Híradó

Ha az egyház kéri, az önkormányzat köteles átadni az iskola épületét – Kübekházán éppen ez történik

Balogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. február 28. 18:59

A katolikus egyházhoz kerülhet a kübekházi iskola és óvoda épületének tulajdonjoga az önkormányzattól – erről a szeged.hu írt először. Hétfőn kapták meg a levelet, hogy az egyházmegye igényt tart a 450 millió forint értékű ingatlanvagyonra. Egy tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében ha a köznevelési intézményt működtető egyház bejelenti az igényét az állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, akkor meg is kapja azokat.  

Hatalmas kereszt jelzi a Csongrád-Csanád megyei Kübekháza iskoláján, hogy a katolikus egyház működteti az intézményt. 13 éve adta át az iskola fenntartását az önkormányzat, hogy megmentse a működését. Később az óvodát is átvette az egyház. A polgármester szerint mostanáig nagyon jól működtek együtt.

„Evőeszközöket vettünk az óvodásoknak, most készül a sószobájuk, a fejlesztőszobájuk, az öltözőjük, a vezetői irodájuk. 

És akkor derült égből villámcsapásként ért bennünket, hogy a törvény erejénél fogva ha az egyház bejelenti az igényét, akkor nincs apelláta, az önkormányzatoknak föl kell tartani a kezüket, és át kell adni az ingatlanvagyont

– magyarázta a Híradónak Molnár Róbert polgármester.

Hétfőn kapták meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye levelét a püspök aláírásával, hogy igényt tartanak a kübekházi iskola és óvoda 450 millió forintot érő épületeire – erről a szeged.hu írt először. Az Országgyűlés a kormánypárti képviselők szavazataival tavaly decemberben döntött arról, hogy ha az egyházi fenntartó kéri, az ingatlanvagyont haladéktalanul, de legkésőbb a tanév kezdetéig át kell adni neki.

„Teljes bizonytalanságba kerülnek az önkormányzatok, hogy bemehetnek-e majd abba az épületbe, lesz-e beleszólásuk a programokba, a különböző szabadidős tevékenységekben igénybe veheti-e majd az önkormányzat az az épületet? Attól félek, hogy nem” – mondta a polgármester.

Azt nem tudni, hogy mikortól veszi tulajdonba az egyházmegye a kübekházi iskolát és óvodát. Kerestük őket, de nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#oktatás#iskola#katolikus#egyház#Kübekháza#top hírek

Címlapról ajánljuk