Külföld

A palota nem akarta, hogy Elton John énekeljen Diana hercegnő temetésén

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 9:04

Csak egyházi közbenjárásra sikerült meggyőzni a királyi családot.

Frissen kiadott kormányzati dokumentumok szerint csak a Westminsteri apátság esperesének közbenjárására engedélyezte a Buckhingham-palota, hogy Elton John fellépjen Diana walesi hercegné temetésén – írta meg a Sky News

Diana hercegné 1997-ben, közlekedési balesetben vesztette életét a párizsi Alma-alagútban. Az Országos Levéltár frissen nyilvánosságra hozott dokumentumai szerint a királyi család túl szentimentálisnak találta a Candle in the wind (Gyertya a szélben) című dalt, amelyet Elton John a tragédiát követően, a hercegné emlékére átdolgozott. Az apátságnak egy szólószaxofonost is készenlétben kellett tartania arra az esetre, ha a palota valóban letiltotta volna az énekes előadását. A vészmegoldás szerint a szaxofonos játszotta volna el a dalt.

Az ügyben Dr. Wesley Carr tiszteletes, az apátság esperese hozott fordulatot, aki levélben kérte a palotát, hogy engedélyezzék a fellépést, ami érvelése szerint „ötletes és nagylelkű" gesztus lenne a nagyközönség felé, akik tapasztalataik szerint a hercegné halála után a királyi család ellen fordultak. 

Dr. Carr a királyi háztartás egyik magas rangú tagjának, Malcolm Ross alezredesnek írt üzenetében azzal érvelt, hogy a dal megragadta a közhangulatot, olyan előadásra lenne szükség, ami a hercegné által képviselt modernebb, bátrabb megközelítést reprezentálja. Levele szerint egy klasszikus kórusmű vagy akár egy Webber-szerzemény nem lett volna megfelelő, viszont az az átírt dal – aminek eredetijét Diana hercegnő is szívesen hallgatta – és amit ekkor már szinte állandóan játszottak a rádiók, erőteljes és bátor választás lenne. 

A palota végül engedélyezte a fellépést, ami a temetés egyik legemlékezetesebb részévé vált. A dal azóta több mint 33 millió példányban kelt el. 

#Külföld#diana hercegnő#egyesült királyság#temetés#elton john

Címlapról ajánljuk