Külföld

Wallis Simpson, Diana hercegnő, Meghan Markle – Erős nők keresztezték Erzsébet királyné életét, néha ki-kibillentve azt

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. április 21. 12:30

96. születésnapját ünnepli az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodója. II. Erzsébet elvonultan, csendben ünnepel, a címlapokat azonban megtöltik családtagjai botrányai. 

1926. április 21-én, nagybátyja londoni házában látta meg a napvilágot Erzsébet Alexandra Mária, a későbbi VI. György király és a később Anyakirálynő néven ismert Erzsébet gyermekeként. 1748 óta minden brit uralkodó két születésnapot ünnepel az évben: a születése napját és június második szombatját. A tradíciót II. György király teremtette meg, aki novemberi születésnapja miatt úgy döntött, inkább a nyár kezdetén ünnepli és ünnepelteti magát. A hagyományt azóta is követte az összes brit király és királynő, így Erzsébet királynőnek idén még egy születésnapja lesz.

Erzsébet királynő élete éppen olyan mozgalmas, mint amilyen a XX. század volt, magánélete friss fejleményei pedig kísérteties hasonlóságot mutatnak a királyi családot megrázó és részben szétszakító, ugyancsak egy tengerentúlról érkezett szerelem szülte botránnyal.

A kis Erzsébetet nagyon várták a királyságban, azonban nem trónörökösként tekintettek rá, hiszen ekkor édesapja és annak testvére, Eduárd is fiatalok voltak, Erzsébet harmadik volt az öröklési sorrendben. Négy évvel később született meg húga, Anna hercegnő. A lányoknak – mint a legtöbb európainak – nehéz történelmi időszak jutott osztályrészül.1936-ban halt meg nagyapjuk, V. György, őt a trónon nagybátyjuk, Dávid walesi herceg követte VIII. Eduárd néven. Uralkodása egy évig sem tartott, a király ugyanis a trón helyett a szerelmet, az amerikai, kétszer is elvált Wallis Simpson társaságát választotta. 

A nagyvilági életstílusáról is ismert Simpson egy barátnőjén keresztül ismerkedett meg a walesi herceg szeretőjével, Lady Furnesszal, aki 1931-ben mutatta be őt a későbbi királynak. Kapcsolatuk 1934 elején válhatott szorosabbá, amikor Lady Furness New Yorkba utazott. Bár a személyzet tagjai többször is in flagranti kapták a herceget és az ekkor még házas Simpsont, V. György előtt fia tagadta a kapcsolatot. A király halála után a herceg a legidősebb fiúként automatikusan átvette a trónt, azonban az új király, miközben kihirdették trónra lépési kiáltványát, hivatalosan is bejelentette eljegyzését a papíron még házas Wallis Simpsonnal. A nép nem értékelte a romantikus, azonban a szokásokat felrúgó akciót, VIII. Eduárd – aki egyben az anglikán egyház feje is lett – megkoronázásának évében lemondott a trónról, hogy összeházasodhasson elvált, más nemzetiségű és még csak nem is brit szerelmével.

Windsor  hercege házasságot köt Wallis Warfield Simpsonnal a franciaországi Chateau de Conde-ban, Franciaországban. – Fotó: Central Press / Hulton Archive / Getty Images


Bátyja lemondásával a trón első számú várományosaként Erzsébet apja lett a király, Erzsébet pedig a trónörökös.

Erzsébetet és Margitot otthon oktatták, Erzsébet jogot és teológiát tanult, ő kitűnő úszó, húga pedig remek lovas lett. Anglia 1939 szeptemberében lépett be a második világháborúba, a bombatámadások fő célpontja pedig London lett. Bár többen is az javasolták, hogy a hercegnőket menekítsék Kanadába, a királyi pár ezt elutasította. 1940-ben volt Erzsébet első rádiószereplése,a városokból evakuált gyerekeknek üzent.


Erzsébet 1934-ben találkozott először, majd éveken át levelezett  későbbi férjével, a görög és dán királyi hercegként Görögországban született, később családjával elűzött Fülöppel, aki ekkor már a Brit Királyi Haditengerészetben szolgált. A II. világháború után VI. György jóváhagyta frigyüket, 1947 júliusában pedig hivatalosan is bejelentették eljegyzésüket. Fülöp a frigy miatt lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgár lett és felvette anyai nagyszülei vezetéknevét, a Mountbattent, viszont megkapta az edinburgh-i herceg címet.

