Bulvár

Újít a királyi család: nem kennek bálnabelet III. Károly arcára a koronázáskor

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 14:44

De cibetmacskamirigy sem lesz: most először vegán lesz az olaj, amivel az uralkodót felkenik.

Nem fog állati eredetű hozzávalókat tartalmazni a „Szent Olaj”, amit III. Károly király homlokára kennek a koronázáskor, írja a BBC. A korábbi koronázások során a keverék több ilyen összetevőt, például bálnabelet és a cibetmacska mirigyváladékát is tartalmazta.

Ezúttal viszont nem akarják, hogy az állatokkal szembeni kegyetlenkedés termékét használják fel, így teljesen vegán lesz az olaj. III. Károly számára fontos a természetvédelem, ezért döntött a változtatás mellett. Az új formulát egy vallásos szertartáson készítették el Jeruzsálemben.

A rózsát, jázmint, fahéjat, narancsvirágot, szezámot fog tartalmazni, valamint főként olívaolajból lesz. Az olívabogyókat III. Károly nagyanyja sírjáról szedték le, aki a jeruzsálemi Fák hegyén nyugszik. A koronázásás során a királyt a homlokán, a mellkasán és a kezein kenik be olajjal.

A folyamat olyan szentnek számít, hogy II. Erzsében 1953-as megkoronázásakor nem is engedték, hogy a tévé közvetítse azt. Egyelőre nem tiszta, hogy III. Károly megkoronázásán publikus lesz-e az olajjal kenés.

Nyitókép: Yui Mok - WPA Pool / Getty Images / Carl Court / Getty Images

#Bulvár#iii. károly#király#koronázás#bálna#olaj

Címlapról ajánljuk