Házi túrós táska 30 perc alatt – tökéletes hétvégi reggeli

rtl.hurtl.hu

2025. november 8. 6:30

Van az a pillanat, amikor szombat reggel végre nem csörög az ébresztő, és a konyhában csak a kávé illata lengedez. Ilyenkor jön el az igazi hétvégi varázs: egy kis otthoni sütés, ami megtölti a lakást édes illatokkal és jókedvvel. És mi lenne jobb kezdés, mint egy frissen sült, házi túrós táska?

A túrós táska a magyar péksütemények egyik klasszikusa – egy szelet otthon, amit generációk óta szeretünk. Régen még kelt tésztával készült, mára viszont a leveles változat lett a kedvenc, mert gyors és mindig tökéletes. Egy harapás, és máris elrepít a gyerekkor reggelire, amikor a friss péksütemény illata hívogatott az asztalhoz.

Házi túrós táska 30 perc alatt – tökéletes hétvégi reggeli

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz)

A tésztához:
  • 600 g leveles tészta (2 csomag)
A töltelékhez:
  • 500 g tehéntúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 50 g mazsola

Így készül a hétvége kedvence

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztát hagyd kicsit szobahőmérsékleten, hogy könnyen formázható legyen.
  2. A töltelékhez áztasd be a mazsolát langyos vízbe. A túrót, tejfölt, tojásokat, búzadarát, cukrokat és citromhéjat dolgozd össze egy tálban vagy aprítógépben – addig, amíg krémes lesz. Végül keverd bele a lecsöpögtetett mazsolát is.
  3. Vágd a tésztát 6–6 négyzetre, tegyél a közepébe egy kanál tölteléket, majd hajtsd be a sarkokat egymásra. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással, hogy szép aranybarnák legyenek. 
  4. 20–25 perc a sütőben, és már jön is az a bizonyos, mennyei péksütiillat, ami egyenlő a boldog hétvégével.
  5. Hagyd kicsit hűlni, majd szórd meg porcukorral. Langyosan, egy kávéval vagy pohár tejjel egyszerűen tökéletes.

Receptinfók: Előkészítés: 10 perc I Sütés: 25 perc I Sütési hőfok: 180 °C (hőlégkeveréses) I Adag: kb. 12 darab

Tipp: Ha kicsit csavarnál rajta, próbáld ki barackdarabokkal, apró csokidarabokkal vagy egy kevés vaníliás pudinggal keverve – így minden alkalommal új ízélményt kapsz.

Még egy tipp túróval: Hihetetlenül krémes sajttorta tortaalap nélkül – muszáj kipróbálni!

Szóval, ha ezen a hétvégén megadnád magadnak a lassú reggel és az otthon illatú kényeztetés örömét, ne menj a pékségbe – süss sajátot! A házi túrós táska az a fajta péksüti, ami után a család mindig kér még egy adagot… vagy kettőt.

Fotók: Freepik, Pexles