Külföld

Se Orbánhoz, se Putyinhoz nincs köze, állítja a francia szélsőjobb vezetője, a Mészáros Lőrinc bankja által hitelezett Marine Le Pen

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 15:24

„Boszorkányüldözésnek” nevezte az ellene zajló vizsgálatot a politikus, aki korábban hazudott arról, hogy kapott-e hitelt Mészáros Lőrinc bankjától.

Nem ígért semmit cserébe Marine Le Pen azokért a kölcsönökért, amelyeket egy magyar és egy orosz-cseh banktól kapott kampányára, állította a politikus, aki ellen jelenleg parlamenti bizottság nyomoz az ügyben, írja a Euronews.

A szélsőjobboldali politikus korábban 9,4 millió eurót kapott egy orosz kötödésű banktól, a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő MKB pedig 10,6 millióval segítette ki. A lap szerint az orosz kölcsönt máig nem fizette vissza Le Pen pártja.

A politikus azt mondta a meghallgatáson: „Ez egy boszorkányüldözés. Azt nem szeretitek, hogy más véleményünk van, mint nektek, és az EU-nak. Még egyszer, ez az, amit demokráciának hívnak”. Azt is tagadta, hogy bármilyen elvárást támasztanának felé külföldi hitelezői.

Korábban arról írtunk: a francia elnökválasztás második fordulójába jutott Marine Le Pen azt állította, hogy nem jutott kölcsönhöz a kampányához egész Európában, pedig februárban kiderült, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő MKB 10,6 millió euróval segítette ki. Elmondása szerint ezért volt szüksége orosz hitelre a kampányához.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Varsóban 2021. december 4-én. – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Fischer Zoltán

#Külföld#marine le pen#orbán viktor#hitel#mészáros lőrinc#mkb#vlagyimir putyin#bank

Címlapról ajánljuk