Külföld

Műkönnyező Meghan, sírrabló Katalin, családrobbantó Kamilla – ömlik a gyűlölet a királyi család női tagjaira

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. szeptember 23. 6:38

Hajmeresztő vádak érik a királyi család tagjait a közösségi médiában. A platformok lelkét jelentő algoritmusok nem segítik a tájékozódást: azt mutatják nekünk, amit szeretünk nézni és megtárgyalni, az emberi agy pedig a drámát, a felháborodást és a heves érzelmeket szereti. Mindez az apró részleteket egy nagyobb esemény bizonyítékaként beállító hibás érveléssel veszélyes elegyet alkot, amelyet jól megtámogatnak a neten keringő, kontextusból kiragadott képek és rövid videók. Mindent el kell tűrnie a királyi családnak? Sokak szerint igen.

Az online térben nincsen gyászidőszak, nem működnek az offline életben alapvető társadalmi normák, így fordulhatott elő, hogy Erzsébet királynő halála után nemcsak a részvétet kifejező posztok jelentek meg a különböző közösségi oldalakon, hanem a gyűlölködő, a királyi család egyes tagjait hibáztató, azok vélt vagy valós hibáit felhánytorgató bejegyzések is.

Ez a gyűlöletcunami leginkább a királyi család női tagjait borította el: Kamilla királynét, Katalin walesi hercegnét és Meghan sussexi hercegnét. Az SBS cikke szerint Meghan hercegné még alig tudta le a gyászolók köszöntését a londoni utcákon, a Twitteren máris felpörgött a #GoHomeMeghan (menj haza, Meghan) hashtag. A magyarok körében kevésbé használt Twitteren a hashtag egy kulcsszó vagy kifejezés, amelyet egy témára vagy egy téma leírására használnak. A hashtaget a bejegyzést készítő személy írja posztjába, azonnal kattintható linkké válik, amely elvezet azokhoz a posztokhoz, amelyekben ugyanazt a kulcsszót használták. 

Ez egy szeptember 16-i tweet (azaz Twitter-bejegyzés), ami azt feszegeti, vajon hogyan tetszene az amerikaiaknak, ha „egy angol ember bejutna a Fehér Házba, elkezdené költeni az adófizetők pénzét és megváltoztatná a törvényeket, majd »rasszizmust« kiáltana, amikor lelepleződik. Ez történik az Egyesült Királyságban. Ma. Most. #GoHomeMeghan.”


Hogy hány ilyen bejegyzés született, azt jól mutatja, hogy trendi, azaz nagyon felkapott lett a #GoHomeMeghan hashtag. A Twitter egy algoritmussal határozza meg, hogy mely témák, kulcsszavak a legkelendőbbek egy adott időszakban a felhasználók körében, ezt pedig meg is jeleníti. Aki képben akar lenni, hogy miről cseverészik a világ, az rákattint ezekre a kulcsszavakra, és máris a vélemény- és pletykaözön közepében találja magát. 

Ahogyan korábban bemutattuk, a hercegnének tulajdonképpen semmi rosszat nem kellett tennie ahhoz, hogy szétcincálják. Voltak, akik azon háborodtak fel, hogy a windsori palota előtt átvette a gyászolók virágait, illetve köszönt nekik, de egészen elképesztő konteók is szárnyra kaptak: többen fekete ruhája egyik gyűrődéséből arra következtettek, hogy a hercegnén lehallgató készülék volt a nehéz pillanatokban. A temetésen sem kímélték: visszafogott megjelenése minden részletét górcső alá vették, kritizálták, voltak, akik a túl kevés érzelmet, mások – egyetlen könnycsepp letörlése miatt – éppen a teátrális érzelmeket nehezményezték. Utóbbi igazolására többen felkapták azt a régi videót, amelyen Meghan Markle még színésznőként arról beszél, hogy ha akar, tud szándékosan sírni. Könnyen belátható, hogy egy színésznél ez nem olyan ördögtől való dolog.


Nem járt jobban Kamilla királyné, III. Károly király felesége sem, akit egyszerűen a homewrecker, azaz nagyjából az otthonpusztító jelzővel illettek. Mémek sokasága született abból, hogy a szeretők számára reménysugarat jelenthet a hercegné története. Ezzel arra utaltak, hogy Kamilla és Károly már akkor magánéleti kapcsolatban lehettek, amikor a herceg és a néhai Diana hercegné házasok voltak. Többen posztolták a néhai hercegné képét azzal a szöveggel, hogy ő az egyetlen, aki megérdemelte volna a királynéi titulust, az „otthonrontó” Kamilla pedig soha nem lesz az ő királynéjuk:


Jellegzetes felvetés az is, hogy a királynő halála után nem Meghan hercegnének, hanem Kamillának kellett volna a kritikák kereszttüzébe kerülnie, állítólagos bennfentes kapcsolatai révén azonban ő maga alakította így, ahogyan Diana hercegné esetében is tette.

Az SBS szerint a királynő halála után felerősödtek a közösségi médiában a két nő ellen uszító, őket valamilyen módon gyalázó hangok. Sőt, úgy tűnik, őket több online kritika érte, mint a súlyos szexuális visszaélési ügybe keveredett András herceget. Míg Kamilla és Meghan esetében minimum véleményes, de inkább abszurd kifogásokat vetettek fel, addig a közvéleményt kevésbé mozgatta meg, hogy a néhai királynő fia szexuális zaklatási üggyel nézett szembe, amiből egy peren kívüli egyezséggel farolt ki, állítólag több millió dollár megfizetésével. 

A BotSentinel nevű kutatócég szerint a Harry herceg és Meghan hercegné elleni visszaélések fokozódtak, mióta bejelentették, hogy maguk mögött hagyják a királyi életvitelt és titulusaikat megtartva saját lábukra állnak.

