Külföld

Ukrán mesterlövész végzett a Hóhérral, Putyin titkos hadseregének elit zsoldosával

rtl.hurtl.hu

2022. június 7. 19:53

Vlagyimir Andonov számos ukrán hadifoglyot és civilt gyilkolt meg.

Orosz nyelvű Telegram-csatornák és médiumok arról számoltak be, hogy a 44 éves Vlagyimir Andonovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök rettegett magánhadserege, a Wagner-csoport egyik tagját a múlt héten agyonlőtte egy ukrán orvlövész Harkivban – írta a New York Post. A férfival és társával éjszaka, felderítés közben végeztek. Andonov egyike az orosz hadsereg magas rangú halottainak. A halálhír csak néhány nappal azután érkezett, hogy Roman Kutuzov vezérőrnagyot és Roman Brednikov altábornagyot a donbászi fronton megölték.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap a „Vaha” fedőnéven tevékenykedő Andonovot az Oroszországi Föderációhoz tartozó Burját Köztársaságból származó „önkéntesként” írta le, aki 2014-ben szerzett hírnevet, amikor először utazott Ukrajnába a Krím orosz megszállása után, majd részt vett a donbászi harcokban a szakadárok oldalán.

2014-ben ugyanis papíron még nem a hivatásos orosz hadsereg vonult be a Krímbe, illetve a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékbe, vagyis Donbászba (létrehozva a két szakadár népköztársaságot), hanem csupán önkéntesek harcoltak a szakadárok oldalán. Ám a harcokban nagy szerepet kaptak a Wagner-csoport zsoldosai, akiket a világ különböző pontjain vetnek be az orosz érdekek védelmében anélkül, hogy ebbe az orosz állam hivatalosan belefolyna.

Andonov a „Hóhér” becenevet azzal érdemelte ki, hogy 2015-ben ukrán hadifoglyokat ölt meg Donbászban. Az idén februárban kitört háború óta pedig civilek kivégzésében is részt vehetett a gyanú szerint.

Andonov később a Wagner zsoldosaként dolgozott Líbiában és Szíriában is, és két kitüntetést is kapott. 2017-ben, a Donbászból való visszatérését követően egy interjúban Andonov azt mondta, azért döntött úgy, hogy önkéntesként harcol a Donbászban, mert a nagyapja is ott harcolt a második világháború idején.

Nyitókép: Telegram

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk