Almás-tejfölös sütemény tepsiben – egyszerű és mennyei

rtl.hurtl.hu

2025. október 5. 16:15

Ha az őszi ízekről van szó, az alma mindig a favoritok között szerepel, és mi lehetne jobb, mint egy puha, krémes almás-tejfölös sütemény egy nagy tepsiben? Ez a sütemény egyszerre laktató és könnyen elkészíthető, ráadásul akár 30 szeletre is elegendő.

Hozzávalók (kb. 30 szelethez):

  • 300 ml tej
  • 1 kocka (42 g) élesztő
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 500 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás (M-es méret)
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1,5 kg alma
  • 250 g tejföl
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (fél liter tejhez)
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A 250 ml tejet langyosítsd, majd oldd fel benne az élesztőt. A vajat olvaszd fel. A lisztet tedd egy tálba, add hozzá 75 g cukrot, a sót, egy tojást, a citrom reszelt héját és az olvasztott vajat. Keverd hozzá a felfuttatott élesztős tejet, majd a tésztát kézi mixer dagasztókarjaival dolgozd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd kb. 30 percig.
  2. Az almákat hámozd meg, vágd negyedekre, majd távolítsd el a magházat. Vágd szeletekre, és locsold meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  3. A tejfölben keverd el a maradék tejet, cukrot, pudingport és a másik tojást.
  4. A megkelt tésztát lisztezett vagy enyhén nedves kézzel nyújtsd szét egy kivajazott tepsiben (32x36 cm), a széleket kissé emeld fel. Öntsd rá a pudingos-tejfölös krémet, simítsd el, majd a citromlével meglocsolt alma szeleteket rendezd el rajta, szép, pikkelyes mintában. A maradék vajat apró darabokban tedd a tetejére.
  5. Előmelegített sütőben süsd 200 °C-on (légkeverés 175 °C) kb. 30 percig, amíg aranybarna lesz. Szórd meg porcukorral, és kínálj mellé extra tejfölt, ha szeretnéd.

AJÁNLÓ Őszi konyhai kedvencek: 3 szupergyors recept almával, szilvával, sütőtökkel

Tippek és tápértékek

  • A sütemény egy szelete kb. 170 kcal, 4 g fehérjét, 7 g zsírt és 24 g szénhidrátot tartalmaz.
  • Különösen finom frissen, de másnap is puha marad.

Ez a klasszikus almás-tejfölös sütemény tökéletes őszi vendégváró, hétvégi desszert vagy munkahelyi sütiként is. Egy szelet, és garantáltan mosolyt csal az arcokra!