Karragén a mindennapi ételekben: Miért árt a bélnek és vezethet cukorbetegséghez?

rtl.hurtl.hu

2025. november 8. 16:00

A német kutatók figyelmeztetnek: a széles körben használt élelmiszer-adalékanyag, a karragén (E407) nemcsak a bélfal áteresztőképességét növeli, hanem gyulladásokat és akár cukorbetegség kialakulását is elősegítheti. Ez a gyakori összetevő számos desszertben, tejtermékben és növényi italban megtalálható.

A karragént számos élelmiszerben alkalmazzák: kész tejdesszertekben, fagylaltokban, joghurtokban, homogenizált sajtokban, növényi alapú tejekben, felvágottakban, light termékekben, készételekben, szószokban, csokoládés és gyümölcsös italokban, valamint zselékben és édességekben.

Két hétig vizsgálódtak

A német Cukorbetegségkutató Központ (DZD) tudósai, Prof. Robert Wagner és Prof. Norbert Stefan vezetésével egy kísérletben két csoportra osztottak fiatal, egészséges férfiakat, akiknek testtömegindexe 30 alatt volt. Az egyik csoport karragént kapott, napi 2-3 átlagos fogyasztásnak megfelelő mennyiségben, míg a másik placebo kezelést. A vizsgálat két hétig tartott.

Karragén a mindennapi ételekben: Miért árt a bélnek és vezethet cukorbetegséghez?
Különböző desszertekben és édességekben is megtalálható ez az adalékanyag

Az eredmények azt mutatták, hogy a karragén növeli a vékonybél áteresztőképességét, aminek valószínűleg bélgyulladás a következménye. Mint kiderült, zavarhatja a bélfal védőfunkcióját, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz és gyulladásos betegségekhez vezethet. Továbbá a karragéndús étrend csökkentheti az inzulinérzékenységet, ami gyakran a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet. Ez a hatás főleg az elhízott résztvevőknél volt megfigyelhető. Az ő esetükben magasabb gyulladásszintet mértek a vérben, valamint a hipotalamuszban – az agy azon részében, amely a cukoranyagcserét és az étvágyat szabályozza – gyulladásos jeleket találtak. Mivel a karragén rendkívül elterjedt az élelmiszerekben, a kutatók szerint a lehetséges egészségügyi kockázatokat komolyan kell venni.