Fahéjas-narancsos csigák: a téliszünet legjobb reggelije
2025. december 21. 7:00
A hűvös téli szüneti reggelekhez nincs is jobb, mint frissen sült, illatos fahéjas-narancsos csiga. A puha, édes tészta és a narancsos-fahéjas töltelék egyszerre varázsol ünnepi hangulatot az asztalra, ráadásul otthon, könnyedén elkészíthető és pénztárcabarát.
Téli szüneti fahéjas-narancsos csigák– puha, illatos reggeli otthonra
Hozzávalók 9 darabhoz:
Kelt tészta:
- 550 g búzaliszt
- 60 g cukor
- 10 g só
- 30 g friss élesztő
- 80 g hideg vaj
- 2 db tojás
- 240 g tej
Töltelék:
- 175 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g cukor
- 100 g narancsdzsem
- 35 g étkezési keményítő
- 1 evőkanál fahéj
Egyéb:
- Liszt a nyújtáshoz
- 1 sütőforma (24 × 24 cm)
- Vaj a formához
- 2 teáskanál porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- Előző este keverjük össze a lisztet, cukrot és sót egy nagy tálban. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd adjuk hozzá a vajat, tojásokat és tejet. Konyhai robotgéppel 2 percig alacsony, majd 7–10 percig közepes sebességgel dolgozzuk sima tésztává. Formázzunk belőle gömböt, tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és legalább 12 órára tegyük a hűtőbe.
- Másnap borítsuk a tésztát lisztezett felületre, takarjuk le, és hagyjuk 2 órát kelni. Közben a töltelékhez keverjük habverővel a vajat, cukrot, narancsdzsemet, keményítőt és fahéjat.
- Kenjük ki a sütőformát vajjal. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 × 40 cm-es téglalappá. Kenjük rá egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel a hosszabbik oldal mentén. Vágjuk 9 szeletre, és sorakoztassuk a formába. Takarjuk le, és hagyjuk 30 percet kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a formát a sütő alsó középső részére, és süssük kb. 30 percig aranybarnára. Ha a teteje túl gyorsan barnul, fedjük le sütőpapírral. A kész csigákat hagyjuk kicsit hűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk frissen.
Tipp: Frissen sütve a legfinomabb, egy csésze forró tea vagy forró csokoládé mellé tökéletes téli szüneti reggeli.
Fotó: Pexels
Ezeket a recepteket is próbáld ki!
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem