Fenyőfa alakú pesto-s leveles tészta: ünnepi vendégváró recept

rtl.hurtl.hu

2025. december 21. 17:30

Ha szeretnél az ünnepi asztalon igazán látványos fogást, próbáld ki a fenyőfa formájú pesto-s leveles tésztát! Ez az egyszerű, mégis dekoratív recept nem csak gyors, de garantáltan elvarázsolja a vendégeket. Készítheted sós vagy édes változatban, és könnyedén teheted karácsonyi vendégváró finomsággá vagy különleges ünnepi recepté.

Hozzávalók (kb. 8–10 főre)

A tésztához:
  • 2 csomag fagyasztott leveles tészta (összesen 4 lap, felengedve)
  • 1/2 csésze bazsalikomos pesto (bolti vagy házi)
  • 1 tojás + egy kis víz (a kenéshez)
  • Szezámmag a díszítéshez
  • Opcionálisan: édes paprika, mozzarella golyócskák
Házi bazsalikomos pesto sajttal:
  • 2 csésze friss bazsalikom levelek
  • 1/2 csésze frissen reszelt sajt (+ egy kevés a szóráshoz)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/3 csésze fenyőmag
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1/2 teáskanál só
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Fenyőfa alakú pesto-s leveles tészta: ünnepi vendégváró recept

Elkészítés

  1. Egy aprítógépben vagy turmixgépben aprítsd össze a bazsalikomot és a fenyőmagot. Add hozzá a fokhagymát és a sajtot, majd tovább aprítsd, közben időnként kapard le a falakról a maradékot.
  2. Lassú sugárban adagold az olívaolajat a gép működése közben, hogy krémes, homogén masszát kapj. Keverd bele a sót és a borsot, majd tedd félre.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztalapokat nyújtsd ki, majd két lapot egymásra illesztve fektesd a tepsire. Ugyanezt tedd a másik két lappal, külön tepsin.
  4. Kend meg az alsó tésztalapot a pestóval, majd fedd rá a második lapot. A tetejét kend meg tojásos keverékkel, szórd meg egy kevés sajttal és szezámmaggal. 
  5. Ha szeretnéd, készíts papírból háromszög sablont a fenyőfa formájához, és helyezd a tésztára. Egy éles késsel vagy pizzaszeletelővel vágd ki a fenyőfa formát, a törzset hagyd középen. A fa oldalán vízszintes vágásokat ejts, de hagyj egy kb. 2–3 cm-es központi sávot érintetlenül – ezek lesznek az ágak.
  6. A vágott ágakat óvatosan csavarjuk el kifelé, így mutatós, hullámos faágakat kapunk.
  7. Kend meg a tésztát újra tojásos keverékkel, szórd meg szezámmaggal, majd süsd 20 percig, amíg szépen felpuffad és aranybarna lesz.
  8. Hűlés után díszítheted biquinho paprikával és mozzarella golyócskákkal. Óvatosan csúsztasd a tésztát a tálaló tálra a sütőpapírral együtt, majd távolítsd el a papírt.

Fenyőfa alakú pesto-s leveles tészta: ünnepi vendégváró recept

Tipp: Ez a fenyőfa formájú pesto-s leveles tészta villámgyors vendégváró vagy különleges karácsonyi ajándék lehet a konyhából. A díszítéssel variálhatod: akár apró paradicsommal, olívával vagy ehető csillagokkal is ünnepi hangulatot adhatsz neki.

Fotók: Pexels