Külföld

Meghan fekete leple, Katalin gyöngy nyaklánca, Sára gyémántfecskéje – így üzentek öltözetükkel a királyi család hölgy tagjai

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. szeptember 20. 16:41

Szigorú öltözködési szabályok kötik azokat, akik hivatalos minőségükben vesznek részt egy állami temetésen. Kevés tér jut a szimbólumoknak, személyes üzeneteknek, ezt a kis mozgásteret azonban a királyi család hölgyei tiszteletteljesen használták ki. II. Erzsébet temetésén az európai, formális megjelenés legmagasabb szintjét láthattuk. Katalin hercegné és Meghan hercegné is ugyanazt az öltözködési stratégiát választották. 

Szeptember 19-én, állami szertartás keretében helyezték örök nyugalomra II. Erzsébet brit uralkodót. (A temetés közvetítését itt nézheti vissza.)

A temetéseken a közembereket is kötik bizonyos íratlan szabályok, a királyi családnál, illetve egy állami temetésen egy országot képviselő személyeknél és kísérőiknél ezek a megkötések áthághatatlanok: elvárt a fekete, egyszerű viselet, a szolid ékszerválasztás, a merész kivágások és a figyelemfelkeltő megoldások kerülése. Egy uralkodó temetése különösen szigorú protokollt követ, a II. Erzsébet királynőt búcsúztató hétfői szertartás az európai, formális megjelenés legmagasabb szintjét mutatta be, mivel a résztvevők nagy részének ruházatát az uralkodói, katonai és egyházi hagyományok szigorúan meghatározták. A királynő négy gyermeke közül hárman (III. Károly király, Anna hercegnő, és Eduárd gróf) katonai egyenruhát viseltek a gyászmenetben, ahogyan ez a katonai ranggal rendelkező, a királyi család dolgozói tagjaitól elvárható. 

Meghan fekete leple, Katalin gyöngy nyaklánca, Sára gyémánt fecskéje - Így üzentek öltözetükkel a királyi család hölgy tagjai
III. Károly király és húga, Anna hercegnő édesanyjuk, II. Erzsébet brit uralkodó temetésén. – Fotó: Samir Hussein / WireImage

A súlyos, szexuális visszaélési botrányba keveredett András herceget idén megfosztották minden katonai címétől, így ő nem ölthette magára a katonai díszegyenruhát, öltönyben jelent meg. Vilmos herceg is katonai uniformisban rótta le kegyeletét, öccse, Harry herceg azonban András herceghez hasonlóan öltönyben érkezett, mivel feleségével 2020-ban lemondtak a királyi család dolgozó tagjainak státuszáról. 

Egyes sajtóhírek szerint III. Károly király trónra lépését követően karcsúsíthat a monarchián, ahogyan ezt több európai uralkodói család is tette az utóbbi időben. Ez azt jelentené, hogy a király elvonná a család egyes, kevésbé prominens tagjainak címeit, hogy az uralkodói család kevesebb terhet rójon az adófizetőkre. A modernizálási törekvések nem jelentek meg Kamilla, a király feleségének öltözékében, aki talán a leginkább tükrözte a szomorú eseményen II. Erzsébet királynő öltözködési stílusát. Kamilla királyné egy kissé merev hatású, fekete ruhát viselt egy brossal a bal vállán. Ez egy tipikusan II. Erzsébethez társított sziluett. A bross a brit Metro szerint még Viktória királynőé volt, a gyémántszívet csepp alakú zafírokkal díszítették.

Meghan Markle és Katalin hercegné is ugyanazt a furcsa öltözködési taktikát választották a királynő temetésére
Katalin hercegné, Sarolta hercegnő, György herceg és Kamilla királyné  II. Erzsébet temetésén. A háttérben Zsófia wessexi grófné és Beatrix hercegnő látható. – Fotó: Bryn Colton / Getty Images

Katalin walesi hercegné, Vilmos herceg felesége egy kétsoros gombolású, hangsúlyos vállrészű, mérsékelt kivágású kabátruhában érkezett a temetésre. A fekete, Alexander McQueen-kreáció annak a fehér ruhának a pontos, csak színében különböző változata volt, amelyet a hercegné nyáron a királynő platinajubileumára vett fel.

erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
II. Erzsébet királynő, Lajos herceg, Katalin hercegné, Sarolta hercegnő, György herceg és Vilmos herceg figyelik a Trooping the colour nevű katonai parádét a királynő platinajubileumán 2022. június 2-án. – Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

A McQueen-ruhához egy széles karimájú fekete kalapot választott, valamint két, a királynő jelentős kollekciójából származó ékszert: egy pár hosszú, gyöngy fülbevalót, amelyet Szalman bin Hamad Al-Khalifa bahreini sejk 1947-ben ajándékozott a királynőnek, és egy drámai gyöngy nyakéket. Az egyes beszámolókban a nap legkiemelkedőbb kiegészítőjének nevezett ékszert a japán kormány által a királyi családnak ajándékozott gyöngyökből készítették, és a néhai Diana hercegné is viselte 1982-ben.

erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
Kamilla királyné, György herceg, Meghan hercegné, Katalin hercegné, Sarolta hercegnő és Zsófia grófné a Westminster apátságnál II. Erzséber királynő temetésén. – Fotó: Hannah McKay / WPA Pool /Getty Images
erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
Katalin walesi hercegné a temetésre tart. – Fotó: Tom Jenkins / WPA Pool / Getty Images

Meghan sussexi hercegné, Harry herceg felesége egy kör nyakkivágású, finom lepellel díszített, visszafogott, fekete Stella McCartney-ruhában jelent meg. Sógornőjéhez hasonlóan ő is egy emlékezetes, ám jóval visszafogottabb ékszert választott: egy pár gyémánttal díszített gyöngy fülbevalót, amelyet II. Erzsébet királyné ajándékozott neki. A hozzáértők kiemelték: a fekete, minimalista ruhában a köpeny miatt a ruhában szó szerint el lehet tűnni. Bár a hercegné igazi divatikonná nőtte ki magát – legjobb ruhaválasztásait itt mutattuk be –, ezúttal a letisztult, minden díszítést nélkülöző öltözet mellett döntött. A ceremónia egy későbbi részében könyék alá érő kesztyűt vett fel. Kalapja rendkívül hasonló ahhoz a kreációhoz, amelyet a királynő patinajubileumának hálaadó miséjére vett fel a Szent Pál székesegyházba.

erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
Meghan sussexi hercegné a királynő temetésén. – Fotó: Karwai Tang / Getty Images

Meghan hercegné ugyancsak egy korábban viselt ruhája fekete változatát vette fel. A köpenyes összeállítás sötétkék változatában jelent meg a II. Erzsébet királynő 92. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi koncertre a Royal Albert Hall-ba. Érdemes egy pillantást vetni táskájára, amely a divatrajongók jelentős elismerését vívta ki.

erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
Meghan sussexi hercegné és Harry herceg a Royal Albert Hall-ban 2018. április 21-én. – Fotó: John Stillwell / WPA Pool / Getty Images

Ez pedig az említett törtfehér kalap, amelyet a hálaadó szentmisére vett fel a hercegné, akit az eseményre akkor a francia Dior divatház öltöztetett fel. A temetésre egy nagyon hasonló, fekete kalapot választott.

erzsébet királynő temetés ruha meghan markle kamilla katalin hercegné
Meghan Markle a hálaadó szentmisén. – Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Zsófia wessexi grófné, Eduárd gróf felesége állítólag a királynő kedvenc menye volt, kapcsolatuk kifejezetten közelinek és szeretetteljesnek tűnik a beszámolók alapján, számos kép készült róluk, amint együtt töltik az idejüket. A temetésen Zsófia és férje is láthatóan könnyeztek, ami bár teljesen érthető, a királyi család tagjai ritkán engednek meg maguknak nyílt érzelemnyilvánítást hivatalos eseményeken. 

