Híradó

Milliárdos értékű ingatlanvagyont visznek az egyházak csak Hódmezővásárhelyen, az önkormányzatok semmilyen kárpótlást nem kapnak

Balogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. március 2. 16:52

Milliárdos értékben kerülhetnek egyházi tulajdonba önkormányzati iskola- és óvodaépületek Hódmezővásárhelyen. Csak a helyi református gyülekezet 940 milliónyi ingatlanra jelentette be az igényét. De kért épületet a Domonkos-rend és a katolikus egyházmegye is. Márki-Zay Péter polgármester szerint komoly gondokat okozhat, hogy ezekben az épületekben nem csak az oktatási intézmények működnek. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az államnak kárpótolnia kellene az önkormányzatokat, de nem lesz ilyen.

Egy évtizede működteti a Domonkos-rend az egyik hódmezővásárhelyi óvodát. Hamarosan az épület is az övék lehet, akárcsak egy általános iskola, ahol másfél éve ők a fenntartók. A városban a Szeged-Csongrádi Egyházmegye egy iskolára és óvodára tart igényt, és a helyi református gyülekezet is bejelentkezett az önkormányzatnál.

Ugyanez történt a kübekházi iskola épületével is.  Az egyházak egy Semjén Zsolt által beterjesztett, tavaly decemberben elfogadott jogszabály-módosítás következtében kérhetik maguknak az épületeket. Ha a köznevelési intézményt működtető egyház bejelenti az igényét az állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, akkor meg is kapja azokat. Február végéig kell jelezni az igényüket.

Hódmezővásárhelyen ráadásul most olyan épületeket kérnek, amit más szervezet is használ.

Márki-Zay Péter polgármester a Híradónak elmondta, a református egyház két olyan épületre adta be az igényét, amelyeknek csak egy részét használják. „Adott esetben csak egy igen kicsi részét, de az egész épületre nyújtották be az igényt” – tette hozzá a polgármester.

„A református egyház valószínűleg országosan, de helyben is nagyon sok pénzzel rendelkezvén, ezt korábban már velünk felértékeltették, és ki akarták fizetni, meg akarták venni” – tette hozzá.

Most megkaphatják a törvény erejénél fogva.

Csak ez a két épület 940 millió forintot ér. Márki-Zay Péter szerint egy játszóház éppen zajló építése is veszélybe kerülhet.

„Ezt a projektet is nyilvánvalóan szeretnék ellehetetleníteni ezzel a lépéssel. De a szakszolgálattól kezdve a gazdakörökig működnek ebben az épületben, az ő elhelyezésük is majd problémát fog jelenteni” – magyarázta.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondja, az iskolák és óvodák épületeinek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni.

Gémesi György szerint 

ezeknek az iskoláknak az ellenértékét az önkormányzatoknak nyilván ki kellene fizetni valamilyen formában. És még az is felmerül egyébként, hogy korábban az önkormányzatok által végzett beruházásokat, felújításokat milyen formában kompenzálják.

Kérdeztük a kormányt, adnak-e kárpótlást az érintett önkormányzatoknak. A Miniszterelnökségtől azt írták, 

nincs szükség kártalanításra, hiszen visszakerülhet az önkormányzat rendelkezése alá az adott ingatlan. A törvény szerint ez akkor történhet meg, ha például megszűnik az egyház, vagy az iskola, ami ott működik.

Az Oktatási Hivatal jelentése szerint tavaly a köznevelési intézmények 12 százalékát működtették egyházak. Az önkormányzati szövetségnek nincs országos adata arról, hogy hány ingatlanra jelentették be most az igényüket.

#Híradó#Videó#Belföld#politika#oktatás#hódmezővásárhely#márki-zay péter#egyház#iskola#óvoda#ingatlan#top hírek

Címlapról ajánljuk