Gazdaság

„Megvédjük a magyar családokat, de hogyan?” – Botrányosan megdrágult több babatápszer, azonnal csökkentették a tb-támogatás mértékét

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. október 7. 12:32

A rekordmértékű infláció a baba- és csecsemőtápszerek egy részét elkerülte – eddig. Nemrég több termék ára is csaknem a duplájára nőtt hirtelen. A gyártók szerint a drágulást a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a forintárfolyam alakulása indokolta. A szülőknek viszont azért is kell többet fizetniük, mert az emeléssel együtt csökkentették a tb-támogatás mértékét – méghozzá éppen annyival, hogy az államnak egy fillérrel se kelljen többet fizetnie a családoknak. 

Augusztusban 20 éves csúcson volt az infláció. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, legutóbb 1998 első hónapjaiban volt akkora áremelkedés, mint a nyár utolsó hónapjában. Leginkább az élelmiszerek drágultak, átlagosan 30,9 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül az egyes termékek között óriási lehet az eltérés, a margarin ára például több mint másfélszeresére nőtt. A rekordmagas inflációról a Híradó is részletesen beszámolt. 


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi adataiból rengeteg termék és szolgáltatás árának emelkedését nyomon lehet követni. Így tudható, hogy egy 80-90 centiméteres, 2 részes rozsdamentes mosogatóval szerelt konyhaszekrény-alsórész elem ára átlagosan 16 százalékkal, 51 990 forintról 60 320 forintra nőtt idén. A kutyatartók még ennél is nagyobb drágulással néztek szembe a KSH adatai szerint, mivel 30 százalékkal kerül többe a 3-5 kilós száraz kutyatáp, mint januárban. 

A babatápszerek esetében nincs ilyen nyilvánosan elérhető adatbázisa a statisztikai hivatalnak, így megnéztük a Belügyminisztérium felügyelete* alá tartozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Publikus gyógyszertörzsről szóló lakossági tájékoztatóit, hogyan alakultak az állam által is támogatott tápszerek árai január óta. Az átlag a teljes inflációhoz képest igencsak kedvezőnek tűnik, alig 15 százalékkal kerülnek többe ezek a kulcsfontosságú készítmények. Igaz, ebben benne vannak azok is, amelyek semmit sem drágultak, és azok, amiknek az ára a kétszeresére nőtt év eleje óta. Az utóbbi csoportba kifejezetten népszerű, sok kismama által vásárolt termékek tartoznak, de nem ez az egyetlen csavar a történetben.

*Bár az írás tárgyához közvetlenül nem kapcsolódik, mégis említésre méltó, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (leánykori nevén OEP és Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) honlapján felügyeleti szervként a cikk írásának pillanatában az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága van megadva, noha az áprilisi országgyűlési választások után hivatalba lépett 5. Orbán-kormányban nincs ilyen nevű tárca. Az egészségügy most éppen a Belügyminisztérium alá tartozik.

Egy pillanat alatt lőttek ki az árak

Magyarországon különböző felmérések szerint 17 és 35 százalék között lehet azoknak a babáknak az aránya, akiket félévesen még kizárólag szoptatnak. A Statisztikai Szemle májusi számában közölt kutatás alapján 

a 13 hetes vagy annál idősebb csecsemőknél már többségben vannak azok, akik kapnak tápszert. Olyanok is vannak, akiket születésüktől fogva így táplálnak, például mert az édesanyának nincsen teje, vagy mert a család örökbefogadott gyermeket nevel, 

és bár jogosultak lennének rá, a lakóhelyükön hiány van anyatejből.

„Ha eddig volt bármi reális esélye annak, hogy lesz harmadik gyerekünk, annak most intek pápát” – kilőtt néhány babatápszer ára, azonnal csökkentették a tb-támogatás mértékét
Fotó: Vahalcsik Zita

Kisgyermekes anyákat és apákat segítő Facebook-csoportból rengeteg van, de olyan is akad, ami kifejezetten a tápszeres tápláláshoz nyújt hasznos gyakorlati tanácsokat. Ezekben az a közös, hogy 

az utóbbi napokban a felhasználók már nem a jól bevált tippeket osztják meg egymással, hanem hogy hol, mennyiért lehet babatápszert venni, és ki tudott még olcsón szerezni. 

A népszerű anyatej-helyettesítők ára ugyanis szinte egyik napról a másikra az egekbe szökött, van, amelyik kétszer annyiba kerül. Ráadásul aki tb-támogatással vette ezeket a termékeket, az a patikákban akár háromszoros árat is kénytelen fizetni. Mindjárt mutatjuk, hogyan jön ki a matek.

A családokra terhelték az áremelkedést

„Fizetünk, mert nincs tejünk! Legalább itt is le tudnak minket húzni” – foglalta össze a véleményét az rtl.hu-nak egy anyuka. „Eddig 4080 forint volt a havi adag, most 12 565 forint lett” – panaszkodott egy másik édesanya, akinek a gyereke már nyolc hónapos, így neki elég csak 4 doboz egy népszerű, születéstől adható, tejalapú anyatej-helyettesítő tápszerből.

Havi szinten kb. húszezer forint csak a tápszer. A családi pótlék meg isten tudja, mióta 12 200 forint, még a tápszert se lehet kifizetni belőle, a pelenkáról és a többiről nem is beszélve

– mondta egy újabb anyuka, aki hozzátette: „nem arról van szó, hogy a kormánynak kell eltartani a gyerekünket, de ha már mindennek az ára ennyire emelkedik, és nyomatják a »szüljél 8 gyereket, mert az milyen jó lesz« szöveget, akkor legalább vagy emeljék a családit is, ami már kb. az én gyerekkoromban is ugyanennyi volt, vagy akkor ne csökkentsék a támogatást a tápszerre.”

Amint megnövekedett ugyanis a termékek ára, a NEAK-nál azonnal visszavettek a támogatás mértékéből. 

A korábban már említett anyatej-helyettesítő például 2266 forint volt szeptemberben, és ha gyerekorvos írta fel, akkor a jogszabály szerint átlagos, 55 százalékos tb-támogatással lehetett megvásárolni. Vagyis a patikában 1020 forintba került, a normatív támogatás összege így 1246 forintra jött ki.

Október 1-től azonban a termék ára 4188 forintra nőtt, a támogatás mértékét pedig rögtön 25 százalékra csökkentették a NEAK-nál, amit a vonatkozó rendelet is átlag alattinak nevez. Ennek köszönhetően receptre vásárolva a patikában már 3141 forintot kell ezért a tápszerért fizetni, 

így lett egy 80 százalékos áremelkedésből sokak számára 300 százalékos drágulás. A lépéssel a normatív támogatás összege 1047 forintra esett, vagyis az állam még spórol is 199 forintot dobozonként.

Egy másik nagy gyártó szintén népszerű terméke szeptemberben 2120 forintba került. Ezen is 55 százalékos támogatás volt receptre felírva, így az árból 1166 forintot az állam állt, a patikában már csak 954 forintot kellett fizetni. Októbertől ennek a terméknek az ára is emelkedett, 4665 forintra. Itt is azonnal levitték a támogatási arányt 25 százalékra, aminek következtében a normatív támogatási összeg, lássanak csodát, éppen 1166 forint lett. Ennek köszönhetően viszont 

a patikában már 3499 forintot kell fizetni ezért a tápszerért a néhány nappal korábbi 954 helyett. 

Az áremelkedés itt több mint három és félszeres.

Egyből az jutott eszembe, hogy aki a 25 ezer forintos gyest kapja, hogyan veszi meg a babájának? Borzasztó egy világ ez. Megvédjük a magyar családokat, de hogyan?

– tette fel a kérdést egy édesanya. Egy másik pedig azt írta, hogy nekik nem fér már bele a háromszorosára nőtt ár, ezért lemondanak az adott tápszerről, és inkább egy olcsóbb termékre váltanak.

„Lehet itt inflációról meg háborúról beszélgetni, de eddig is csökkentett áron, támogatottan kaptuk a tápszert, amit most már szinte teljesen elvettek. Szóval ez nem infláció, hanem egy gusztustalan húzás a családbarát kormányunktól” – panaszolta egy szülő az rtl.hu-nak.