Zsófia hercegné a temetésen egy méretre szabott, fekete, finom virágmintával díszített Suzannah London kabátruhát viselt, ehhez egy trilby stílusú, előre billentett, szintén apró virágokkal díszített kalapot választott. A grófné egy pár ezüst fülbevalóval és egy brossal ékszerezte magát. A szürke és fehér gyémántokból álló brossnak különleges jelentősége van: a grófné utoljára 2014-ben viselte, a királynő társaságában, az ascoti derbyn. 

Meghan Markle és Katalin hercegné is ugyanazt a furcsa öltözködési taktikát választották a királynő temetésére
Kamilla királyné, György herceg, Katalin hercegné és Zsófia sussexi hercegné. – Fotó: Karwai Tang / Getty Images
Meghan fekete leple, Katalin gyöngy nyaklánca, Sára gyémánt fecskéje - Így üzentek öltözetükkel a királyi család hölgy tagjai
Meghan hercegné és Zsófia grófné. Fotó: Samir Hussein / WireImage

Sarolta hercegnő ruháján egy apróság hatotta meg azokat, akik tudnak olvasni a királyi család apró üzeneteiben. A hétéves Sarolta fekete, karimás kalapban és fekete kabátruhában volt, bal vállánál egy apró, gyémántokkal díszített lópatkóbrossal. Az ékszert minden bizonnyal dédanyja tiszteletére, annak a lovak iránti szeretetére utalva viselhette. Az ékszert II. Erzsébet ajándékozta dédunokájának. Ez volt az első olyan hivatalos alkalom, amikor Sarolta hercegnő jelentősebb ékszert viselve jelent meg.

Meghan fekete leple, Katalin gyöngy nyaklánca, Sára gyémánt fecskéje - Így üzentek öltözetükkel a királyi család hölgy tagjai
A walesi hercegné és két idősebb gyermeke a Westminster apátságban. - Fotó: Phil Noble / WPA Pool / Getty Images
Meghan Markle és Katalin hercegné is ugyanazt a furcsa öltözködési taktikát választották a királynő temetésére
György walesi herceg, Katalin hercegné és Sarolta hercegnő. – Fotó: Karwai Tang / Getty Images

András yorki herceg és Sára yorki hercegné lányai egymást támogatva tűntek fel a gyászoló családtagok között. Eugénia (képünkön jobbra) egy arany gombokkal díszített, gyapjú Day Birger et Mikkelsen kabátruhában, karimás, fekete csipkefátyollal ékesített kalapban jelent meg, egy Gabriela Hearst táskával a kezében. A hercegnőt elkísérte férje, Jack Brooksbanks is. Beatrix hercegnő a The Kooples ébenfekete kabátjához egy Louis Vuitton ruhát választott. Férje, Edoardo Mapelli Mozzi is elkísérte a Westminster apátságba.

Meghan és Katalin hercegnék, de még  Sarolta hercegnő is öltözékével üzent a királynő temetésén
András yorki herceg lányai, Beatrix hercegnő és Eugénia hercegnő II. Erzsébet temetésén. - Fotó: Samir Hussein / WireImage

Sára yorki hercegné, András herceg korábbi felesége egy galléros, kissé katonai stílusú, hangsúlyos mandzsettával és derékvonallal ellátott fekete ruhában jelent meg. Kalapján hajlított tolldísz és gyászfátyol látható. 

A királynő egykori menye egy pár gyémánt fülbevalóval és kabátja hajtókáján egy gyémánttal kirakott fecskebrossal ékszerezte magát. A fecskék a viktoriánus ékszerek fontos motívumai, a biztonság jelképének tekintették őket, mivel a legenda szerint a fecskék a szárazföld közelségét jelezték, és segítették a tengerészeket a hazafelé vezető úton.

Meghan és Katalin hercegnék, de még  Sarolta hercegnő is öltözékével üzent a királynő temetésén

A temetésről készült összefoglalónkat itt olvashatja, nézheti.


Nyitókép: Karwai Tang / WireImage

#Külföld#erzsébet királynő#meghan markle#katalin hercegné#temetés#stella mccartney#alexander mcqueen#ma

Címlapról ajánljuk