkezhettek a Wagner által megszállt városba

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 17:00

A közösségi médiában terjedő videók alapján csecsen konvojok tartanak az elfoglalt Rosztov-na-Donu felé, egyes ukrán források szerint pedig Ramzan Kadirov katonái már meg is érkezhettek a rágóiba, és javában zajlanak az összetűzések.

A csecsen csapatok máris útnak indulhattak a Wagner-csoport által elfoglalt Rosztov-na-Donu felé, hogy segítsenek Moszkvának a lázadás leverésében – legalábbis erre enged következtetni egy sor videó, ami a közösségi médiában kezdett terjedni.

Péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg parancsnoka Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. Ramzan Kadirov csecsen vezető szombaton kijelentette, hogy erői készek segédkezni a Jevgenyij Prigozsin lázadásának leverésében, és szükség esetén kemény módszereket is alkalmaznak a Wagner-csoport ellen.

Kadirov, aki 2007 óta irányítja Csecsenföldet, késsel való hátbaszúrásnak nevezte Prigozsin fegyveres lázadását, és támogatja közeli szövetségesét, Vlagyimir Putyin orosz elnököt a felkelés elfojtásában – írja a BBC.

A harcosokhoz fordulok – anyaországunk hazafiaihoz. Ne engedjetek a provokációknak!

– mondta a csecsen vezető.

Hozzátette, számukra jelenleg Oroszország biztonsága és az orosz társadalom egysége a legfontosabb, ennek érdekében pedig lépni fognak. Szombaton rengeteg videó került fel a Twitterre, melyeken csecsen konvojok tartanak az elfoglalt település felé, egyes ukrán források szerint pedig a katonák már meg is érkezhettek a rágóiba, és javában zajlanak az összetűzések.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#csecsen#vezető#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk