Külföld

Gyűlölt férjrabló, akivel végül megbékélt Nagy-Britannia – így lett Kamilla hercegi szeretőből királyné

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. október 9. 11:05

A 75 éves Camilla Parker III. Károly trónra lépésével a brit monarchia első asszonya lett, de hosszú és botrányos út vezetett idáig. A királyi család ellenállása miatt csak 35 évnyi titkos, majd alig titkolt viszony után házasodhatott össze a házasságtörő pár. A tragikus balesetben elhunyt Diana hercegnét bálványozó britek gyűlölete már jórészt kihunyt az újdonsült királyné iránt, mert a helyét sikeresen vette át Harry herceg hitvese, a királyi családdal hadakozó Meghan Markle.

Az európai uralkodói dinasztiák történetében nem egyedülálló, hogy a királyok és királynők szeretői fontos szerepet kapnak, és nem volt ez másképpen az Egyesült Királyság történelmében sem. A királyi házasságok esetében valaha rendkívül ritka volt a valódi szerelem és az egészséges szexuális viszony, hiszen az intézmény egyetlen szerepe a törvényes utódok nemzése, ezáltal a dinasztia fenntartása és a királyság belső békéjének biztosítása volt. További fontos cél volt a monarchiák nemzetközi elismertségét is megszilárdítani, ezáltal az örökösödési háborúkat elkerülni.

Ám egyes szeretők idővel nagy hatalomra tettek szert, mert a királyok sokszor érzelmi (és persze szexuális) függésbe kerültek tőlük, legfőbb bizalmasuknak, tanácsadójuknak tekintették őket. Talán a leghíresebb szerető a történelemben Madame de Pompadour volt, aki a 18. században Franciaország királyának, XV. Lajosnak volt testi és lelki társa.

Anglia királynője, a 16. században uralkodó I. Erzsébet sosem ment férjhez, ám számos szeretője volt, és közülük is kiemelkedett Robert Dudley, Leicester grófja, aki nős volt ugyan, de ez nem akadályozta meg viszonyát a brit uralkodóval. A királynői lakosztályba bejáratos Dudley szinte királyként viselkedett az udvari eseményeken, illetve I. Erzsébet politikai döntéseire is nagy befolyással volt.

Bár a brit monarchia a 20. századra teljesen elveszítette politikai befolyását, egy szeretőnek nagyon fontos szerepe volt abban, ahogyan ma a britek a királyság intézményéről gondolkodnak:

megingatta ugyanis a feddhetetlen, erkölcsös, méltóságteljes királyi családba vetett hitet. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a 70 évig uralkodó II. Erzsébet halála újra a trón mögött sorakoztatta fel az Egyesült Királyság népét, de legalább is a többségét. És így Charles Philip Arthur George, azaz III. Károly király, valamint hitvese, Camilla Parker, azaz Kamilla királyné „bűnei” talán végre megbocsáttattak.

Egy szerető mind fölött

A brit királyi bulváruniverzum születését az 1990-es évekre datálhatjuk, ám az oda vezető történet még 1970-ben kezdődött Windsorban. A közvélekedés szerint egy átlagos, arisztokraták és gazdag közrendűek által figyelemmel kísért lovaspólóversenyen ismerkedett meg egymással az akkor még nőtlen, 22 éves Károly walesi herceg és a 23 éves, részben nemesi származású Camilla Rosemary Shand, akinek anyja Ashcombe bárójának legidősebb lánya volt. Életrajzírójuk, Gyles Brandreth szerint azonban egy közös barátjuk, Lucia Santa Cruz mutatta be őket egymásnak.

Bár ekkoriban a fiatal trónörökösnek számos szeretője volt, Kamillát mégis kitüntette figyelmével. Egyes források szerint Károly annyira beleszeretett a fiatal nőbe, hogy feleségül is kívánta venni, ám a királyi család ellenezte a frigyet. Így amikor a walesi herceg 1971-ben tengerentúli katonai szolgálatra ment, Károly előtte nem kérte meg Kamilla kezét, sőt arra sem kérte, hogy várja meg, amíg hazatér.

Gyűlölt férjrabló, akivel végül megbékélt Nagy-Britannia – Kamilla, a hercegi szeretőből lett királyné
Károly és Kamilla 1979-ben - Fotó: Tim Graham / Getty Images

Bár Kamilla valóban nem volt főnemesi származású, gazdag nemesi családból érkezett, és a legjobb angol, svájci és franciaországi elitiskolákban tanult. Belsőépítész lett, és tervezőként kezdett dolgozni Nagy-Britannia legpatinásabb belsőépítészeti cégénél. Emellett imádta a brit arisztokraták kedvenc foglalatosságait: a lovaglást és a rókavadászatot.

