8 gyors ünnepi vendégváró falat, amivel bárkit lenyűgözöl – percek alatt kész
2025. december 6. 10:00
Elég volt a karácsonyi kapkodásból? Ezekkel az egyszerű, mégis mutatós finger food falatokkal pár perc alatt összeállíthatsz egy olyan ünnepi kínálót, amit minden vendég imádni fog. Nincs főzés, alig kell hozzá valami – a hangulat mégis garantált.
Ha idén inkább a nyugis karácsonyra szavazol, és nem szeretnél órákat tölteni a konyhában, ez a 8 egyszerű vendégváró falat igazi mentőöv lesz. Mind látványos, nagyon finom, és alig igényel előkészítést.
1. Lazacos–krémsajtos tortilla tekercs
Hozzávalók:
- 2 nagy tortilla lap
- 200 g krémsajt
- 150 g füstölt lazac
- kapor vagy rukkola
- kevés citromlé
Elkészítés:
Kend meg a tortillát krémsajttal, tedd rá a lazacszeleteket, szórd meg kaporral, locsold meg kevés citromlével. Tekerd fel szorosan, csomagold fóliába és tedd 10 percre hűtőbe. Szeleteld 2 cm-es csigákra.
2. Krémsajtgolyók sós rudacskán
Hozzávalók:
- 200 g natúr krémsajt
- 1 ek aprított snidling
- 1 ek aprított paprika vagy sonka
- sós pálcikák
Elkészítés:
Keverd a krémsajthoz a snidlinget és a paprikát/sonkát. Formázz belőle diónyi golyókat, majd szúrj közepébe egy-egy sós pálcikát. Tálalásig hűtsd.
3. Fehérkolbász falatkák édes mustárral
Karikázd fel a hideg fehérkolbászt, kend meg édes mustárral, majd tedd mini perecre vagy bagettre. 5 perc munka, német klasszikus karácsonyi hangulattal.
4. Uborka–feta falatkák
Hozzávalók:
- 2 nagy kígyóuborka
- 150 g feta
- 100 g krémsajt
- olíva, bazsalikom
Elkészítés:
Az uborkát reszeld hosszú, vékony szeletekre. A fetát keverd a krémsajttal sima, kenhető krémmé, majd kend rá a vékony uborkacsíkokra. Tekerd fel a szeleteket, és helyezd őket stílusosan egy tálra. A tetejükre tegyél egy-egy olívát és friss bazsalikomot – kész is a friss, mutatós falat.
5. Mini sajttál poharak
Kis átlátszó poharakba rétegezz sajtkockát, szőlőt, diót, végül csorgass rá kevés mézet. Mutatós mini “sajtbár”, ami percek alatt kész.
6. Mézes–körtés kéksajt falatok
Hozzávalók:
- 1 baguette
- 100 g kéksajt
- 1 érett körte
- 1 ek méz
Elkészítés:
A baguette-ből vágj vékony szeleteket. Morzsolj rá kéksajtot, tegyél rá egy kis szelet körtét, majd csorgass a tetejére kevés mézet. 5 perc alatt kész, mégis elegáns.
AJÁNLÓ: Hangolódj a karácsonyra a Moziklubbal!
7. Baconbe tekert barack–mozzarella falatok
Barack- vagy nektarindarabokra tegyél egy mini mozzarellagolyót, csavard köré bacont, rögzítsd fogpiszkálóval. Hidegtálon is finom, de 5 perc pirítás után még jobb.
8. Feta–uborka–olíva mini nyársak
Hozzávalók:
- 200 g trappista sajt vagy camembert
- 1 uborka
- olívabogyó
- 1 ek citromlé
- 1 ek olívaolaj
- kevés citromhéj, só, bors
Elkészítés:
A sajtot kockázd fel, majd keverd össze a citromlével, olívaolajjal és a fűszerekkel. Hagyd 10–15 percet állni, hogy ízesedjen. Az uborkát vágd kis kockákra, majd rétegezd tálcán: uborka – sajt – olívabogyó. Tálald frissen, vendégvárónak tökéletes!
Fotók: Pinterest/Kaufland, Kochkarusell.com Freepik, Pexels, thenoshery.com
Még több vendégváró recept
- Hajtogatott tepertős pogácsa – réteges, foszlós házi csoda a sütőből
- Bruschetta – Az olasz klasszikus, ami mindig nyerő
- Vendégek jönnek? Ezek a pohárdesszertek megmentenek!