Bulvár

Visszatért Európába Meghan Markle, máris áll a bál

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. április 15. 10:10

A holland királyi család nem ad nekik szállást és audienciát. Le akartak kerülni a címlapokról, de úgy tűnik, valahogy mégis mindig visszakerülnek a rivaldafénybe. A hercegi pár csütörtökön hosszú idő után találkozott Erzsébet királynővel.

A magánéletért léptek vissza a brit királyi család magas rangú tagjaiként addig ellátott feladataiktól, mára azonban úgy tűnik, a rivaldafény és a közszereplés nem tudja elkerülni Harryt, Sussex hercegét és feleségét Meghan Markle-t, Sussex hercegnéjét. 

A pár azóta nem járt együtt Európában, hogy 2020 januárjában bejelentették: tekintettel arra, hogy szeretnék megőrizni magánéletüket, visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként addig ellátott szerepüktől. A pár kisfiukkal, Archie-val előbb Kanadába, egy barátjuk birtokára költözött, majd annak ellenére, hogy kifejezetten nyugodtan szerettek volna élni, a nem éppen diszkrét, paparazzikkal bőségesen ellátott Hollywoodban telepedtek le, kislányuk, Lilibet már itt született meg. Közismert, hogy a házaspár kapcsolata nem a legjobb a brit királyi családdal, Erzsébet királynő még nem találkozott a róla és a néhai Diana hercegnőről elnevezett Lilibettel, Harry pedig bár ott volt nagyapja, Fülöp herceg temetésén, azon a márciusi gyászmisén, amin az európai uralkodóházak búcsúztak a hercegtől, nem jelent meg. 

Meghan Markle és Harry herceg két év után a hollandiai Hágában szombaton kezdődő Invictus (Legyőzhetetlen) nevű parasport-versenyre utaznak vissza Európába. A versenyt 2014-ben az Afganisztánt is megjárt, katonai múlttal rendelkező Harry herceg kezdeményezte. 2017-ben pedig a kanadai Torontóban megrendezett játékokon mutatkozott először nyilvánosan későbbi feleségével. Az első alkalommal – bár mindketten ott voltak a lelátón – nem ültek egymás mellé, a második alkalommal azonban már kéz a kézben látták őket.

Meghan Markle és Harry herceg a kerekesszékes teniszt követik az Invictus Játékokon 2017-ben, Torontóban. – Fotó:  Danny Lawson / PA Images / Getty Images

Bár a pár már nem része a brit királyi család „dolgozó” tagjainak, tehát azoknak, akik különböző eseményeken, rendezvényeken képviselik a koronát, a családnak értelemszerűen a részei maradtak. Talán emiatt döntöttek úgy Hollandiában, hogy a hercegi párt a kiemelt, a legmagasabb helyi védelmet biztosító VVIP (very very important person, nagyon-nagyon fontos személy) státusz illeti meg. Ez azt jelenti, hogy a saját biztonsági csapattal érkező Sussexiek közvetlen kapcsolatban lesznek az összes holland bűnüldöző és védelmi szervvel, lapértesülések szerint pedig „ellenséges környezeti” kiképzésen estek át látogatásuk előtt. Bár a párt az eddigi információk szerint nem fenyegeti közvetlen veszély, biztonságukért a holland rendőrség mellett a Királyi és Diplomáciai Biztonsági Szolgálat felel. A Sun szerint a hercegi pár biztonsági csapatát a sztárok testőreként ismert Gavin de Becker vezeti, akinek napi díja hétezer font, átszámolva nagyjából 3,1 millió forint. A holland hatóságok közlése szerint a biztonsági szakembereknél nem lehet lőfegyver, ha Hollandiába utaznak.

Hiába a kiemelt státusz, az uralkodóházak szigorú diplomáciáját ez sem akasztja meg: bár hagyományosan a holland királyi család látja vendégül és szállásolja el az országba érkező, külföldi uralkodócsaládok tagjait, 

a párnak nem ajánlottak fel lakhatást a hágai királyi palotában és nem kaptak audenciát Willem-Alexander királynál és Máxima királynőnél.

A holland látogatás vegyes fogadtatásban részesült, legalábbis a brit lapokban. Márciusban nagy hullámokat vetett, hogy Harry herceg közölte: pert indít a Belügyminisztérium ellen, mivel az megtagadta, hogy angliai látogatása során ugyanazt a védelmet kapja, mint a királyi család dolgozó tagjaként, pedig felajánlotta, hogy annak költségeit maga állja. Keresetében arra is kitért, hogy szeretne hazalátogatni, azonban nem érzi biztonságban családját. Később szóvivője azt mondta: a herceg reméli, hogy hamarosan meg tudja látogatni nagymamáját, II. Erzsébet királynőt. Utóbbi kijelentés is erős címlapokat eredményezett az Egyesült Királyságban, mivel a 95 éves brit uralkodó egészsége megromlott az utóbbi hónapokban. 

Csütörtökön aztán megtörtént a találkozó, Harry és Meghan útban Hollandia felé meglátogatta a királynőt, erősítette meg a pár szóvivője pénteken a BBC-nek


Szakértői oldalról sem volt világos, hogy miért érzi veszélyben családját Harry herceg. Dai Davies, a Scotland Yard királyi védelmi részlegének korábbi vezetője színtiszta ostobaságnak nevezte, hogy Harry herceg biztonsági aggályok miatt nem tud az Egyesült Királyságba utazni és kiemelte: Sussex hercege nincs otthon a biztonsági kérdésekben. A Daily Mail szerint pedig a hágai sportesemény, amelyen Meghan Markle négy napig lesz férje mellett, a terrorizmus szempontjából inkább veszélyesnek tűnhet katonai színezete, illetve a herceg és az afganisztáni és iraki veteránok jelenléte miatt. A királyi család védelmét korábban ellátó tisztek szerint Harry herceg és neje a Westminster apátságban Fülöp herceg emlékére tartott gyászszertartáson ugyanolyan védelemben részesültek volna, mint bármelyik résztvevő uralkodó. 

Sokan azt találgathatják: mégis hogyan vehet részt a pár az Invictus játékokon, ha néhány héttel korábban biztonsági megfontolásokból nem mertek elmenni Fülöp herceg gyászmiséjére? Egy meg nem erősített magyarázat szerint a választ a pénz adhatja meg.

Az Invictus játékokon ugyanis a párral ott lesz a Netflix stábja is, akik a Westminster apátságban, a gyászszertartáson nem forgathattak volna.

Sajtóértesülések szerint az online szolgáltató 100 millió dollárt, tehát nagyjából 34,4 milliárd forintot fizetett azért, hogy a hercegi pár produkciós cége dokumentumfilmeket, gyermekműsorokat és különböző sorozatokat készítsen számukra. A 2020-as megállapodást követően arról szóltak a hírek, hogy olyan tartalmakról lesz szó, amelyekhez a pár személyesen kapcsolódik, és amelyek rávilágítanak olyan kérdésekre, amelyekre az általuk létrehozott Archewell nonprofit szervezet fókuszál. Ebbe beleillik az Invictus, amely Harry herceg egyik szívügye. 

 Az Invictus április 16-tól 22-ig tart, Erzsébet királynő pedig 21-én ünnepli 96. születésnapját.

Nyitókép: NDZ / Star Max / GC Images

#Bulvár#meghan markle#harry herceg#invictus játékok#brit királyi család#ma

Címlapról ajánljuk