Külföld

„Oroszország győzni fog a haldokló nyugati civilizációval szemben” – megszólalt a hírhedt Wagner-csoport állítólagos tulajdonosa

Dévai LászlóDévai László

2022. május 4. 20:54

Jevgenyij Prigozsin oligarcha az orosz külügyminiszternek is ellentmondva azt állítja, hogy a kegyetlen zsoldosokból álló Wagner-csoport egyszerűen nem létezik.

Jevgenyij Prigozsint az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal vádolja, hogy ő finanszírozza az orosz zsoldosokból álló Wagner-csoportot. A Vlagyimir Putyinhoz közel álló üzletember a Guardiannek azt mondta, hogy Oroszország győzni fog a haldokló nyugati civilizációval szemben. A brit lap azért kereste fel Prigozsint, hogy reagáljon a bizonyítékokra, miszerint ő áll a rejtélyes Wagner-csoport mögött.

Az orosz oligarcha a válaszában többször is elmondja, hogy a csoport nem létezik, vagy ha mégis, akkor neki nincs semmi köze hozzá.

A Wagner magánhadsereg tagjai egyes információk szerint feltűntek Kijevben is, amikor a háború első napjaiban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt próbálták elrabolni, de legutóbb azzal kerültek be a hírekbe, hogy a nyugat-afrikai Maliban elkövetett mészárlások mögött sejtik őket. Prigozsin a Guardian riporterének azt mondta, hogy ő annak a kihalófélben lévő nyugati civilizációnak a tagja, amely az oroszokat, a maliakat, a közép-afrikaiakat, a kubaiakat, a nicaraguaiakat és még sok más népet a harmadik világ söpredékének tekinti.

Az üzletember elmondta, követi a Maliban zajló eseményeket, ahol szerinte az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország folytat Afrikát rabszolgasorba sorba döntő politikát. Prigozsin szerint a Nyugat évek óta terrorista csoportokat hoz létre és támogat Maliban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap Prigozsinnak ellentmondva elismerte, hogy a Wagner-csoport valóban jelen van Maliban és Líbiában. Lavrov egy olasz televíziónak azt nyilatkozta, hogy  a félkatonai szervezet „kereskedelmi alapon” volt jelen a két afrikai országban, de azt továbbra is tagadta, hogy a Wagner-csoportnak bármilyen köze lenne az orosz államhoz. Nyugati tisztviselők azt állítják, hogy a Kreml a Wagner-csoportot használja fel az orosz gazdasági és politikai érdekek előmozdítására a világ számos pontján.

A szíriai és ukrajnai emberi jogi visszaélésekkel is kapcsolatba hozható Wagner-harcosok több tucat országban vannak jelen, először 2014-ben azonosították őket, amikor az oroszbarát szakadárokat támogatták a Krím annektálásakor.

Prigozsin szerint hamisak azok a vádak, amelyek szerint a Wagner-csoport és a mali hadsereg tagjai mészárlásokban vettek volna részt, szerinte ezek a vádak a francia hadseregre állják meg a helyüket. A Guardian megjegyzi, hogy Franciaország 2012-ben telepített csapatokat Maliba, amikor az iszlamista felkelők erős szövetséget kötöttek a juntával. Februárban ezért Emmanuel Macron bejelentette, hogy a francia csapatok távoznak, miután az ország katonai vezetésével megromlott a kapcsolat.

A múlt hónapban a francia hadsereg azt közölte, hogy Wagner-zsoldosok holttesteket temettek el egy mali katonai támaszpont közelében, hogy azzal vádolhassák a kivonuló franciákat, hogy ők öltek Maliban civileket. Ezt a francia hadsereg drónfelvételekkel tudja cáfolni, állításuk szerint bizonyítékaik vannak arról, hogy a mészárlást nem ők követték el az észak-mali Gossi bázis közelében.

Prigozsint egyébként nevezik „Putyin szakácsának” is, miután elnyerte az állami bankettek rendezési jogát. Az üzletember ellen már 2018-ban vádat emelt az Egyesült Államokban, mert állítólag online módszerekkel próbálta befolyásolni a 2016-os amerikai választásokat. Prigozsin a brit lap vádjaira azt mondta, hogy nyíltan hazudnak és hamis információkat terjesztenek róla.

Arcba köpnek engem, az orosz népet és a maliakat.

– mondta az orosz oligarcha.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#mali#orosz-ukrán háború#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk