Bulvár

Tiara, titokzatos ruha, rejtélyes időzítés – miért nem megy el a koronázásra Meghan Markle?

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. április 25. 5:57

A hercegné távolmaradásával a szakértő szerint a hollywoodi csillogás is elmarad III. Károly koronázásán. De miért nem megy el a történelmi jelentőségű eseményre Meghan Markle, ha a néhai II. Erzsébet királynő gyémánt jubileumán még részt vett? Összeszedtünk mindent, amit tudhatunk és amit sejthetünk. 

Május 6-án, kétezer vendég előtt koronázzák királlyá III. Károlyt. A történelmi esemény előkészítése nem volt zökkenőmentes: mióta a király fia, Harry herceg és felesége, Meghan sussexi hercegné maguk mögött hagyták az uralkodói életet, nem csak fizikailag távolodtak el családjuktól. 

Bár sokan azt is megkérdőjelezték, hogy Károly király egyáltalán meghívja-e családi szennyesüket egy komplett könyvben kiteregető fiát és kirekesztésre panaszkodó feleségét a koronázásra, végül így tett. 

Ezt is ajánljuk: 
Nem Harry herceg könyve fogja bedönteni a monarchiát, de gond az lesz belőle – elolvastuk a Spare-t

Sajtóhírek szerint azonban a hercegi pár számos olyan feltételt támasztott, amelyek választott helyzetük – hiszen már nem a királyi család dolgozó tagjai – és az esemény jellege miatt teljesíthetetlenek. Angela Mollard, a királyi szakértő szerint a pár szeretett volna ott lenni a királyi családdal a Buckingham-palota erkélyén. Erre már akkor is kevés esély mutatkozott, hiszen egyebek mellett éppen az ilyen kiváltságokról mondtak le, amikor úgy döntöttek, hogy a királyi családdal csak a magánéleti kötelékeket őrzik meg. Meg nem erősített hírek szerint a palota protokollszakértőit az is aggasztotta, hogy a hollywoodi hírességek életét élő pár jelenléte elhomályosítja Károly király nagy napját.

A pár az utolsó pillanatig húzta a válaszadást: Harry herceg ott lesz, Meghan hercegné azonban nem. Ez lesz az első alkalom, hogy a herceg a királyi családdal együtt mutatkozik bestseller memoárjának megjelenése óta. Brit bulvárlapok szerint a királyi család megkönnyebbült, hogy a hercegné nem megy el a koronázásra.


De hogy pontosan miért marad otthon, hivatalosan nem közölték. 

Mi lehet az ok?

A leggyakrabban emlegetett ok az, hogy Archie herceg éppen a koronázás napján ünnepli negyedik születésnapját. Ezt a magyarázatot sokan megkérdőjelezik, hiszen a pár úgy vett részt Erzsébet királynő gyémánt jubileumán, hogy kisebbik gyerekük, Lilibet Diana hercegnő akkor ünnepelte első születésnapját. Akkor meg tudták oldani, még egy kis szülinapi zsúrt is szervezett a már csak vendégségbe hazajáró pár.

A második, a királyi család kommunikációs szokásai miatt megerősíthetetlen feltételezés, hogy a hercegné azért marad távol, mert már említett kéréseiket nem teljesítette a királyi család. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy megváltozott helyzetük miatt nem lehetnek ott a Buckingham palota erkélyén a család elsővonalbeli szereplői mellett. Az, hogy már nem a királyi család dolgozó tagjai, meghatározza, hogy mit vehetnek fel egy ilyen protokolláris eseményre, hogy hogyan érkezhetnek és hogy hová ültetik őket. Utóbbira jó példa, hogy Erzsébet királynő gyémánt jubileumán a pár nem fotózkodhatott a királyi családdal, távolabbra ültették őket, ahogyan a királynő gyászceremóniáján is csak hátrébb kaptak helyet. Meghan Markle-t pedig a közvetítésen lényegében kitakarta egy gyertya, egyesek szerint nem véletlenül


A brit Telegraph értesülései szerint egy, a hercegné érzéseit figyelmen kívül hagyó levél volt a döntő. Meghan Markle és férje 2021 márciusában páros interjút adott Oprah Winfrey-nek. Ebben a hercegné korábban elképzelhetetlen dolgokat mondott: állítólag bár súlyos mentális nehézségekkel küzdött, kétségbeesése pedig az öngyilkossági gondolatokig sodorta, az udvar munkatársai azt mondták neki, nem kérhet segítséget. Nem meglepő módon a beszélgetés után a pár még jobban elszigetelődött a palotától, a hírek szerint kizárólag Károly király vette fel velük a kapcsolatot, levélben. A lap szerint erre a levélre válaszolt ugyanilyen formában a hercegné, aki ugyan megköszönte apósa szavait, azonban nehezményezte, hogy Károly király (akkor még walesi herceg) nem reagált a mentális problémákra és a királyi család rasszizmusára. A lap úgy tudja, hogy a Buckingham-palota is tisztában van a pár csalódottságával amiatt, hogy a koronázást megelőző levelezésben, illetve a pár meghívójában nem tettek említést gyerekeikről. Hétfőn a hercegi pár sajtótitkára, Ashley Hansen a Harper's Bazaar című amerikai magazinnak úgy nyilatkozott: „Sussex hercegnéje a jelenben éli az életét, nem gondolkodik két évvel ezelőtti levelezéseken, amelyek négy évvel ezelőtti beszélgetésekkel kapcsolatosak. Őszintén szólva bármilyen ellenkező értelmű állítás hamis és nevetséges. Arra biztatjuk a bulvármédiát és a különböző királyi tudósítókat, hogy hagyják abba a kimerítő cirkuszt, amelyet egyedül ők idéznek elő.”

Hogy a cirkuszban kinek mennyi a felelőssége, mindenkinek a megítélésére bízzuk. Mindenesetre a privát életre vágyó Harry herceg márciusban újabb, kemény kijelentésekkel öntött tiszta vizet a pohárba vagy mélyítette el a szakadékot közte és a családja között:

Titokzatos ruha, tiara

Angela Levin királyi életrajzíró korábban azt állította: Sussex hercegnéje számára a koronázás csábító lehetőség arra, hogy tiarában jelenjen meg, abban fotózzák. „Azt hiszem, nem fog olyan helyre menni, ahol tudja, hogy nem kívánatos személy, de másrészt ott van az a lehetőség, hogy egy fantasztikus tiarát viselhet, amiben lefényképezhetik” – fogalmazott, majd hozzátette: nehéz döntés lehet ez a hercegné számára.

Nem hiszem, hogy azt mondhatod, hogy mennyire szörnyű a monarchia, és aztán elmehetsz egy kis mulatozásra

– jegyezte meg. Lehetett azonban egy másik szempont is. Harry herceg könyve hatalmas siker lett, nem sokkal később pedig olyan információk láttak napvilágot, hogy Meghan hercegné is megírja a saját élettörténetét, a királyi családdal való összetűzésüket is beleértve. Joshua Rom, a királyi család szakértője szerint a történelmi jelentőségű királyi esemény remek anyag lenne a hercegné memoárjához.

A szivárgó pletykák (!) pedig abba az irányba mutattak, hogy a hercegné nagyon is készül az eseményre. A Royal Fashion Police értesülése szerint egy elefántcsontszínű ruhát rendeltek egy nagyszabású királyi eseményre egy királyi családtag számára. Fontos kiemelni, hogy ez nem egy újság, hanem olyan Instagram-oldal, amely ugyan valóban jól értesültnek tűnik, azonban a belső füleseket konkrétumok és természetesen impresszum nélkül közli. Ez az információ sem bizonyult valósnak.

