Külföld

Százmilliós kombájnokat loptak az oroszok Ukrajnában, de nagy meglepetés érte a tolvajokat

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 9:39

Tulajdonosa végig követte, hogy merre járnak a GPS-el ellátott gépek. Majd távirányítással működésképtelenné tette azokat. 

Az ukrajnai Melitopolt elfoglaló orosz katonák majdnem kétmilliárd forint értékben loptak el mezőgazdasági gépeket, köztük kombájnokat egy helyi kereskedésből, amik közül néhányat a több mint ezer kilométerre található Csecsenföldre szállítottak – írta a CNN, egy ukrán üzletemberre hivatkozva. Az amerikai hírtelevízió közlése szerint az egyik lopásról készült videón látni, hogy a gépeket egy orosz katonai teherautóra rakták fel.

Azonban a gépeket ellopó embereket kellemetlen meglepetés érte, amikor a lopott kombájnok megérkeztek Csecsenföldre. A GPS-el ellátott modern gépeket ugyanis távirányítással működésképtelenné lehet tenni, amit tulajdonosai meg is tettek. A CNN forrás elmondta:

Amikor a megszállók elvitték a lopott kombájnokat Csecsenföldre, még beindítani sem tudták azokat, mert távolról le lettek zárva.

A gépek a CNN cikke szerint jelenleg a csecsen főváros, Groznij közelében vannak, egy farmon, és úgy tudni, egy szakértő segítségével próbálják megkerülni a biztonsági rendszert, hogy működésre bírják azokat. A CNN forrása szerint azonban a tolvajok még akkor is jó pénzt tudnak keresni, ha szétszerelik, és alkatrészként adják el a gépeket.

Az Ukrajna délkeleti részén található Melitopol még a háború első napjaiban sikerült elfoglalniuk az oroszoknak, és a CNN információi szerint már március elején elkezdték elhordani egy helyi John Deere kereskedésben árult mezőgazdasági gépeket. Először két kombájnt, egy traktort és egy vetőgépet, majd végül mind a 27 ott található járművet elvitték, amiknek összértéke a CNN cikke szerint nagyjából ötmillió dollárt, azaz nagyjából 1,8 milliárd forint.

Nyitókép: Egy ukrán gazda száll be egy John Deere traktorba, 2022 március 26-án. Fotó: Joe Raedle/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#mezőgazdasági gép#kombájn#lopás#tolvaj#gps

Címlapról ajánljuk