Külföld

Ezeréves hagyomány, szinte vallásos áhítat: órákon belül kezdődik III. Károly koronázása

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 5. 14:56

Összeszedtük, mit kell tudni a britek nagy napjáról, amikor szimbolikusan is királlyá koronázzák III. Károlyt. A király családjának szinte minden tagja jelen lesz, még a szexuális visszaéléssel vádolt András herceg is – kivéve Meghan Markle-t, aki nem kapott meghívót az eseményre. Bár a ceremónia évezredes tradíciót követ, Károly több szempontból is szakít a hagyományokkal.

Ha azt hitte, hogy a pápalátogatás alatt volt nehéz közlekedni Budapesten, mindenképp kerülje London belvárosát szombaton: ekkor koronázzák meg hivatalosan III. Károly angol királyt. A szimbolikus esemény egy ezeréves hagyomány folytatása lesz: Károly a negyvenedik uralkodó, aki hivatalosan is megkapja a koronát 1066 óta.

Ennek szellemében a szertartás vallási elemekkel tűzdelt, nagyszabású esemény lesz, ami egésznapos programot nyújt a résztvevőknek és a nézőknek. III. Károly nemcsak királlyá válik formálisan, de a koronázás során veszi át az anglikán egyház vezető pozícióját. A királysághoz nem is szükséges feltétlenül a hivatalos koronázás: VIII. Edvárd például nem ment keresztül a ceremónián, Károly pedig II. Erzsébet halála után automatikusan megkapta a címet.

Ezeréves hagyomány, szinte vallásos áhítat: szombaton koronázzák meg III. Károly királyt
Így néz ki a meghívó a koronázásra. Fotó: Buckingham-palota.

Íme a vendéglista: Harry jöhet, Meghan nem

Az idei ceremónia kisebb és rövidebb lesz, mint II. Erzsébet megkoronázása 1953-ban, amelyen a Brit Nemzetközösség, azaz a Commonwealth államainak vezetői is részt vettek – ezek azok az országok, amelyek hivatalosan is uralkodójukként ismerik el az angol királyt vagy királynőt. Ők idén hiányozni fognak az eseményről – ami annak fényében különösen érdekes, hogy közülük egyre több ország fontolgatja, hogy elhagyja a nemzetközösséget. A Guardian arról írt még szeptemberben, hogy pár ország már komoly lépéseket is tett a köztársasággá alakulás felé: Antigua és Barbuda, Jamaica, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

Idén úgy tudni, hogy csupán vallási vezetők lesznek jelen a koronázáson a nemzetközösség országaiból, valamint más királyi családok tagjait sem biztos, hogy meghívták – a BBC-nek és a CBS-nek eltérő információi vannak erről. 

Annyi azonban bizonyos, hogy míg édesanyja összesen nyolcezer embert hívott meg a Westminster katedrálisban tartandó ceremóniára, Károly beéri kétezerrel.

III. Károly családjának viszont szinte minden tagja jelen lesz – kivéve Meghan Markle-t, aki nem kapott meghívót az eseményre. Ez a hercegné és a család közötti helyzet elmérgesedésével magyarázható, amit pár hónapja egy kemény hangvételű dokumentumfilm-sorozat, valamint Harry herceg botrányos önéletrajza tetézett be. A herceg mint családtag, ott lesz a katedrálisban, de a hírek szerint szamárpadba ültetik a ceremónia során. Markle korábban azzal indokolta távollétét, hogy meg akarja védeni gyerekeit a britek rasszizmusától.

Ezeréves hagyomány, szinte vallásos áhítat: szombaton koronázzák meg III. Károly királyt
Fotó: Samir Hussein / Samir Hussein / WireImage

Nemrég arról számoltunk be: Meghan Markle családja arra készül, hogy leleplező exkluzív anyagot tesz közzé a hercegnéről III. Károly koronázásának napján, felkavarva ezzel az állóvizet. Arra számítanak, hogy az eddig titkos felvételek sokkolni fogják a világot. Az első kompromittálónak szánt fotók már meg is jelentek.

Jelen lesz viszont a szexuális visszaéléssel vádolt András herceg, a király öccse, ám a hírek szerint nem játszik jelentős szerepet a ceremóniában. Kitüntetett pozícióban lesz viszont Vilmos és Kate Middleton legidősebb fia, a lassan 10 éves György herceg, aki a trón legifjabb várományosa: ő lesz az, aki III. Károly hosszú koronázási palástja végét fogja tartani, amikor nagyapja keresztülsétál a katedrálison.

András volt felesége, Sarah Ferguson szintén nem vesz részt a koronázáson – ő arról beszélt, hogy habár jóban van volt férjével, válása miatt nem illene, hogy ott legyen. A külföldi méltóságok közül Joe Biden hiánya a legfigyelemreméltóbb – igaz, ő maga nemrég járt az Egyesült Királyságban, a ceremónián pedig felesége, Jill fogja képviselni az USA-t.

