Külföld

Rákspecialista orvosok kísérgetik Putyint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 2. 9:51

Egy orosz tényfeltáró lap szerezte meg azokat a kórházi, szállodai szerződéseket, amelyek azt bizonyítják, hogy az orosz elnököt egyre több orvos kíséri. Természetes gyógymóddal, például agancskivonattal is próbálkozik.

Vlagyimir Putyin az utóbbi években több tucatszor tett meg utakat úgy, hogy azokra mindig elkísérte egy rákspecialista, írja az Independent a Proekt orosz oknyomozó hírportál jelentésére hivatkozva. A tényfeltáró csapat cikke szerint az orosz elnök gyakran utazik a moszkvai Központi Klinikai Kórház orvosainak társaságában Szocsiba, az üdülővárosba, és szarvasagancs-kivonatot tartalmazó fürdőket vesz rendszeresen, így próbálja erősíteni egészségét.

A Proekt által megszerzett dokumentumok (kórházi, szállodai szerződések) azt bizonyítják, hogy a Putyin kíséretében lévő orvosok átlagos száma a 2016-os és 2017-es ötről 2019-re kilencre emelkedett. Az orosz elnök leggyakoribb orvosi kísérői között van például Jevgenyij Szelivanov onkológus sebész, aki 2016 és 2020 között 35-ször repült Putyinhoz, és összesen 166 napot töltött a társaságában.

Ennél többet csak két orvos foglalkozik az orosz elnökkel. A Proekt jelentése szerint két fül-orr-gégész azért kíséri szinte mindenhová Putyint, mert jellemzően ők azok, akik elsőként diagnosztizálják a pajzsmirigybetegségeket, így például a pajzsmirigyrákot.

Putyin tavaly szeptemberben nem vett részt személyesen az orosz parlamenti választáson, szavazatát levélben adta le. Ekkor állítólag a koronavírus-veszély miatt 16 napig karanténban volt, de orvosi körökben azt beszélik, hogy valamilyen pajzsmirigybetegséggel kapcsolatos bonyolult eljáráson esett át.


Az oknyomozók úgy tudják, hogy az orosz elnök természetes gyógymódokat is igyekszik igénybe venni egészsége megőrzése érdekében. Szergej Sojgu, jelenlegi védelmi minisztere ajánlotta neki a szarvasagancsból készült kivonatban való fürdés ötletét a 2000-es évek közepén. Sojgu ekkor a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője volt, és elvitte Putyint Altajba, ahol az ott élő gímszarvasok agancsából gyógykivonatot készítenek.

A pantokrin kivonat állítólag javítja a szív- és érrendszert és fiatalítja a bőrt, miközben állítólag a „férfi potenciát” is fokozza. Az orosz elnök állítólag többször is fürdött egy ilyen kivonatot tartalmazó kádban, ami miatt az agancsfürdők népszerűvé váltak az orosz elit körében. A Proekt ezzel kapcsolatban állatvédőkre hivatkozva megemlíti, hogy a szarvasagancs levágása – amely tavasszal történik, amikor az agancs még nem csontosodott el, és tele van vérrel – olyan fájdalmas az állatok számára, mint az embernek a köröm kitépése.

A korábban Agentstvo néven is ismert Proekt volt az első orosz hírportál, amelyet Moszkva tavaly júliusban nemkívánatos szervezetnek nyilvánított, több újságíróját pedig külföldi ügynökként kezeli.

Nyitókép: Putyin 2017-ben, egy kórházi látogatáson – Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#pajzsmirígy#rák#ma

Címlapról ajánljuk