A pár ellen irányuló dezinformációk és célzott zaklatások száma nőtt a közösségi médiaplatformokon, különösen a hercegnével szemben

– idézi a lap a kutatócéget, amely arra is kitért, hogy a gyűlölködők hogyan kerülték el, hogy letiltsák fiókjukat. Vannak, akik oldaluk nevében megjelentetik a paródia szót, pedig valójában nem egy humoros, az érintetteket parodizáló oldalról van szó. Mások kódolt, rasszista kifejetéseket használnak a hercegnével kapcsolatban. 

Ming Johanson technológiai szakértő szerint a közösségi média a „mikro-megnyilvánulásokból” táplálkozik, ilyenkor egy apró gesztust, egy fotón vagy rövid videóban megörökített cselekvést valamilyen nagyobb dolog bizonyítékaként használnak fel. A szakértő a Meghan Markle-lel kapcsolatos online tartalmak nagy részét ilyen „felháborodáspornónak” nevezte.

Van egy olyan értelmezés, hogy ezeket a kiírásokat a felháborodás vezérli, és a túlműködő amigdala [az agy érzelmekért felelős része] csak úgy szalad feléjük, mert szeretjük a drámát, az internet pedig minden bizonnyal állandósítja ezt

 – mondta.

Katalin hercegné sem úszta meg

Egészen messzire mentek a tapintatlanságban a #KKKate hashtaget használók, akik Katalin walesi hercegnére zúdították a gyűlölet özönét. A KKK-t ugyanis a Ku-Klux-Klan nevű rasszista gyűlöletcsoport társaság nevének rövidítéseként használják. A rasszista szervezet több ember halálát, szenvedését okozta. A rövidítés használata arra rezonál, hogy Meghan hercegné a férjével közösen Oprah Winfrey-nek adott interjúban arra célzott, hogy rasszizmust tapasztalt a királyi családban. Egy meg nem nevezett személy például első gyermekük, Archie születése előtt azon élcelődött, hogy a gyereknek milyen lesz a bőrszíne. Meghan hercegné édesanyja, Doria Ragland fekete, édesapja, Thomas Markle pedig fehér, Harry herceg felesége többször beszélt arról, hogy élete során számos nehézségbe ütközött kettős identitása, illetve származása miatt. 

„Egy kép Meghan hercegnéről a windsori boszorkányokkal” – írja egy Twitter-felhasználó (vélhetően nem saját nevét használva, mindenesetre beazonosíthatatlanul), a #KKKate hashtaget használva, megjelenítve Kamilla királyné és Zsófia grófné nevét:


Egy másik twitterező vélhetően azt nehezményezte, hogy a hercegné a néhai királynő nyakékében és a hozzá tartozó karkötőben ment a temetésre. A #KKKate-hashtaget is megjelenítette, posztjában sírrablónak titulálta a walesi hercegnét:


Tama Leaver, a Curtin Egyetem internetes tanulmányok professzora szerint az emberek meg vannak győződve arról, hogy a királyi családnak kötelező elérhetőnek lenni a nyilvánosság számára, ami sokak szemében egyet jelent azzal, hogy mindezt el kell viselniük.

Kamilla királyné már régóta ki van téve az állandó ítélkezésnek. A királynéval kapcsolatos TikTok-tartalmak nagy része Diana hercegnőhöz hasonlítja őt, és ezek nagy része a külsőségekre összpontosít. Ezt a TikTok-videót pédául több mint 277 ezren lájkolták cikkünk írásakor:

@gapunyanama22__ Camilla parker from pelakor to be queen, but Princess Diana deserves better than the queen❤️ #princessdiana #queenelizabeth #theroyalfamily #princecharles #princewilliam #camillaparkerbowles #ripqueenelizabeth ♬ original sound - bernardo


Leaver professzor szerint e tartalmak nagy részét fiatalok alkották annak a szintén fiatalabb közönségnek, amelynek tagjai leginkább A korona című sorozatból szerezték ismereteiket a királynéról. Szerinte a sorozat utolsó évada – amelyben Diana hercegné csatlakozását mutatták be a királyi családhoz – az emberek gondolataiban Kamillát egyfajta betolakodóként rögzítette. Szerinte ilyen tartalmakat legtöbbször azért hoznak létre, mert tudják, hogy ezekkel reakciókat váltanak ki, ami néha anyagi haszonnal járhat, de legtöbbször valóban csak a visszajelzések megszerzése a motiváció.

Ha látod, hogy az egyik photoshoppolt mémedet megemlítik az esti brit híradóban, akkor valahogy erre jutsz: »Rendben, én a felerősítés egyfajta mestere vagyok.«

Leaver professzor szerint a közösségi média algoritmusait azért hozták létre, hogy felerősítsék azt, amiről az emberek beszélnek. A TikTok is felerősíti, gyakrabban jeleníti meg a felhasználóknak azt, amiről valószínűsíti, hogy az emberek reagálnak rá és megnézik.

„Sajnos ez azt jelenti, hogy az online gyűlölet radikálisan felerősödik, hacsak nincs egy szűrő, ami kifejezetten megállítja. És nagyon nehéz lesz kiszűrni a Kamilla-mémeket vagy a Meghan Markle-mémeket, a szűrés nagy részét pedig algoritmusok végzik” – magyarázta, hozzátéve:

Nem igazán meglepetés, hogy ez a fajta tartalom tör a felszínre.


Nyitókép: Victoria Jones / WPA Pool / Getty Images

#Külföld#erzsébet királynő#meghan markle#katalin hercegné#kamilla királyné#ma#Bulvár#brit királyi család

Címlapról ajánljuk