Külföld

Videón, ahogy a napfénytetőn keresztül dobnak bombát ukránok egy orosz autóba

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 8:50

Az ukránok átalakított hobbi drónokkal is küzdenek az orosz hadsereg ellen. Figyelem, a cikkben szereplő felvétel egyeseknek felkavaró lehet.

A napfénytetőn keresztül dobtak kis bombát egy drónról egy orosz katonákkal teli autóba Ukrajnában. Az esetről készült videón látni, ahogy a drón az orosz katonák felett lebeg, majd, amikor az oroszok beszállnak egy autóba, a drónról egy átalakított aknagránátot dobnak le a járműre.

A gránát pedig pont a nyitott napfénytető nyílásába zuhan, és az autó belsejében robban fel. Azt nem tudni, hogy a közösségi oldalakon többmilliós nézettsége elért felvétel pontosan hol, és mikor készült, és azt sem, mi lett a sorsa az orosz katonáknak. A videót itt lehet megnézni, de figyelem, megrázó felvételeket tartalmaz. 

Hobbidrónok a háborúban 

Az Oroszország ellen védekező ukránok igyekeznek minden eszközt felhasználni a túlerőben lévő orosz hadsereg megállítására, köztük olyan kereskedelmi forgalomban kapható „játékszereket”, mint a kis drónok. A kamerával ellátott szerkezeteket nem csak megfigyelésre használják, hanem támadások végrehajtására is: átalakított aknagránátokat dobnak le azokról orosz katonákra.

A drónok olyan népszerűek mindkét oldalon (az orosz felderítésre használják azokat), hogy az előző héten a világ legnagyobb dróngyártójának számító kínai DJI bejelentette, hogy felfüggeszti termékei értékesítését Oroszországban és Ukrajnában. A cég azzal magyarázta a döntését, hogy nem akarják, hogy drónjaikat háborúban használják, és azokkal másoknak szenvedést okozzanak. 

A cég már márciusban közölte, hogy teljesen ellenzik, hogy drónjaikat katonai célokra használják, és különösen azt, hogy fegyvereket erősítsenek azokra.

Nyitókép: Ukrajinszka Pravda / Youtube

#Külföld#orosz-ukrán háború#drón#autó#bomba#napfénytető#ukrajna#oroszország#orosz katonák

Címlapról ajánljuk