Belföld

Rácz András a Wagner-visszavonulóról: egyelőre még vonakodom elhinni

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 21:55

Az Oroszország-szakértő szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Kreml teljes erővel nekiállt összezavarni a Wagner-parancsnok szimpatizánsait.

„Nincs követelés, nem határoz meg további célokat, semmi ilyesmi. Teljesen érthetetlen, miben reménykedik” – így kommentálta Rácz András Oroszország-szakértő, hogy a Wagner-csapatok lefújták Moszkva ostromát.

Rácz kétségeket fogalmazott meg a lázadás feladásával kapcsolatban. Mint arra a szakértő emlékeztet, Prigozsin hivatalos Telegram-csatornáján 19:25-kor jelent meg az ominózus hangüzenet a visszavonulásról, azonban a Wagner-parancsnok nem fogalmazott meg követeléseket.

Majd közölte: nem zárható ki, hogy hamisított vagy manipulált felvételről van szó. Prigozsin korábban használt hivatalos csatornáján megtévesztő hangüzenet fut, és valakik létrehoztak más kamucsatornákat is, miközben Prigozsin jelenleg ezen a csatornán kommunikál.

Szóval úgy néz ki, hogy az orosz rezsim teljes erővel nekiállt összezavarni Prigozsin szimpatizánsait. Meglátjuk, mire lesz elég

– fogalmaz Rácz András

Ám hozzátette, simán lehet, hogy valóban a visszafordulás mellett döntenek, és belátják azt, hogy nincs esélyük bevenni Moszkvát, de ezt még vonakodik elhinni. A szakértő szombat délután az RTL-nek is nyilatkozott az eseményekről. 

Mint arról beszámoltunk, péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg parancsnoka Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, hogy büntesse az orosz vezetést, ami szerinte korábban az ő állásaikat támadta. Szombat este azonban váratlanul visszavonulót fújt, erről a következő cikkünkben írunk részletesen.

Nyitókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. MTI / EPA

#Belföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#feladás#rácz andrás

Címlapról ajánljuk