Fenyőfa alakú pesto-s leveles tészta: ünnepi vendégváró recept
2025. december 21. 17:30
Ha szeretnél az ünnepi asztalon igazán látványos fogást, próbáld ki a fenyőfa formájú pesto-s leveles tésztát! Ez az egyszerű, mégis dekoratív recept nem csak gyors, de garantáltan elvarázsolja a vendégeket. Készítheted sós vagy édes változatban, és könnyedén teheted karácsonyi vendégváró finomsággá vagy különleges ünnepi recepté.
Hozzávalók (kb. 8–10 főre)
A tésztához:
- 2 csomag fagyasztott leveles tészta (összesen 4 lap, felengedve)
- 1/2 csésze bazsalikomos pesto (bolti vagy házi)
- 1 tojás + egy kis víz (a kenéshez)
- Szezámmag a díszítéshez
- Opcionálisan: édes paprika, mozzarella golyócskák
Házi bazsalikomos pesto sajttal:
- 2 csésze friss bazsalikom levelek
- 1/2 csésze frissen reszelt sajt (+ egy kevés a szóráshoz)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/3 csésze fenyőmag
- 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
- 1/2 teáskanál só
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy aprítógépben vagy turmixgépben aprítsd össze a bazsalikomot és a fenyőmagot. Add hozzá a fokhagymát és a sajtot, majd tovább aprítsd, közben időnként kapard le a falakról a maradékot.
- Lassú sugárban adagold az olívaolajat a gép működése közben, hogy krémes, homogén masszát kapj. Keverd bele a sót és a borsot, majd tedd félre.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztalapokat nyújtsd ki, majd két lapot egymásra illesztve fektesd a tepsire. Ugyanezt tedd a másik két lappal, külön tepsin.
- Kend meg az alsó tésztalapot a pestóval, majd fedd rá a második lapot. A tetejét kend meg tojásos keverékkel, szórd meg egy kevés sajttal és szezámmaggal.
- Ha szeretnéd, készíts papírból háromszög sablont a fenyőfa formájához, és helyezd a tésztára. Egy éles késsel vagy pizzaszeletelővel vágd ki a fenyőfa formát, a törzset hagyd középen. A fa oldalán vízszintes vágásokat ejts, de hagyj egy kb. 2–3 cm-es központi sávot érintetlenül – ezek lesznek az ágak.
- A vágott ágakat óvatosan csavarjuk el kifelé, így mutatós, hullámos faágakat kapunk.
- Kend meg a tésztát újra tojásos keverékkel, szórd meg szezámmaggal, majd süsd 20 percig, amíg szépen felpuffad és aranybarna lesz.
- Hűlés után díszítheted biquinho paprikával és mozzarella golyócskákkal. Óvatosan csúsztasd a tésztát a tálaló tálra a sütőpapírral együtt, majd távolítsd el a papírt.
Tipp: Ez a fenyőfa formájú pesto-s leveles tészta villámgyors vendégváró vagy különleges karácsonyi ajándék lehet a konyhából. A díszítéssel variálhatod: akár apró paradicsommal, olívával vagy ehető csillagokkal is ünnepi hangulatot adhatsz neki.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
- Kedvenc vendégváró receptünk szilveszterre: ropogós sajtos rúd
- 8 gyors ünnepi vendégváró falat, amivel bárkit lenyűgözöl – percek alatt kész
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem