Fókusz

Ha ilyen árak mellett sem tud lemondani a húsról, spóroljon disznófüllel!

Maár LauraMaár Laura

2022. október 12. 19:40

Egy friss felmérésből kiderül, kevesebb húst és kevesebb gyümölcsöt vásárolunk az egekben lévő árak miatt. Azonban spórolás ide vagy oda, nem szabadna mindennek búcsút inteni Havas Dóra gasztroblogger szerint. 

Harmadával kerül többe egy bevásárlás, mint egy éve. A borsó, bab és a lencse lehet az új hús?

Havas Dóra szerint nem szabad az élelmiszeren spórolni, hiszen ha állandóan krumplis tésztát eszünk, mert az olcsó, nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat, amire a szervezetünknek szüksége van.

Ha ilyen húsárak mellett sem tud csak zöldséget enni, spórolhat mondjuk disznófüllel
Hava Dóra gasztroblogger


De, akkor hogyan tudunk minél kevesebb pénzből egészségesen étkezni, hogy a szervezetünk semmiben ne szenvedjen hiányt? És ha pénzügyi okokból le kell mondanunk a húsról, mivel tudjuk helyettesíteni?

Húsmentesen is lehet nagyon jól étkezni – mondja Dóra. A tökben, a sárgarépában nagyon sok a vitamin. A lencse, a csicseriborsó és a bab pedig kitűnő fehérjeforrás, ha ebben az időszakban kevesebb húst tudunk enni. Dóra olyan receptet mutat be a videóban, amit egyszerűen bárki elkészíthet, a hozzávalói pedig szezonális alapanyagok, hús nélkül.
(Az étel nagyjából 4 ezer forintból jött ki, az elkészült adagból pedig egy 4-5 fős család is jóllakik vacsorára.)


Miért is számítanak már lassan luxuscikknek a húsok?

A statisztikák szerint a sertéshús ára egy év alatt 22,4 százalékkal nőtt, a baromfihúsé 42,9 százalékkal, a kisebb súlyú marhahús pedig 46,6 százalékkal emelkedett.

Dr. Breyer Helga belgyógyász szerint a szervezetnek nincs szüksége a mindennapi húsevésre, elég, ha hetente csak kétszer-háromszor kerítünk rá alkalmat. Ekkor viszont érdemes hentesektől vásárolni, és a jobb minőségű árut keresni.

Ha ilyen húsárak mellett sem tud csak zöldséget enni, spórolhat mondjuk disznófüllel
Dr. Breyer Helga belgyógyász


Sőt, ha egészben vásároljuk meg a húsokat, még spórolhatunk is vele a belgyógyász szerint. Például a sertés kirántott füle ugyanolyan értékes tápanyag lehet, mint a combból készült pörkölt hús. És ha az árakat összehasonlítjuk, az is kiderül, hogy megéri így vásárolni.

#Fókusz#Videó#mit eszünk#hús#vegán#spórolás#zöldség#gyümölcs#Belföld#Bulvár#spórolási tippek

Címlapról ajánljuk