külföld

Putyin heteken belül átadhatja a hatalmat egy orosz kormányzati forrás szerint

rtl.hurtl.hu

2022. május 1. 10:27

Egy népszerű orosz közösségi oldal, egy magas rangú orosz kormányzati forrásra hivatkozva, azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin rákos, ezért műteni kell, ami miatt néhány napig nem fogja tudni ellátni a hivatalát. 

Vlagyimi Putyin orosz elnök egészségügyi állapotáról évek óta keringenek különféle találgatások, amik az Ukrajna ellen indított háború óta csak felerősödtek. Az utóbbi hetekben több, az orosz elnökről készült videó is felerősítette a találgatásokat, azokon ugyanis Putyin igencsak furcsán viselkedik.

Most a General SVR Telegram-csatorna azt állítja egy, a Kremlben dolgozó magas rangú forrásra hivatkozva, hogy Putyinon műtétet kell végrehajtani rákbetegsége miatt, amit a közeljövőben fognak végrehajtani – írta a Daily Mail című brit bulvárlap. Emiatt akár több napig képtelen lesz irányítani az országot, és Oroszország vezetését az orosz hírszerzés egykori vezetőjére, a hetvenéves Nyikolaj Patrusevje hagyja. A Biztonsági Tanács jelenlegi vezetője ugyanis az egyetlen ember, akiben Putyin teljesen megbízik.

A General SVR közlése szerint az operációt eredetileg április elején akart végrehajtani, de el kellett halasztani. Bár a műtét nem sürgős, tovább már nem lehet halogatni annak végrehajtását, amit feltehetően a május 9-ei győzelmi parádé után hajtanak majd végre – közölte a csatorna.

A Kreml évek óta tagadja, hogy az orosz elnöknek bármiféle egészségügyi problémája lenne, de ez nem oszlatta el a találgatásokat és pletykákat Putyin állítólagos betegségeiről. Leginkább rákot, egészen pontosan pajzsmirigyrákot emlegetnek, de szóba került, hogy esetleg Parkinson-kórja lehet.

A találgatásokat áprilisban két videó is felerősítette. Az egyiken védelmi miniszterével, Szergej Sojguval találkozott, és közben Putyin furcsa benyomást keltett testtartásával, illetve azzal, hogy görcsösen kapaszkodott egy asztal szélébe.


Ezután pár nappal Putyin az ortodox húsvét alkalmából bemutatott éjféli misén vett részt a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban, viselkedése miatt pedig ismét többen megkérdőjelezték egészséges állapotát. Putyin a száját harapdálta, furcsán mocorgott, és összességében nyugtalanul viselkedett: gyakran nyalogatta száját, billegett és gyakran helyezte át egyensúlyát.


Egy orosz oknyomozó portál április elején arról számolt be, hogy az orosz elnököt egyre több orvos kíséri, köztük Jevgenyij Szelivanov onkológus sebész, valamint két fül-orr-gégész. Az utóbbiek a lap szerint azért kísérik mindenhová Putyint, mert jellemzően ők azok, akik elsőként diagnosztizálják a pajzsmirigybetegségeket, így például a pajzsmirigyrákot.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi években megváltozott Putyin arca, ami jól láthatóan felpuffadt. Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész április 25-én a Reggeliben arról beszélt, hogy Putyinnak egyértelműen megváltozott a külseje, de hogy ezt egyszerű hízás, szteroidos kezelés – ha valóban súlyos betegségben szenved – vagy szépészeti beavatkozás okozta, nehéz megmondani. Dr. Krasznai  hozzátette: Putyint nem látja annak a típusnak, aki felkeres egy plasztikai sebészt.


Ha többet szeretne megtudni az orosz elnökről, nézze meg a Fókusz riportját!


Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2022 április 27-én készült felvételen. Fotó: Contributor/Getty Images

#külföld#vlagyimir putyin#betegség#műtét#rák#parkinson-kór#oroszország

Címlapról ajánljuk