Külföld

Rémisztő grafikán mutatta meg az orosz állami tévé, milyen gyorsan tudnák elpusztítani atomcsapásokkal Európát

rtl.hurtl.hu

2022. május 1. 13:33

„Senki sem fogja túlélni.”

Egy orosz televíziós műsorban rémisztő grafikán mutatták be, hogyan tudna három percen belül atomcsapást intézni London, Párizs és Berlin ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök, ha így döntene. Erről a Twitter-oldalán tett közzé videót az orosz sajtót figyelő Julia Davis médiaelemző. Az orosz propaganda szakértője közölte:

Az orosz TV továbbra is atomcsapással fenyegeti a nyugati országokat, kétségbeesve próbálva megakadályozni, hogy segítsenek Ukrajnának.

A videó a Rosszija-1 csatornán látható népszerű 60 Perc című politikai beszélgetős műsorból mutat be egy részletet. Abban a résztvevők arra a hírre reagálnak, hogy a brit védelmi miniszter közölte: támogatják, hogy Ukrajna az orosz infrastruktúra ellen hajtson végre támadásokat.


Erre reagálva Alkeszej Zsuravljov, a nacionalista Rogyina párt elnöke aláhúzta, hogy „nagyon is komolyan mondom”, miután közölte, hogy csak egy orosz rakéta, és a brit szigetek már nincsenek többé. A műsorban ezután egy grafikán mutatták be, hogy Moszkva képes lenne 106 másodperc alatt atombombát robbantani Berlin felett, kétszáz másodperc alatt érik el Párizst, és 202 másodperc alatt Londont.

Az egyik műsorvezető ugyanakkor kissé vitába szállt az atomcsapásokat szorgalmazó pártelnökkel, felhívva a figyelmét arra, hogy a briteknek is van atombombája, és közölte:

Egy ilyen háborút senki sem élne túl.

Amire Zsuravljov kijelentette:

Nem baj, tiszta lappal kezdjük újra.

A Szarmat

A műsorban a Szarmat nevű új orosz rakétával példálóztak, amit április közepén tesztelt Moszkva. Az atömtöltet célbajuttatására is alkalmas új interkontinentális rakétát úgy jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök, mint erős figyelmeztetés Moszkva ellenségeinek. A Híradó beszámolója a tesztről:

Putyin bevetne akár atomfegyvert is?

Putyin rögtön az invázió első napján bejelentette, hogy ha más nemzetek beavatkoznak a konfliktusba, akkor Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben.Tekintve, hogy Oroszország atomnagyhatalom, a szakértők szerint ez egyértelműen azt jelentette, hogy bizonyos esetben nem kizárható a nukleáris fegyver használata. 


A közhiedelemmel ellentétben az orosz elnök nem lőhet ki egyetlen gombnyomással atomrakétákat, de a régi szovjet rendszerben több fék volt a nukleáris protokollban, mint a mai Oroszországban. Hogy miként tudnak az orosz atomcsapást indítani, ide kattintva tudhat meg többet. 

Nyitókép: Twitter/Julia Davis

#Külföld#orosz-ukrán háború#atombomba#atomcsapás#rakéta#oroszország#televízió#propaganda#london#párizs#berlin#ma

Címlapról ajánljuk