Életmód

Kedvenc vendégváró receptünk szilveszterre: ropogós sajtos rúd

rtl.hurtl.hu

2024. december 29. 13:00

Szilveszterkor mindenki szereti a finom, gyorsan elkészíthető falatkákat, amikkel feldobhatjuk a bulit. A sajtos rúd nemcsak könnyen elkészíthető, de garantáltan nagy sikert arat a családban és a barátok között egyaránt! Az ínycsiklandó, ropogós leveles tészta és a trappista sajt kombinációja igazi ínycsiklandó vendégváró csemege. Ha gyorsan szeretnél valami különlegeset az ünnepi asztalra, akkor a sajtos rúd tökéletes választás!

Hozzávalók:

  • 1 csomag bolti leveles tészta (375 g-os kiszerelés)
  • 80 g trappista sajt (reszelve)
  • 2-3 ek krémsajt
  • Só (ízlés szerint)
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • magok (szezámmag, napraforgómag – a díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Tészta előkészítése: Először is, a leveles tésztát kiterítjük, majd keresztben félbevágjuk, így két négyzet alakú tésztát kapunk.
  2. Krémsajt és trappista sajt: Az egyik tésztalapot kenjük meg egy vékony réteg krémsajttal, majd reszeljük rá a trappista sajtot. Tetszés szerint egy csipet sóval is megszórhatjuk, hogy még finomabb legyen!
  3. Tészta összeállítása: A másik tésztalapot helyezzük a sajtos alapra, majd finoman lenyomkodjuk, hogy jól összetapadjon.
  4. Kenés és díszítés: A tojást verjük fel, majd kenjük meg vele a sajtos rudakat. A tetejére szórjunk magokat (szezámmag, napraforgómag) a ropogós hatás érdekében.
  5. Sütés: A sajtos rudakat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.

A sajtos rudakat díszíthetjük egy kis reszelt sajttal is a sütés végén, hogy még ínycsiklandóbbá váljanak. A magok mellett a köménymag, vagy akár a fokhagyma por is különleges ízt adhat neki.

A sajtos rúd tökéletes választás a karácsonyi és szilveszteri bulira, hiszen gyorsan elkészíthető, finom és mindenki imádja! Igazi vendégváró falat, ami az asztalon is csodálatosan mutat, és biztosan mindenki örömmel fogja fogyasztani. Kínáljuk egy pohár pezsgő vagy forró ital mellé, és máris ünnepi hangulatot varázsolunk az asztalra!

#Életmód#szilveszter#recept#gasztro#sajtos rúd