Ha eddig volt bármi reális esélye annak, hogy lesz harmadik gyerekünk, annak most intek pápát, mert én biztos, hogy nem fogom számolgatni a pénzt hó végén, hogy tudok-e tápszert venni a gyereknek. Kitartást mindenkinek, akinek most van kisbabája

– tette hozzá.

„Ha eddig volt bármi reális esélye annak, hogy lesz harmadik gyerekünk, annak most intek pápát” – kilőtt néhány babatápszer ára, azonnal csökkentették a tb-támogatás mértékét
Fotó: Vahalcsik Zita

Az édesanyák egy része a gyártók felelősségét is felvetette. Egyikük szerint „pofátlanság”, hogy nem értesítették őket előre az emelésről, csak azután, hogy a csoport tagjai elkezdtek e-maileket írni az adott cégeknek. Ráadásul a nem tb-támogatott termékek ára is növekedett, például az egyik olyan sűrítő is majdnem 50 százalékkal lett drágább, amit refluxos babáknak kell adni.

Gyullad fel a vérem

– kommentálta mindezt az egyik anyuka.

A gyenge forint is hajtja fel az árakat

Az rtl.hu megkereste a két legnagyobb babatápszergyártó vállalatot, a Nestlét és a Danone-t, hogy megtudjuk, mi áll az áremelkedések hátterében. Azt mindkét cég kiemelte, hogy a fogyasztóknak azért is kell többet fizetniük, mert a társadalombiztosítási támogatás mértéke bizonyos termékek esetében 55-ről 25 százalékra csökkent.

A Nestlé két konkrét terméket is említett, amelyeknél nem maradt más lehetőség, mint az áremelés.

Az alapanyagárak, a szállítási és gyártási költségek drasztikus emelkedése, valamint a forint árfolyamváltozása olyan helyzetet idézett elő, 

amelyben a Lactogen Harmony 1 és a BEBA OPTIpro® 1 intakt tejalapú anyatej-helyettesítő tápszerek jövőbeni magyarországi, forgalmazó általi biztosításának egyetlen lehetséges módja az áremelés volt”

– írták, majd hozzátették, Magyarországon nincs áruhiány.

Szeretnénk megnyugtatni a fogyasztókat, hogy az áremelkedés nem jelent készlethiányt, a Nestlé anyatej-helyettesítő és -kiegészítő tápszerek elérése országszerte biztosított.

A Danone emlékeztetett, hogy a támogatott termékeknél az árak 2006 óta be voltak fagyasztva, miközben folyamatosan érték „kedvezőtlen külső gazdasági hatások” a céget.

A hosszú évek óta és különösen az utóbbi hónapokban tapasztalt, rendkívüli mértékben megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag- és energiaárak, valamint a forint-euró árfolyam drasztikus növekedése okán, 

ezeket a hatásokat kénytelenek vagyunk az árban is érvényesíteni, hogy ezáltal is biztosítani tudjuk a továbbiakban ezen tápszerek folyamatos, kiegyensúlyozott forgalmazását”

– írták. Hozzátették:

Magyarország továbbra is azon kevés ország közé tartozik, ahol a társadalombiztosítási támogatásban részesülő tápszerek térítési díja jóval kedvezőbb a támogatásban nem részesülő tápszerek fogyasztói átlagárához képest.

A kormány válasza:

semmi. Ugyan szerettük volna megtudni, hogy a kormány tervezi-e, hogy növeli a tápszerek után adható támogatást, vagy tervezik-e, hogy más módon segítik a családokat, illetve visszaemelik-e a társadalombiztosítási támogatás mértékét 55 százalékra, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig senki sem tudott vagy akart válaszolni.

Nyitókép (Illusztráció): Koraszülött gyermeket etet édesanyja a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

#Gazdaság#csecsemő#anyatej#tápszer#NEAK#infláció#áremelkedés#ma#drágulás#tb-támogatás#nestlé#danone

Címlapról ajánljuk