Külföld

Videó: kilőtt az égbe a felrobbanó orosz tank lövegtornya, amikor egy tévéstáb arra járt

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 16:50

Tömegével pusztítják az orosz páncélosokat az ukránok, erről több felvétel is készült. Volt olyan akció, amikor egy hadoszlop öt harckocsiját lőtték ki egy földúton.

Már az orosz-ukrán háború eleje óta ismert jelenség, hogy az orosz tankokat nagy mennyiségben pusztítják el az ukránok páncéltörő rakétái és tüzérsége. A felrobbanó orosz tankok lövegtornyai pedig rendre lerepülnek, és viszonylag messzire szállnak a lángba borult járműtől. Arra is volt példa, hogy egy mariupoli lakóház ötödik emeleti lakásába csapódott be egy kilőtt tank lövegtornya.

A jelenség oka az orosz tankok egyik tervezési hiányosságában rejlik. Mivel az orosz tankokban nem egy katona, hanem egy automata rendszer tölti be a lőszereket a lövegbe, a lőszerekkel lényegében körberakják a lövegtornyot, az automata azokból emeli át a tölteteket.

Ám ennek hátránya, hogy ha találatot kap a lövegtorony, akkor az összes lőszer egyszerre robban fel, és azonnal megöli a tank teljes személyzetét.

Eközben a nyugati tankokban a töltő egy viszonylag védett részből veszi elő a lőszereket. és tölti a lövegbe. Találat esetén nincs azonnali robbanás, így a személyzet akár meg is menekülhet a tankból.

Forrás: Twitter

Egy kínai tévéstáb által rögzített felvételek bizonyítják, hogy milyen elemi erővel semmisül meg egy találatot kapott orosz tank. A több tonnás lövegtorony talán 50-60 méter magasba is felemelkedik, mielőtt visszazuhan.

Az ukránok nagy pusztítást végeznek az orosz páncélozott gyalogsági harcjárművek avagy lövészpáncélosok körében is. Ezek a gyengébben páncélozott és felfegyverzett harckocsik (például a lánctalpas BMP-k és a kerekes BTR-ek) a gyalogság biztonságos szállítására és közvetlen, harctéri támogatására vannak tervezve (míg a tankok eredeti rendeltetésük szerint önállóan harcolnak a csatatéren, például más tankokkal). A drónok által irányított, pontosan célzó ukrán tüzérségnek azonban könnyű célpontot nyújtanak, közvetlen találat esetén ugyanúgy pillanatok alatt megsemmisülnek, mint a páncéltörő rakétákkal kilőtt orosz tankok.

Ezen az ukrán hadsereg által megosztott felvételen az éppen orosz offenzíva alatt álló Donyeck megyében az úton haladó BMP-kből álló orosz hadoszlopot láthatunk, amelyre tüzet nyit az ukrán tüzérség. A tűzcsapásban az ukránok közlése szerint öt lövészpáncélost semmisítenek meg.


Ezen a felvételen pedig több BMP és BTR lövészpáncélos, valamint T-72-es orosz tank megsemmisülését figyelhetjük meg.


Véleménye van a témáról? Szóljon hozzá a Facebookon!


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#tank#páncélos#Videó#háborús videó

Címlapról ajánljuk