Külföld

Általános mozgósítást, 6-800 ezer új sorkatonát követel Putyin zsoldoshadserege

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 15:21

Csak így lehet megnyerni a háborút a Wagner-csoport szerint.

Az Ukrajnában az orosz hadsereggel harcoló magánhadsereg, a világ számos pontján bevetett Wagner-csoport zsoldosai a frontról küldtek sürgető üzeneteket Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy általános mozgosításra buzdítsák – írta az Azonnali a félkatonai csoport hivatalos Telegram-fiókjának egyik bejegyzése alapján.

A bejegyzés  Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma (azaz parlament) elnökének nyilatkozatára reagálva üzent. „Oroszországban nem szabad általános mozgósítást elrendelni" – mondta Volodin a Komszomolszkaja Pravda rádiónak arra a kérdésre, hogy a május 9-i győzelem napján elrendelik-e Oroszországban az általános mozgósítást, vagyis a sorozást. 

Mivel Oroszország hivatalosan nem háborút, hanem különleges katonai műveletet folytat Ukrajnában, emiatt a hadiállapotot, és így az általános mozgósítást sem rendelték el. Vagyis jelenleg sorozott katonák helyett az orosz hivatásos hadsereg fizetett, önkéntes katonái vesznek részt a hadműveletekben, a Wagner-csoport zsoldosai, a kelet-ukrajnai szakadár népköztársaságok harcosai, valamint Csecsenföldön és talán már Szíriában is toborzott fegyveresek mellett.

Az azonban már korábban bebizonyosodott, hogy orosz sorkatonák is harcolnak Ukrajnában. Ezt végül az orosz kormány is elismerte, de sajnálatos hibának nevezte.

Ugyan sokan számítanak arra, hogy a Szovjetunió második világháborús győzelmét ünneplő Győzelem Napján Putyin elnök bejelenti a hadiállapotot, és így a sorozást is, Dmitrij Peszkov legutóbb „hülyeségnek” nevezte a felvetést.

A Wagner-csoport szerint azonban ez lenne a feltétele a háború megnyerésének.

Ezt nem lehet másképp. Mozgósítás kell, különben elveszítjük a háborút. 600-800 ezer emberre van szükség Ukrajna legyőzéséhez. Aki azt mondja, hogy egy modern háborúban nincs szükség sok emberre, az csak hülyeségeket beszél. Bármilyen nagy pontosságú fegyvert is használjunk, a gyalogság elengedhetetlen

– írták a Telegramon. 

Az Ukrajna elleni inváziót nagyjából 130 ezer katonával indította Oroszország.

Nyitókép: Orosz katonák gyakorolják a május 9-i díszszemlét Moszkvában 2022. május 7-én. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#zsoldosok#sorkatonák#hadiállapot#vlagyimir putyin#telegram

Címlapról ajánljuk