Hogy miért, arra három lehetőséget vetett fel: az elefántcsontszínű – tehát egy esküvőre vagy nagyszabású eseményre túl feltűnő, túl menyasszonyos ruhát – a jordán herceg, Hussein esküvőjére veszi fel Rania királyné, Meghan Markle egy másik eseményen ölti magára, vagy nem úgy sültek el a dolgok, ahogyan azt a hercegné tervezte. A távolmaradását ugyanis egy nappal azután jelentették be, hogy kiderült, hogy véglegesítették az esemény öltözködési kikötéseit. A pletyka konfliktusa szerint előfordulhat, hogy míg a királyi család dolgozó tagjai számára a dresscode tiara és hosszú, alkalmi női ruha lesz, addig a többi vendég számára formális, nappali viselet. Így a sussexi hercegné számára a tiarás lehetőség elúszott. 

Egyelőre azonban az sem biztos, hogy Katalin hercegné és Zsófia wessexi grófné viselni fog ilyen fejdíszt, III. Károly ugyanis letekerte a pompamétert és a lehetőségekhez képest szerény koronázásról döntött. 

A divatvilág nem örül

A hercegné távolmaradásának megítélése nem egyértelmű, de a Newsweek szerint a divatvilág nagyon is csalódott, így ugyanis hiányozni fog a hollywoodi csillogás a ceremóniáról. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint Meghan Markle stílusa lazább, mint a formálisabban választó Katalin hercegnéé. Vélhetően valamelyik nagy luxusmárka álmodta volna meg a ruháját, ahogyan ez utolsó, a családdal közös nyilvános szereplésein is történt. A királynő temetésére egy Stella McCartney-ruhában, a gyémánt jubileumra pedig Diorban érkezett. 

A királyi család tagjainak öltözködése nem csak szimpla ruházkodás. Az uralkodók és családtagjaik kommunikációja szigorúan szabályozott, merev, minimális tér nyílik a személyes érzelmek, viszonyulások kifejezésére. Az öltözködés a maga sejtelmes módján egy ilyen, apró lehetőség.

Ezt is ajánljuk: 
Meghan fekete leple, Katalin gyöngy nyaklánca, Sára gyémántfecskéje – így üzentek öltözetükkel a királyi család hölgy tagjai

Meghan Markle megjelenése emiatt egyfajta üzenet lehetett volna. Ahogyan egyesek szerint üzenet volt az a ruha is, amelyet az Oprah Winfrey-nek adott interjúban viselt:


A Valentino-darab egyeseket Wallis Simpson, a többszörösen elvált amerikai asszony megjelenésére emlékeztette. Simpson harmadik férje, VIII. Eduárd brit király 1936-ban azért mondott le a trónról, hogy elvehesse feleségül őt. Nem nehéz párhuzamokat találni annak, aki mindenképpen szeretne. 

Kritikusai szerint a hercegné ugyancsak Wallis Simpsont idézte meg a királyné gyémánt jubileumán:


És egy tavalyi eseményen is:


Wallis Simpson egyébként nem vett részt VI. György, a későbbi II. Erzsébet királynő édesapjának koronázásán. A házaspárt ugyanis nem hívták meg. Lemondása után Eduárd megkapta a Windsor hercege címet, a házaspár száműzetésben élt Franciaországban, kapcsolatuk a brit királyi családdal rendkívül megromlott. Nem segített a helyzeten, hogy a koronázás előestéjén jelentették be a korban rendkívül botrányosnak számító eljegyzésüket. Eduárdot pedig felbőszítette, hogy felesége nem kapta meg a őkirályi felsége címet, tehát bár egy herceg felesége volt, nem volt egyenrangú a többi királyi házastárssal. 

Wallis Simpsonról többet is megtudhat korábbi cikkünkből.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Nyitókép: Dominic Lipinski / WPA Pool / Getty Images

#Bulvár#meghan markle#tiara#koronázás#iii. károly#Külföld#brit királyi család#harry herceg#ma

Címlapról ajánljuk