Narancsos–mandulás stollen: a karácsony legillatosabb meglepetése

rtl.hurtl.hu

2025. december 20. 10:30

A karácsonyi időszak elengedhetetlen édessége a stollen, a gazdag, gyümölcsös és vajas sütemény. Ez a különleges narancsos-mandulás változat frissességet és ropogósságot csempész az asztalra, miközben megőrzi a hagyományos karácsonyi hangulat melegségét. Készítsd el te is otthon, és varázsolj ünnepi illatfelhőt a konyhába!

Narancsos–mandulás stollen – a klasszikus újragondolva

A stollen ugyan német eredetű, de mára Magyarországon is a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ünnepi süteménye lett. A gazdag, gyümölcsös, vajas tészta eredetileg a bepólyált Kisjézust jelképezte, ma viszont inkább a meghitt, fahéjas–vaníliás karácsonyi hangulat esszenciája.

Ez a változat mégis különleges: a narancs friss, illatos karaktere és a mandula finom roppanása új életet lehel a klasszikus stollenbe, miközben meghagyja a hagyományos ünnepi sütemény meleg, otthonos ízvilágát.

Hozzávalók

  • 50 g mandulaforgács
  • 500 g mazsola
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 50 ml rum vagy almalé
  • 400 g finomliszt (BL55)
  • 250 ml tej
  • 1 kocka friss élesztő
  • 3 ek méz
  • 450 g vaj
  • 1 tk só
  • 100 g marcipánmassza
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • Liszt a nyújtáshoz
  • 150 g porcukor

Így készül az illatos, narancsos–mandulás stollen

  1. A mandulaforgácsokat forrázd le, majd 10 percig hagyd állni. Közben keverd össze a mazsolát a narancs- és citromhéjjal, majd locsold meg rummal vagy almalével. A mandulát szűrd le, és add a gyümölcsökhöz.
  2. 200 g lisztet, a langyos tejet, a morzsolt élesztőt és a mézet keverd össze. Hintsd meg még egy kevés liszttel, és tedd meleg helyre, míg szépen felrepedezik a teteje.
  3. A maradék lisztet, 200 g puha vajat, sót, reszelt marcipánt, vaníliát, citromhéjat, valamint a gyümölcsös keveréket keverd össze a felfutott előtésztával. Géppel kb. 8 percig, kézzel valamivel tovább dagaszd – de megéri a fáradságot!
  4. Letakarva hagyd kelni 1 órát, míg duplájára nő. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrd át, majd formázd stollenné.
  5. A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra (légkeverésnél 180 °C-ra), és süsd a stollent 15 percig, majd csökkentsd a hőfokot 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C-ra), és süsd további 45 percig. Ha túl gyorsan pirul a teteje, takard le sütőpapírral.
  6. A maradék vajat olvaszd meg, és forrón kend a kisült stollenre. Azonnal szitálj rá porcukrot – ettől lesz hófehér, édes és puha kérgű.
Íme az idei karácsony legvagányabb kalácsa –  stollen recept
Íme az idei karácsony legvagányabb kalácsa – stollen recept

A stollen legendája – miért ennyire különleges?

A stollen több mint sütemény: karácsonyi hagyomány, amelyet generációk óta ugyanazzal az áhítattal készítenek. A legelső feljegyzések 1329-ből származnak, a drezdai stollen máig a legismertebb változat.

Illatos, ünnepi és tökéletes ajándék is lehet – akár szeletben, akár mini stollen-konfekt formájában.