A pesto titka: 6 recept, ami garantáltan levesz a lábadról

rtl.hurtl.hu

2025. június 9. 8:00

A pesto nem csak egy szósz – igazi ízvarázslat, ami új szintre emeli az otthoni főzést. Most 6 különleges pesto receptet hoztunk, amelyekkel könnyedén feldobhatod az ételeidet, legyen szó tésztáról, zöldségről vagy akár húsokról.

Klasszikus pesto – az örök kedvenc

A pesto eredeti receptje mindössze hét alapanyagból áll: friss bazsalikomlevelek, citromlé, fenyőmag, fokhagyma, só, extra szűz olívaolaj és reszelt parmezán. Semmi főzés, csak összedolgozás. Egy turmixgép, aprító vagy mozsár segítségével pár perc alatt egy igazán izgalmas, aromás szószt kapsz, amit számtalan ételhez felhasználhatsz.

Hozzávalók:

  • 2 csésze egész bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ csésze fenyőmag
  • ¼ teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  1. A bazsalikomot, fokhagymát, fenyőmagot és sót aprítsd össze.
  2. Add hozzá a citromlevet és olívaolajat, és keverd össze vagy turmixgéppel pürésítd.

Tipp: A pesto frissen a legfinomabb, de légmentesen zárható edényben a hűtőben egy hétig eláll. 

Ha ennél tovább szeretnéd tárolni, kanalazd jégkockatálcába, így adagokban fagyaszthatod, és bármikor könnyedén hozzáadhatod például tésztákhoz vagy szószokhoz.

A pesto titka: 6 recept, ami garantáltan levesz a lábadról

Bazsalikom helyett – játssz az ízekkel!

A bazsalikom a pesto zöld alapja, de bátran cserélheted más zöldekre, hogy új, izgalmas ízeket fedezz fel. Néhány ötlet:

  • Koriander
  • Spenót
  • Olasz petrezselyem
  • Kelkáposzta
  • Rukkola
  • Mentalevelek
  • Sárgarépa héja (igen, a „kidobott” részek is használhatók!)
  • Karalábé zöldje
  • Cékla levelek

Ez egyben egy remek trükk is arra, hogy kevesebb ételpazarlás legyen a konyhában.

Erre emlékszel? Guseo Zsuzsa a Cápák között történetének egyik legfinomabb befektetési lehetőségét hozta el a Cápáknak, igazi olasz életérzéssel készült nekik. Elárulta, hogy a pesto a második legtöbbet fogyasztott tésztaszósz a világon, amit ő 25 éve készíti családja részére. A recept tökéletesítése után pedig elindította vállalkozását, ami eddig organikusan növekedett. A dinamikus fejlődés érdekében most 10 millió forintot kért a Cápáktól 10 százalékos részesedésért cserébe:

Fokhagyma helyett? Igen, lehetséges!

A fokhagyma karakteres íze kihagyhatatlan a pestóból, de néha jól jön egy kis változatosság. Próbáld ki például:

  • Vöröshagyma apróra vágva
  • Fekete fokhagyma
  • Pirított fokhagyma
  • Snidling vagy fokhagymaszár
  • Gyömbér
  • Egy kevés fahéj (különösen édesebb, például mentás vagy almás pestóhoz)

Fenyőmag helyett – más magvak és diófélék

A fenyőmag karakteres, pirított ízt ad a pestónak, de más magvak is remekül működnek:

  • Mandula
  • Dió
  • Pekándió
  • Tökmag
  • Napraforgómag
  • Kesudió
  • Pisztácia

Citromlé helyett – más savanyítók

A citromlé adja meg a pesto frissességét és egyensúlyát, de helyettesítheted más savanyú ízekkel is:

  • Lime
  • Narancslé
  • Almaecet
  • Balsamico és fehér borecet keveréke
  • Grapefruitlé

Olívaolaj helyett?

Az extra szűz olívaolaj a legjobb választás, de más olajokkal is kísérletezhetsz, hogy új ízeket fedezz fel:

  • Avokádóolaj
  • Dióolaj
  • Szezámolaj
  • Chiliolaj egy kis kanolával keverve
  • Parmezán helyett – vegánok és sajtallergiások figyelem!

Ha nem fogyasztasz tejterméket, a parmezánt helyettesítheted:

  • Más kemény sajtokkal (asiago, manchego, pecorino)
  • Vagy egyszerűen hagyd ki, és emeld meg a magvak és fűszerek arányát!

A pesto titka: 6 recept, ami garantáltan levesz a lábadról

Izgalmas pluszok, amikkel feldobhatod a pestót:

  • Narancshéj vagy citromhéj reszelék
  • Szárított chili pehely
  • Pirított vörös paprika
  • Ricotta a krémesebb állagért
  • Karamellizált hagyma
  • Jalapeño vagy más csípős paprika
  • Sriracha vagy más csípős szósz

Ínycsiklandó pesto kombinációk – inspiráció kezdőknek és haladóknak

  • Koriander + újhagyma + gyömbér + szezámmag + rizsecet + jalapeño + avokádóolaj + chili pehely
  • Sárgarépa héja + gyömbér + pisztácia + narancslé + dióolaj + narancshéj
  • Almahéj + fahéj + almaecet + pekándió + dióolaj
  • Fekete fokhagyma + bok choy + gyömbér + szezámmag + rizsecet + dióolaj

Hogyan fogyaszd a pestót? Pesto nem csak tésztára jó! Készíthetsz belőle mártogatóst, szendvicskrémet vagy akár pizza alapot is.

Próbáld ki tészták, grillezett halak, steak, omlett, friss paradicsom, ropogós kenyér vagy sült zöldségek mellé! Tökéletes:

  • Caprese salátához
  • Grillezett sajt szendvicshez
  • Paradicsomleves feltétjeként
  • Sült burgonya vagy zöldség mellé dipként
  • Sült csirke vagy töltött paprikához

Fotók: Getty Images