III. Károly abban is szakít a hagyományokkal, hogy több civilt is meghívott a ceremóniára, akikről úgy véli, hogy munkájukkal kiérdemelték ezt az elismerést. Köztük van Julian Payne, III. Károly volt sajtófőnöke is. Több mint 1250 önkéntest is meghívtak vagy a ceremóniára vagy valamelyik koronázási eseményre. A katedrálisban jelen lesz 450 „covidhős” is, akik a járvány alatt játszottak kulcsszerepet az ország menedzselésében. Payne arról beszélt:

A király számára ez a kötelességről és a szolgálatról szól. Azok, akik ezeket a szerepeket játsszák az országért, ott kell legyenek vele ezen a napon.

Megbénul és felbolydul a város

Tavaly a királynő halálakor egyetlen irdatlan hosszú sortól bénult meg London belvárosa: voltak, akik napokig ácsorogtak, hogy leróhassák tiszteletüket az uralkodó ravatalánál. A koronázás miatt viszont csak egy napra bénul meg a tömegektől a város: május 6-án a Buckingham-palotától a 2,29 kilométerrel arrébb található Westminster katedrálisig megy csak a menet. A vonulást 1200 fős személyzet, köztük kétszáz katona biztosítja.

A királyt és Kamilla királynét a 2012-ben, II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulójára épített Diamond Jubilee hintó fogja szállítani az útszakaszon. A hivatalos ünnepség reggel hatkor kezdődik, a király és a királyné pedig nagyjából délelőtt 11 órakor érkezik meg a Westminster katedrálisba. A koronázás során 12, külön erre az alkalomra szerzett zeneszám fog felcsendülni: közülük egyet az élő legenda, Andrew Lloyd Webber szerzett.

A ceremónia kulcspillanataiban III. Károly átveszi a koronázási ékszereket: az országalmát, a jogart, valamint a keresztet, amelybe Krisztus állítólagos keresztjének két szilánkját is beleépítették, amiket Ferenc pápa adott Károlynak. A canterbury-i érsek először prezentálja a népnek az új „megkérdőjelezhetetlen királyt”, aki ezután elfoglalja helyét az 1300-ban készült koronázási székben. Itt teszi le a koronázási esküt a Bibliára tett kézzel, amelyben megígéri, hogy fenntartja a törvényeket és az anglikán egyházat.

Ezután szent olajjal kenik meg a királyt. Nemrég arról írtunk, hogy most először vegán olajat kevertek a királynak, amelyben se bálnabél, se cibetmacskamirigy nem lesz. III. Károly számára fontos a természetvédelem, ezért döntött a vegán megoldás mellett. Az új formulát egy vallásos szertartáson készítették el Jeruzsálemben.

Ezeréves hagyomány, szinte vallásos áhítat: szombaton koronázzák meg III. Károly királyt
Fotó: Royal Collection Trust / BBC

A szent olaj rózsát, jázmint, fahéjat, narancsvirágot, szezámot tartalmaz, az alapja pedig nagyrészt olívaolaj. Az olívabogyókat III. Károly nagyanyjának sírjáról szedték le, aki a jeruzsálemi Fák hegyén nyugszik. A koronázáson a királyt a homlokán, a mellkasán és a kezein kenik be olajjal. Ezután jön a szó szerinti koronázás: a király fejére Szent Edvárd koronáját teszik – a király életében ez lesz az egyetlen alkalom, amikor ezt a koronát viseli.

A több mint kétkilós ékszert 1661-ben készítették II. Károly számára, legutóbb II. Erzsébet viselte 1953-ban.

Ebben a pillanatban az országban mindenfele a levegőbe lődöznek, hogy így tisztelegjenek a király előtt, valamint a trombiták is megszólalnak. A ceremónia következő részében a király hivatalosan is elfoglalja a trónt. Ezután Kamilla királyné is megkapja a koronáját, majd a katedrális épülete előtt az egész gyülekezet meghallgatja a himnuszt (a szeretőből lett királynével korábban hosszabb portrécikkben foglalkoztunk). 

A királyi pár ezután visszatér a Buckingham-palotába, miközben a hadsereg négyezer tagja díszszemlét tart – a brit védelmi minisztérium közlése szerint ez lesz generációnk legnagyobb ünnepi katonai művelete. A légierő tagjai a palota felett repülve róják le tiszteletüket, amit a király és családjának tagjai az épület erkélyéről néznek végig. Korábban kiszivárgott, hogy kik lehetnek ott: az erkély befogadóképessége alapján 15 fő szerepel a listán. Károly király és Kamilla királyné mellett Vilmos herceg és Katalin hercegné, három gyerekük, valamint a királyi család dolgozó tagjai lesznek jelen.

A hivatalos ceremónia mellett az ország minden részén megünneplik a koronázást koncertekkel és bulikkal. Londonban a BBC szervez óriási bulit a koronázás másnapjára, amelynek közönségét egy országos sorshúzáson választják ki. Itt fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy pár nappal a nagy esemény előtt már javában koronázási lázban égett Nagy-Britannia. A vállalkozások és a turizmusból élők igyekeznek minél jobban kihasználni a fokozott érdeklődést. Egy pékség például kibérelt egy ikonikus piros emeletes buszt, és annak emeletén tartanak városnézéssel egybekötött hagyományos teázást, sőt a Buckingham-palota korábbi komornyikja által összeállított menüt szolgálják fel hozzá.


Nyitókép: Stefan Rousseau, Pool Photo via AP

#Külföld#iii. károly#koronázás#király#meghan markle#westminster#kamilla királyné#brit királyi család#ma

Címlapról ajánljuk