Bár megismerkedésük nem volt véletlen – az anyakirályné intézte úgy, hogy találkozzanak – végül valódi szerelem szövődött közöttük. Egyik életrajzírója szerint Fülöp herceg furcsa módon becézte a feleségét: állítólag úgy hívta őt, hogy cabbage, azaz káposzta. A herceg néha ugyan nehezen viselte, hogy a felesége árnyékában kell élnie – például nem folytathatta haditengerészeti karrierjét, vagy nem örökíthette a fiaira a nevét –, de fegyelmezetten látta el feladatait, például beutazta a Világot. Évente több száz hivatalos eseményen vett részt, másfél évtizeden keresztül pedig a WWF természetvédő szervezet elnöke volt. 1947. november 20-án házasodtak össze, 1948-ban pedig megszületett első gyermekük, Károly herceg. A házaspárnak három további gyermeke született: Anna hercegnő, András herceg és Eduárd. Fülöp 100 évesen, 2021 áprilisában halt meg.

Fotó: Getty Images

Erzsébet kétgyermekes édesanyaként lépett a trónra édesapja korai, tragikus halála után. A brit uralkodó régóta nem gyakorol valódi hatalmat, a politikába egyáltalán nem szól bele (uralkodása alatt eddig 15 miniszterelnök szolgálta). II. Erzsébet ennek ellenére az elmúlt 70 évben mégsem maradt csupán kirakatfigura. Mindig kiemelt jelentősége volt, ha támogatott valamilyen ügyet vagy jótékonysági szervezetet, de utazásai is gesztusértékűek voltak: 1980-ban például meglátogatta II. János Pál pápát, majd az egyházfő 1982-ben viszonozta ezt a látogatást, amire évszázadok óta nem volt példa.

1993-ban szimbolikus jelentősége volt a magyarországi látogatásának is, hiszen a rendszerváltás előtt fel sem merülhetett volna egy ilyen utazás.


A királyi családdal mindig szívesen foglalkozott a brit sajtó, ám míg például Wallis Simpson és Eduárd kapcsolatáról inkább csak a külföldi lapok írtak szaftos vagy épp neheztelő cikkeket, a helyi sajtótermékek pedig megmaradtak a hagyományos, távolságtartó tájékoztatásnál, egy fiatal, nemesi családból származó lánnyal már nem bántak ennyire kesztyűs kézzel. Károly herceg 1981. február 24-én jegyezte el a nemesi származású Diana Frances Spencert, a rákövetkező év júliusában pedig a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze. A televízión át is közvetített ceremóniát csaknem egymilliárd ember kísérte figyelemmel világszerte, Diana hercegnő pedig egycsapásra nemzetközi sztár lett. 

Fotó: Getty Images

A tündérmesének induló házasságról viszonylag hamar borús hírek érkeztek, a párt és leginkább a hercegnét szinte űzték a lesifotósok. A 80-as évek végére házasságuk megromlott. Házassági problémáik, Diana hercegnő étkezési problémái, állítólagos szeretőik és veszekedéseik a lapok kedvenc témái lettek. 

A herceg és a hercegné – Vilmos és Harry hercegek szülei – több év különélés után 1996. augusztus 28-án hivatalosan is elváltak. A 36 éves Diana 1997. augusztus 31-én Párizsban, az Alma alagútban halt meg akkori párjával, az egyiptomi Dodi al-Fajeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autójukat lesifotósok üldözték, a hivatalos vizsgálat szerint sofőrjük alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegné halála után összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, egyebek mellett azért is, mert a tragédia után sokan szóvá tették, hogy a királyi család és annak feje, Erzsébet királynő nem viselkedtek elég érzékenyen, például a gyászoló gyerekeket nem kímélték a nyilvános szereplésektől, a gyászhír bejelentése után pedig napokig hallgattak, illetve a Buckingham-palota zászlaját sem eresztették félárbocra. A botrány nem tett jót Erzsébet királynő és a királyi család megítélésének, egyebek mellett például ezért is tettek kivételt Elton Johnnal, aki a hercegnő temetésén énekelhetett.

Bár bőven adott muníciót a bulvárlapoknak, hogy Károly herceg hivatalosan is összekötötte életét Camila Parker Bowles-szal, aki évtizedeken át volt szeretője, ennél fajsúlyosabb ügyeket is válságmenedzselnie kellett a királynőnek. Ezek közül a legsúlyosabb fia, András herceg szexuális visszaélési ügye, amely komoly megrökönyödést keltett világszerte. Idén januárban megvonták András yorki hercegtől az összes titulust, ami a brit királyi család tagjaként vagy katonaként eddig illette. 

