Ehető ajándék egyszerűen? - Íme, egy karácsonyi mézes recept
2024. december 19. 17:00
Karácsonykor nincs is jobb, mint a friss, illatos mézes keksz. Mi imádjuk ezt a receptet, hiszen egyszerűen elkészíthető, és tökéletes ajándék is lehet, ha szeretnénk valami különlegeset és finomat készíteni szeretteinknek. Ne hagyd ki ezt a karácsonyi klasszikust!
Karácsonyi mézes keksz
Hozzávalók:
- 200 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 250 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
- 115 g vaj
- 3 ek méz
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban a vajat és a kristálycukrot kézzel vagy elektromos habverővel keverjük össze, amíg sima, krémes állagú lesz.
Ezután adjuk hozzá a tojást és a mézet, majd folytassuk a keverést, amíg a massza teljesen összeáll.
Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért és szegfűszeget. Ezeket szitáljuk össze, hogy egyenletesen eloszoljanak a fűszerek és a porok.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat a vajas masszához, majd kézzel vagy kanállal dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl ragacsosnak tűnik, egy kevés lisztet adhatunk hozzá, hogy könnyen formázható legyen.
Csomagoljuk a tésztát fóliába, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 1 órán keresztül, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Miután a tészta pihent, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra. Egy kiszúróval formázzunk tetszőleges alakú kekszeket (karácsonyi fenyőfát, csillagot, vagy akár szívecskét is választhatunk).
A kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, akár mandulával vagy dióval díszítjük, és előmelegített 180 °C-os sütőben 8-10 percig sütjük, amíg aranybarnák.
Nyitókép: Getty Images