Külföld

Összeszámolni is nehéz, annyi roncs maradt a szétzúzott orosz hídfőállásnál

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 12. 17:44

Minden korábbinál súlyosabb vereséget szenvedtek az orosz alakulatok, a Sziverszki Donyec folyón kialakított átkelőnél több mint hetven harceszközt vesztettek.

Odaveszett csaknem egy egész orosz zászlóalj egy Ukrajna és Oroszország közti stratégiai jelentőségű átkelőhelynek számító folyószakaszon. Az orosz alakulatok Bilohorivka közelében, a Sziverszki Donyec folyón próbáltak pontonhidat építeni az elmúlt napokban.

Az orosz zászlóalj május 8-tól kezdve kétszer is megpróbált ugyanazon a partszakaszon hídfőállást kialakítani, de mindkét próbálkozást szétzúzta az ukrán 17. páncélos dandár tüzérsége. Az orosz veszteségekről légifotók és drónvideók is megjelentek, ezeken olyan sok megsemmisített vagy elhagyott harci eszköz látható, hogy mostanra sikerült csak összesített veszteséglistát készíteni róluk.


A képek beható elemzése után a szakértők megállapították, hogy 73 katonai eszköz (több mint harminc tank, valamint páncélozott csapatszállítók, hajók, hídelemek stb.) veszett oda a két sikertelen hídverési kísérletben:


A Sziverszki Donyec folyó Dél-Oroszországból folyik Kelet-Ukrajnába, majd onnan vissza Oroszországba. A folyó az egyik fő vízi akadály, amelyen az orosz zászlóaljaknak át kell kelniük, hogy nyugat felé, ukrán fennhatóság alatt álló területre nyomuljanak. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint a pontonhídnál visszavert orosz zászlóalj Limanra, egy 20 ezer lakosú városra akart lecsapni.

Az nem világos, hogy hány orosz katona halt meg vagy sebesült meg (egyes beszámolók szerint 1500), de az biztos, hogy a támadó orosz zászlóalj gyakorlatilag megszűnt létezni. Ez pedig komoly csapás a Luhanszk és Harkiv régió ellenőrzésére vonatkozó orosz tervekre.

Nyitókép: BlueSauron/Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#hídfőállás#tüzérség#orosz veszteségek

Címlapról ajánljuk