Külföld

Menyasszonyi ruha, szülés, pénzügyek – Így ment szembe a királynővel Meghan Markle

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 6:22

A sussexi hercegi pár a királynő halála előtt visszautasított egy fontos meghívást, ami akár békejobbként is értelmezhető. Mit várt a királynő Harry herceg feleségétől és mivel húzta ki a gyufát Meghan Markle? 

Katie Nicholl, a brit királyi család szakértőjeként is ismert író néhány nappal Erzsébet királynő halála előtt egy furcsa eseményről számolt be egy reggeli műsorban. II. Erzsébet a királyi családdal fagyos és konfliktusos kapcsolatban álló Harry herceget és feleségét, Meghan sussexi hercegnét augusztusban meghívta a skóciai Balmoralba, egy leginkább családi pizsamapartinak tűnő eseményre. Az éves rendszerességgel megtartott, ottalvós összejövetel elsősorban a királynő unokáiról és dédunokáiról szólt, minden évben kikanyarítottak maguknak két napot, amikor együtt lehettek a kastély falai között. 

Nicholl szerint a hercegi párt Károly herceg is meginvitálta, de mindkét felajánlást elutasították. „A walesi herceghez nagyon közeli forrásokból tudom, hogy kész bármit megtenni azért, hogy a kapcsolatuk újra sínen legyen, szerintem nem utolsósorban azért, mert apaként is ezt szeretné” – mondta a szerző, aki szerint Károly herceg nagyapaként is a helyzet rendezésében érdekelt, illetve azzal is tisztában van, hogy a jelenlegi helyzet beárnyékolja az ő uralkodását is. Márpedig ekkor már sejteni lehetett, hogy a királynő egészsége nem a régi. Platina jubileumának már nem minden eseményén tudott részt venni. 

A Sunday Times egyik forrása azt mondta, hogy a királynő nyugodtan viselte a visszautasítást, azonban nem akart állandó feszültséget és azt, hogy arra kelljen várnia, mikor robbantanak újabb atombombát a sussexiek. Harry herceg és Meghan Markle 2020-ban jelentették be, hogy maguk mögött hagyják a királyi életet és magánéletükre fókuszálnak. Először Kanadába, majd a legnagyobb sztárok által lakott kaliforniai Montecitóba költöztek. A szakítás után több interjút is adtak, a legnagyobb port az Oprah Winfrey-vel folytatott beszélgetés kavarta, amelyben rasszizmussal vádolták a királyi családot, és azt állították, hogy családtagjaik nem segítettek az öngyilkossági gondolatokkal küzdő hercegnén, amikor szüksége lett volna rá. 

Menyasszonyi ruha, szülés, pénzügyek - Így ment szembe a királynővel Meghan Markle
Fotó:  Karwai Tang / WireImage

A feszültségek szeptember elején tovább fokozódtak, miután egy interjúban Meghan Markle azt sugallta, hogy férjével és gyermekükkel kénytelenek voltak átköltözni az Atlanti-óceánon túlra, mert 

létezésünkkel felborítottuk a hierarchia dinamikáját.

De hogyan lett a tündérmeséből keserű szappanopera?

A brit arisztokrácia befolyásos tagja, Lady Colin Campbell Meghan és Harry – Az igaz történet című könyvében arról ír, hogy a felsőbb körök először nem nézték jó szemmel a herceg és akkor még színésznőként dolgozó Meghan Markle szerelmét, elsősorban azért, mert túl hirtelen jutottak el a kapcsolati mérföldkövekig. Amikor azonban világossá vált, hogy a pár mindenképpen összeházasodik, felsorakoztak mögöttük, a menyasszony erényei, például megkérdőjelezhetetlen intelligenciája és eleganciája és nem utolsósorban származása került fókuszba. „A tény, hogy szép, stílusos, ragyogó, fotogén, érett nő, aki érdeklődik a jótékonysági munka iránt, csupán a mérleg egyik serpenyője volt. Azonban a származása volt az, ami végleg az ő javára billentette a mérleget. Nem egyszerűen amerikai volt, tanult és kifinomult, hanem színes bőrű is.”