A herceget Virginia Giuffre perelte be az Egyesült Államokban szexuális zaklatás vádjával. A királynő kedvenc fiaként is emlegetett herceg közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt, majd a rácsok mögött öngyilkosságot követett el. Epstein áldozata volt Virginia Giuffre (korábbi nevén Virginia Roberts), aki azért nyújtott be keresetet András herceg ellen, mert állítása szerint 17 éves korában, 2001-ben és 2002-ben Epstein több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Giuffre és András herceg idén januárban egy beismeréssel felérő peren kívüli egyezséget kötöttek: a férfi több mint 12 millió angol fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett Virginia Giuffre-nak (bár a vádakat végig tagadta)..

Az utóbbi években leginkább Harry herceg és felesége, Meghan Markle szerepelnek a címlapokon, korábban azonban Katalin hercegnőt sem kímélte a sajtó. Ő volt waity Katie, arra utalva, hogy a pár éveken át járt együtt úgy, hogy Vilmos nem kérte meg a fiatal nő kezét, máskor egy főiskolai fellépésen viselt áttetsző ruha vagy éppen egy túl rövid szoknya miatt kellett állnia a kritikákat. Vilmos végül a néhai Diana hercegnő zafírköves eljegyzési gyűrűjével kérte meg fiatalkori szerelme kezét. Más királyi menyasszonyokkal ellentétben Kate Middleton nem nemesi családba született, házasságuk így mérföldkőként vonult be a történelembe. A párnak három gyermeke született: György herceg. Sarolta hercegnő és Lajos herceg.

Vilmos herceg, Cambridge hercege és Katalin, Cambridge hercegnője részt vesz a húsvéti ünnepi istentiszteleten a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2022. április 17-én. – Fotó: Jeff Gilbert / WPA Pool / Getty Images

Mindez azonban szinte eltörpül Harry herceg és Meghan Markle mozgalmas kapcsolata mellett, ami még úgy is alapanyaggal látja el a brit lapokat, hogy két éve elköltöztek az Egyesült Királyságból. Harry herceg 2016 júliusában találkozott a Brilliáns elmék című sorozatból is ismert Meghan Markle színésznővel egy közös barát által összehozott vakrandin Londonban. 2017. november 27-én jelentették be hivatalosan az eljegyzésüket, esküvőjüket a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartották. A pár annak ellenére megkapta a család áldását, hogy Meghan Markle elvált, amerikai állampolgár és nem anglikán vallású. Kisfiuk, Archie 2019. május 6-án született meg.

Harry herceg, Sussex hercege és Meghan, Sussex hercegnéje újszülött fiukkal, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral 2019. május 8-án. – Fotó: Dominic Lipinski / WPA Pool / Getty Images

Korábban részletes cikkben mutattuk be, hogyan romlott addig a viszony a királyi család és a friss házasok között, hogy a fiatal pár úgy döntött: magánéletük megőrzése érdekében, visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként addig ellátott szerepüktől. A pár kisfiukkal, Archie-val előbb Kanadába utazott, majd Hollywoodban telepedtek le, kislányuk, Lilibet már ott született meg. Vele Erzsébet királynő még nem is találkozott. 

Harry herceg és Meghan hercegné két év után a múlt héten tért vissza Európába, nem kis felhördülést keltve, hiszen korábban arra hivatkozva nem mentek el Fülöp herceg búcsúztatására, hogy nem érzik biztonságban magukat. Ennél is nagyobb port kavart, hogy Harry herceg és Meghan Markle Hollandiába tartva gyors látogatást tettek a királynőnél, a herceg később az NBC-nek adott interjúban azt mondta: az Egyesült Államokat érzi otthonának és arra is célzott, hogy nem fognak részt venni II. Erzsébet nyári platina jubileumán, amelyen trónra lépésének 70. évfordulóját ünnepli a Nemzetközösség. Ez azt jelenti, hogy a királynő jó eséllyel annak ellenére nem fog találkozni dédunokáival, hogy gesztust gyakorolva a párt meginvitálták, hogy a családdal együtt, a Buckhingam-palota balkonjáról nézzék végig az ünnepséget. 

És hogy hogyan ünnepel Erzsébet királynő? Csendesen. A Buckhingham palota közlése szerint a királynő néhai férje egyik kedvenc helyén, a sandringhami rezidencián, elvonulva, felhajtás ünnepli születésnapját. 


Nyitókép: Erzsébet királynő, Katalin hercegné, Vilmos herceg, Meghan hercegné és Harry herceg társaságában a Buckingham-palota erkélyén a Trooping The Colour, a királynő éves születésnapi felvonulásán 2019 június 8-án, Londonban. – Fotó: Neil Mockford / GC Images

 

#Külföld#erzsébet királynő#kate middleton#meghan markle#harry herceg#ma

Címlapról ajánljuk