Narancsos–mandulás stollen: a karácsony legillatosabb meglepetése
2025. december 20. 10:30
A karácsonyi időszak elengedhetetlen édessége a stollen, a gazdag, gyümölcsös és vajas sütemény. Ez a különleges narancsos-mandulás változat frissességet és ropogósságot csempész az asztalra, miközben megőrzi a hagyományos karácsonyi hangulat melegségét. Készítsd el te is otthon, és varázsolj ünnepi illatfelhőt a konyhába!
Narancsos–mandulás stollen – a klasszikus újragondolva
A stollen ugyan német eredetű, de mára Magyarországon is a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ünnepi süteménye lett. A gazdag, gyümölcsös, vajas tészta eredetileg a bepólyált Kisjézust jelképezte, ma viszont inkább a meghitt, fahéjas–vaníliás karácsonyi hangulat esszenciája.
Ez a változat mégis különleges: a narancs friss, illatos karaktere és a mandula finom roppanása új életet lehel a klasszikus stollenbe, miközben meghagyja a hagyományos ünnepi sütemény meleg, otthonos ízvilágát.
Hozzávalók
- 50 g mandulaforgács
- 500 g mazsola
- 50 g kandírozott narancshéj
- 50 g kandírozott citromhéj
- 50 ml rum vagy almalé
- 400 g finomliszt (BL55)
- 250 ml tej
- 1 kocka friss élesztő
- 3 ek méz
- 450 g vaj
- 1 tk só
- 100 g marcipánmassza
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bio citrom reszelt héja
- Liszt a nyújtáshoz
- 150 g porcukor
Így készül az illatos, narancsos–mandulás stollen
- A mandulaforgácsokat forrázd le, majd 10 percig hagyd állni. Közben keverd össze a mazsolát a narancs- és citromhéjjal, majd locsold meg rummal vagy almalével. A mandulát szűrd le, és add a gyümölcsökhöz.
- 200 g lisztet, a langyos tejet, a morzsolt élesztőt és a mézet keverd össze. Hintsd meg még egy kevés liszttel, és tedd meleg helyre, míg szépen felrepedezik a teteje.
- A maradék lisztet, 200 g puha vajat, sót, reszelt marcipánt, vaníliát, citromhéjat, valamint a gyümölcsös keveréket keverd össze a felfutott előtésztával. Géppel kb. 8 percig, kézzel valamivel tovább dagaszd – de megéri a fáradságot!
- Letakarva hagyd kelni 1 órát, míg duplájára nő. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrd át, majd formázd stollenné.
- A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra (légkeverésnél 180 °C-ra), és süsd a stollent 15 percig, majd csökkentsd a hőfokot 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C-ra), és süsd további 45 percig. Ha túl gyorsan pirul a teteje, takard le sütőpapírral.
- A maradék vajat olvaszd meg, és forrón kend a kisült stollenre. Azonnal szitálj rá porcukrot – ettől lesz hófehér, édes és puha kérgű.
A stollen legendája – miért ennyire különleges?
A stollen több mint sütemény: karácsonyi hagyomány, amelyet generációk óta ugyanazzal az áhítattal készítenek. A legelső feljegyzések 1329-ből származnak, a drezdai stollen máig a legismertebb változat.
Illatos, ünnepi és tökéletes ajándék is lehet – akár szeletben, akár mini stollen-konfekt formájában.
Fotó: Pexels
Ez is érdekelhet