A hoppon maradt Kamilla 1973-ban házasságot kötött Andrew Parker Bowles őrnaggyal, akivel már a hatvanas évek vége óta tartott se vele, se nélküle kapcsolatuk. A frigyből két gyermek született, azonban legkésőbb 1980-ban Károly és Kamilla titkos viszonya újrakezdődött. Az őrnagy a hírek szerint elfogadta Kamilla házasságtörését, és neki magának is több szeretője volt az évek során, kettőjük kapcsolata csak a kilencvenes években ért véget.

Károly és Kamilla viszonya folytatódott annak ellenére is, hogy 1981. július 29-én elképesztő felhajtás közepette a londoni Szent Pál-székesegyházban Károly örök hűséget fogadott első feleségének, Diana Spencernek. Az esküvőn Diana kifejezett kívánsága ellenére megjelent a hercegi szerető, Kamilla is.

A szívek királynője

Diana tökéletes választás volt Károly házastársának a monarchia avittas, bár történelmi távlatokban jól bevált szempontjai alapján: hajadon volt, főnemesi származású, protestáns, és nem mellesleg igézően szép. Mindezek ellenére a szép nők iránt mindig is rajongó Károly szívéhez Diana nem találta meg az utat, és Kamilla mellett szinte a kezdetektől másodrangú státuszba került. A boldogtalan, étkezési zavarral és magánnyal küzdő Diana azonban hamar népszerűvé vált a brit lakosság körében kedvességének és jótékonyságának köszönhetően. 

Így amikor a brit bulvársajtó az 1990-es évek elején – megszegve a brit királyi család magánéletét övező, általános tabut – kiteregette Károly és Kamilla titkos viszonyát, az Egyesült Királyság népe hamar meggyűlölte mindkettőjüket.

Bár az 1980-as évek végén elkezdtek szivárogni a meg nem erősített hírek Károly házasságtörő kapcsolatáról, a botrány 1992 novemberében robbant ki, amikor a sajtó nyilvánosságra hozta Károly és Kamilla telefonbeszélgetéseit, amelyek egyértelművé tették a viszony létezését. Egy hónappal később az akkori brit miniszterelnök, John Major személyesen erősítette meg a hírt, hogy Diana és Károly el fognak válni.

Gyűlölt férjrabló, akivel végül megbékélt Nagy-Britannia – Kamilla, a hercegi szeretőből lett királyné
Diana és Kamilla 1980-ban egy ludlow-i lóversenyen, amelyen Károly is elindult. – Fotó: Getty Images

Kamilla férje, Andrew Parker Bowles a hírek napvilágra kerülése után még nem tett semmit nyilvánosan, de hamarosan elköltözött feleségétől. Amikor 1994-ben Károly nyilvánosan elismerte viszonyát Kamillával, Bowles beadta a válókeresetet. Kamilla válását végül 1995-ben mondták ki, két év különélés után.

Ugyanebben az évben Diana szintén bevallotta házasságtörését, illetve viszonyát James Hewitt-tal, az ismert pólójátékossal és korábbi lovasedzőjével, sőt a BBC-nek adott legendás interjújában beszélt Károly és Kamilla viszonyáról is. A brit közvélemény azonban egyértelműen a „szívek királynője”, Diana mellett foglalt állást, őt tekintették megcsalt áldozatnak. A szimpátia szinte egy királynőnek járó rajongásig fokozódott, ami tovább növelte a királyi család iránti ellenszenvet. Az udvar ugyanis lényegében kitagadta Dianát a médiában tett őszinte kijelentései miatt. Amikor 1997-ben Diana autóbalesetben elhunyt, a monarchia megítélése a mélypontra süllyedt.

Árnyékban maradva

A közvélemény haragja miatt Károly és Kamilla lényegében visszavonult a nyilvánosságtól, pontosabban nem mutatkoztak együtt. Jellemző eset 1999-ből, amikor a pár Kamilla testvérének 50. születésnapi partijára, a londoni Ritz Hotelbe külön-külön érkezett, a rendezvény közben sem láthatták őket együtt, végül mégis együtt távoztak.

Hiába vált hivatalossá a kapcsolat (Károly még fiainak, Vilmosnak és Harrynek is bemutatta Kamillát), II. Erzsébet továbbra is elzárkózott fia új feleségétől. 2000-ben azonban megtört a jég: a királynő ellátogatott a trónjától megfosztott görög király, II. Konstantin 60. születésnapjára Highrove-ba, Károly angliai birtokára, ahol Kamilla is jelen volt. 2003-ban a pár beköltözhetett a Clarence House-ba, a walesi hercegek hivatalos rezidenciájára. 

2005-ben Kamilla és Károly bejelentették, hogy eljegyezték egymást, ám ezt valószínűleg nem egyeztették II. Erzsébettel, aki férjével, Fülöp herceggel együtt úgy döntött: nem vesznek részt az esküvőn. Végül mégis megjelentek az egyházi szertartáson és az azt követő fogadáson.

Gyűlölt férjrabló, akivel végül megbékélt Nagy-Britannia – Kamilla, a hercegi szeretőből lett királyné
Károly walesi herceg és Camilla Parker-Bowles cornwalli hercegné esküvői fotója 2005. április 9-én. Károlytól balra a királyi család tagjai, balról jobbra Harry és Vilmos hercegek, előttük Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő. - Fotó: Hugo Burnand / Getty Images

Az esküvő után Kamilla lett II. Erzsébet után a legmagasabb rangú nő az Egyesült Királyságban. Bár a walesi hercegné cím járt volna neki, ő bölcsen – Diana emlékére tekintettel – nem vette fel a címet, helyette férje második nemesi címe után a Cornwall hercegnéje címet használta.

2007-ben hasonlóan diplomatikus döntést hozott a közvélemény nyomására: nem vett részt a Vilmos és Harry hercegek által az édesanyjuk halálának 10. évfordulójára szervezett emlékkoncerten, bár eredetileg Károllyal együtt akart ott megjelenni.

Elfogadtam a helyzetet, és támogatni akarom a családot, mindazonáltal hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, a részvételem elvonná a figyelmet a rendezvény eredeti céljáról, amely Diana életére és munkásságára fókuszál

– fogalmazott Kamilla hivatalos közleménye.

Cornwall hercegnéje végül 2012-ben került ki a dinasztikus karanténból: II. Erzsébet a Királyi Viktória Rend nagykeresztjét adományozta Kamillának, majd a királynő uralkodásának 60. évfordulóján, a kocsis körmeneten Kamilla anyósa oldalán hajthatott végig Londonon.

A britek királynéja

Bár Károly az évek során nem lett népszerűbb, sőt a közvélemény egy része inkább fia, Vilmos trónöröklését kívánta, Kamilla lassan kikerült a pária szerepből. Már önállóan vehetett rész protokolleseményeken, valamint számos jótékonysági szervezet tiszteletbeli elnöke vagy védnöke lett. 

2010-ben azonban egy durva esemény szembesítette Kamillát a népharag erejével: az egyetemi tandíjak emelése miatt diáktüntetések robbantak ki Nagy-Britanniában. A tüntetők Londonban rátámadtak Károly és Kamilla közelükben elhaladó autójára, az egyik ablakot betörték, a kocsit pedig festékkel fújták le. Kamilla maga is megsérült, mert az egyik tüntető egy bottal bordán ütötte.

A brit néplélekbe nem olyan könnyű belelátni, így csak sejteni lehet, hogy Kamilla visszafogott, diszkrét viselkedése hozta el számára a megbocsátást. Soha nem próbálta magát előrébb tolni vagy a reflektorfényben tartani, pedig még arra is évtizedeket kellett várnia, hogy II. Erzsébet elfogadja őt. A Diana hercegnével kapcsolatos tapintata szintén sokat használt neki.

De sokat nyomhatott a latban az is, hogy a közvélemény és a bulvársajtó monarchiapárti és monarchiaellenes része egymásra talált Harry herceg felesége, Meghan Markle sussex-i hercegné elleni utálatban.

Jól működött a nyilvánosságban az a narratíva, hogy az „új Diana hercegné” státuszára vágyakozó amerikai színésznő elcsábította, és saját boldogulása, népszerűsége érdekében kihasználta a házassága előtt botrányos, bohém életet élő, befolyásolható Harry herceget. Végre voltak mások is a Buckingham-palota környékén, akik a királyi család elleni érzelmek célpontjává válhattak.

Károly és Kamilla viszonyának már nem volt hírértéke, a kor szabadosabb, de legalább is megengedőbb erkölcsi viszonyai között már egyáltalán nem számított, hogy házasságtörőként kötötték össze életüket. A walesi herceg és hercegné mindenben alávetette magát a kikezdhetetlen népszerűségű II. Erzsébetnek, így az ő dicsfénye végül őket is beragyogta.

II. Erzsébet halála pedig bebizonyította, hogy Károly és Kamilla viszonya ugyan megrázta a britek elkötelezettségét a monarchia iránt, de az továbbra is az állandóságot, a horgonyt jelenti számukra a változó világ gyorsuló történéseivel és minden fenyegetésével szemben. Az Egyesült Királyság lakosságának döntő többsége ugyan teljes őszinteséggel gyászolta királynőjét, de nem a királyságot siratták. Még kérdés, hogy a hercegi szeretőből lett királynéjuk mennyire rabolja el a szívüket.

Az biztos, hogy jó úton jár: az első hírek szerint Kamilla takarékos udvartartásra vágyik, ami kiváló eszköz az adófizetők által eltartott, felesleges és pazarló monarchia képének megváltoztatására. A Daily Mail cikke szerint a királyné kisebb személyzetet akar, például nem vágyik udvarhölgyekre sem. 

Nyitókép: III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné érkezik a brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésére a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. – Fotó: Henry Nicholls / MTI / AP / Reuters pool

#Külföld#kamilla királyné#iii. károly király#nagy-britannia#meghan markle#ma

Címlapról ajánljuk