Életmód

Karácsonyi kalácsfelfújt – A legjobb ételmentő recept, amit a Konyhafőnök zsűrije is díjazna!

rtl.hurtl.hu

2024. december 29. 15:00

A karácsony egyik legnagyobb kihívása, hogy mit tegyünk a megmaradt pékáruval, mint például az ajándék panettonék, a bejgli vagy a száradozó kalács? Ne aggódj, van egy igazán egyszerű, mégis elegáns megoldás, amivel nemcsak ételt menthetsz, hanem egy igazi ínycsiklandó desszertet is varázsolhatsz. A karácsonyi kalácsfelfújt nemcsak gazdaságos, hanem rendkívül finom is, és biztos, hogy a Konyhafőnök zsűrije is díjazná ezt a receptet!

Ez a kalácsfelfújt gyorsan elkészíthető, és tökéletes módja annak, hogy hasznosítsd a megmaradt édességeket, miközben a vaníliás, krémes ízekkel mindenkit elbűvölsz. Egy igazi karácsonyi ételmentő, ami nemcsak finom, hanem gazdaságos is – hiszen nem kell új pékáruért vásárolni, csak azt hasznosítjuk fel, ami már otthon van.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 g vaj
  • 250 g panettone vagy kalács (bármi, ami maradt a karácsonyi asztalról)
  • 2 db tojás
  • 2 doboz (200 ml) tejszín
  • 225 ml tej
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek porcukor
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés lépésről-lépésre:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (140 °C légkeverés) vagy gáz 3-ra, majd kenj ki egy 850 ml-es, vagy 1,5 literes lapos sütőformát egy kevés vajjal. A vaj segít, hogy a felfújt ne ragadjon le.
  2. Vágd fel a panettone-t vagy a kalácsot szeletekre, ügyelve arra, hogy a széleit is megtartsd. Enyhén vajazd meg a szeletek felületét, majd vágd félbe őket. A vajjal megkent oldalukat helyezd felfelé egy a sütőtálban.
  3. Egy másik tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, 225 ml tejet, 1 teáskanál vaníliakivonatot és 2 evőkanál porcukrot. Az elkészült keveréket egyenletesen öntsd a pékáru szeletek tetejére.
  4. Helyezd a tálat egy sütőformába, és önts köré forró vizet úgy, hogy kb. 2,5 cm mélyen ellepje. Ez segít abban, hogy a felfújt finom, krémes maradjon.
  5. Süssed 35 percig, amíg a felfújt éppen megdermed, belül még sárga, kívül pedig szépen megbarna. A tetejének enyhén ropogósnak kell lennie, míg a belseje puha és krémes.
  6. A kész kalácsfelfújtat hintsd meg porcukorral, és tálald egy kanálnyi tejszínhabbal vagy vaníliapudinggal.
Karácsonyi kalácsfelfújt – A legjobb ételmentő recept, amit a Konyhafőnök zsűrije is díjazna!
Egyszerű és gyors sütemény, amivel még maradékot is menthetünk. Fotó: ClarkandCompany/Getty Images

Tipp: Ha igazán különleges karácsonyi élményre vágysz, próbáld meg a kalácsfelfújtat egy kis fahéjjal, narancshéjjal vagy mandulával is ízesíteni. Tökéletes karácsonyi desszert, amely a felesleges pékáruból is új, elegáns fogást varázsol!

Ez a kalácsfelfújt nemcsak finom, de rendkívül gazdaságos is. A felesleges karácsonyi pékáruból készült, vaníliával gazdagított felfújt igazi ételmentő, amely tökéletesen illeszkedik az ünnepi asztalra. Ha szeretnél még több hasonló karácsonyi ételmentő receptet, kövesd blogunkat, és tudd meg, hogyan készíthetsz finom és gazdaságos ételeket a megmaradt karácsonyi finomságokból! 

Ha pedig netán a pajkaszegi kakaósbriós receptjét és sok humort keresnél, nézd A mi kis falunk 9. évadát minden szombaton 20 órától az RTL-en vagy az RTL+ Premiumon!

Fotók:  ClarkandCompany/Getty Images

#Életmód#karácsony#ételmentő#desszert#recept#konyhafőnök