Ahogy a szellemességéről ismert királynő egy barátjának megjegyezte: »Mr. Corbyn sokkal nehezebben fog megszabadulni most, hogy Meghan a családhoz tartozik.«

Lady Colin Campell szerint Meghan Markle kettős etnikai identitása volt az a plusz hozzáadott érték, ami miatt a királynő rábólintott a frigyre. Meghan Markle ugyanis úgy képviselte a sokszínűséget és a befogadás értékeit, ahogyan egy fehér színésznő nem tudta volna, magyarázza a szerző, aki szerint a királynő a Nemzetközösségben is hasonló szerepet szánt unokája felelésgének. A Nemzetközösség lakosságának nagyobb része ugyanis nem fehér, így a kritikus hangok nehezményezik, hogy egy fehér család leszármazottai vezetik azt. A Nemzetközösség (1947 előtt Brit Nemzetközösség) az egykori Brit Birodalom területeiből kialakult, 56 államot tömörítő szervezet (kivételt képez néhány afrikai ország, amely anélkül lépett be, hogy valaha brit gyarmat lett volna). Nem politikai unió, az Egyesült Királyság nem gyakorol közvetlen befolyást a többi tagállamra, inkább egy laza, informális kör, ami segíti a gazdasági és politikai együttműködést. Vezetője II. Erzsébet. 

A királyi család, illetve a királynő és Meghan Markle kapcsolata egy ómennel kezdődött: a Lady Colin Campbell által említett szóbeszéd szerint II. Erzsébetet meglepte unokamenye vakító fehér menyasszonyi ruhája, ami elvált státusza miatt az arisztokraták bevett szokásai szerint krémszínűnél világosabb nem igazán lehetett volna. Sokan azon is felhúzták a szemöldöküket, hogy a menyasszony félig nyitott vállú ruhában érkezett, amelyet az etikett szigorúan tilt. 

Menyasszonyi ruha, szülés, pénzügyek - Így ment szembe a királynővel Meghan Markle
Fotó: Jonathan Brady - WPA Pool / Getty Images

Bár a hercegné néha ruhaválasztásaival is feladta a leckét, ezeknél azonban sokkal komolyabb problémákat hozott a jövő: a sussexi hercegi pár többször is fittyet hányt a szokásokra, például első gyermekük, Archie születésekor. A gyermek születésénél nem voltak jelen a királyi orvosok, a család – érthető módon – a maga szabályai szerint akarta megélni a pillanatot, ahogyan később kislányuk érkezéséről is csak minimálisan kommunikáltak. A brit sajtó szinte naponta írt a hercegné vélt vagy valós botrányairól, az interneten pedig elképesztő konteók kaptak szárnyra arról, hogy a hercegné nem is volt várandós vagy hogy Archie nem is létezik, a sajtótájékoztatón egy játékbabát mutattak be a világnak. A hercegi pár nyilvános megszólásai alapján nehezményezte, hogy a királyi család nem védte őket jobban az alaptalan támadásoktól. 

A médiához és az etiketthez, magánélethez való különböző hozzáállás mellett bennfentesek, például Lady Colin Campbell szerint is a pénzügyek voltak vízválasztóak: a királyi család tagjai nem végezhetnek üzleti tevékenységet. A királyi család politikailag és gazdaságilag semleges, ez túlélésük egyik záloga. Meghan Markle azonban a menedzserek, ajánlatok, szponzori szerződések világából érkezett és a jelek szerint Harry herceg maga is afelé hajlott, hogy ne a korona kasszájából éljenek. Ez 2020-as kiválásuk után szárba is szökkent, a hírek szerint 100 millió dolláros szerződést írtak alá egy streaming-szolgáltatóval, a Spotify pedig egy vagyont fizetett azért, hogy elinduljon a hercegné komoly kritikákkal illetett podcastja, az Archetypes. 

A sussexiek megoldhatatlan feladatot adtak a családot irányító királynőnek: privát életet kértek egy olyan gépezet részeiként, amely gyakorlatilag a közfigyelemből él, egy gazdasági tevékenységet nem folytató családban akartak saját pénzt keresni és a szabályok és az etikett fogságában élő udvarban akartak szabadon dönteni legintimebb ügyeikben. Olaj volt a tűzre, amikor Meghan Markle politikai véleményt nyilvánított, kiválásuk után pedig például az abortusz alkotmányos védelmének megszüntetése ügyében is síkra szállt a női jogokért. A királynő halála előtt pedig az eddigi egyik legkomolyabb lehetséges bombáról érkezett hír: a hercegné naplót írt abban az időszakban, amikor a királyi család dolgozó tagja volt, amelyből könnyen születhet botránykönyv. 

Egy ilyen botránykönyv egyébként Meghan Markle-ről is született, Tom Bower oknyomozó újságíró súlyos állításokat fogalmazott meg, például azt, hogy a királynő egyenesen megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy a sussexiek nem fognak részt venni a néhai Fülöp herceg temetésén. Bower szerint II. Erzsébet a temetés reggelén azt mondta bizalmasainak:

Hála az égnek, hogy Meghan nem jön.


Nyitókép: Max Mumby / Indigo / Getty Images

#Külföld#erzsébet királynő#meghan markle#harry herceg#ma#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk