Fahéjas-narancsos csigák: a téliszünet legjobb reggelije

rtl.hurtl.hu

2025. december 21. 7:00

A hűvös téli szüneti reggelekhez nincs is jobb, mint frissen sült, illatos fahéjas-narancsos csiga. A puha, édes tészta és a narancsos-fahéjas töltelék egyszerre varázsol ünnepi hangulatot az asztalra, ráadásul otthon, könnyedén elkészíthető és pénztárcabarát.

Téli szüneti fahéjas-narancsos csigák– puha, illatos reggeli otthonra

Hozzávalók 9 darabhoz:

Kelt tészta:
  • 550 g búzaliszt
  • 60 g cukor
  • 10 g só
  • 30 g friss élesztő
  • 80 g hideg vaj
  • 2 db tojás 
  • 240 g tej
Töltelék:
  • 175 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g cukor
  • 100 g narancsdzsem
  • 35 g étkezési keményítő
  • 1 evőkanál fahéj
Egyéb:
  • Liszt a nyújtáshoz
  • 1 sütőforma (24 × 24 cm)
  • Vaj a formához
  • 2 teáskanál porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. Előző este keverjük össze a lisztet, cukrot és sót egy nagy tálban. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd adjuk hozzá a vajat, tojásokat és tejet. Konyhai robotgéppel 2 percig alacsony, majd 7–10 percig közepes sebességgel dolgozzuk sima tésztává. Formázzunk belőle gömböt, tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és legalább 12 órára tegyük a hűtőbe.
  2. Másnap borítsuk a tésztát lisztezett felületre, takarjuk le, és hagyjuk 2 órát kelni. Közben a töltelékhez keverjük habverővel a vajat, cukrot, narancsdzsemet, keményítőt és fahéjat.
  3. Kenjük ki a sütőformát vajjal. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 × 40 cm-es téglalappá. Kenjük rá egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel a hosszabbik oldal mentén. Vágjuk 9 szeletre, és sorakoztassuk a formába. Takarjuk le, és hagyjuk 30 percet kelni.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a formát a sütő alsó középső részére, és süssük kb. 30 percig aranybarnára. Ha a teteje túl gyorsan barnul, fedjük le sütőpapírral. A kész csigákat hagyjuk kicsit hűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk frissen.

Tipp: Frissen sütve a legfinomabb, egy csésze forró tea vagy forró csokoládé mellé tökéletes téli szüneti reggeli.