Sárgabarackos pite: nyári desszert, amiért sorban állnak a grillpartikon

rtl.hurtl.hu

2025. július 25. 14:49

Ha a grillezésről eddig csak sós ételek jutottak eszedbe, akkor itt az ideje, hogy újragondold a dolgot! Ez a túrós-sárgabarackos galette nemcsak a sütőben, hanem a grillen is tökéletesen megsül – kívül ropogós, belül krémes, és az illata egyszerűen mennyei. A karamellizálódó gyümölcs, a lágy túrótöltelék és a ropogós tészta triója egy igazi nyári desszertálom, amit érdemes akár a következő kerti partira is betervezni. Egy gombóc vaníliafagyi és egy kis méz a tetején? Tökéletes lezárása egy grillvacsorának!

 

Ez a sárgabarackos galette nemcsak gyönyörű és különleges, de meglepően egyszerű is. A ropogós tészta, a krémes túró, a lédús barack és a pirult pisztácia tökéletes egyensúlyt alkot – nyári esték igazi sztárja lehet! 

Elkészítési idő: 35–40 perc a grillen vagy sütőben I Hőfok: 200 °C felső-/alsó sütés, 180 °C légkeverés

Sárgabarackos pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag (300 g) friss pitetészta (pl. Tante Fanny)
  • 125 g túró 
  • 50 g kristálycukor + egy kevés a szóráshoz
  • 1 evőkanál (10 g) vaníliás pudingpor
  • 1 tojás – szétválasztva
  • Fél kezeletlen citrom reszelt héja és leve
  • kb. 250 g sárgabarack – kimagozva, vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál aprított pisztácia
  • Opcionálisan: vaníliafagylalt és méz a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Melegítsd elő a grillt (fedéllel), lehetőség szerint tegyél be egy sütőkövet is, így lesz igazán ropogós az alja. A hőmérsékletet állítsd 200 °C-ra. Ha sütőben készíted, ugyanilyen hőfokon dolgozz.
  2. Terítsd ki a pitetésztát a hozzá csomagolt sütőpapíron. Ez lesz az alapod – egyszerű, gyors és tökéletes.
  3. Keverd össze a túrót a cukorral, vaníliás pudingporral, a tojás sárgájával, valamint a citrom reszelt héjával és levével. Kend el a krémet a tészta közepén, hagyj körben kb. 5 cm-es peremet szabadon.
  4. Rendezd el a sárgabarackszeleteket a túrós tölteléken, majd szórd meg aprított pisztáciával. Ez nemcsak látványos, de isteni ízt is ad.
  5. Hajtsd vissza a tészta szélét a töltelék köré, majd kend meg a peremet a tojásfehérjével. Szórj rá egy kevés cukrot, hogy szép aranybarna kérget kapjon.
  6. A pitét óvatosan tedd a forró sütőkőre (vagy sütőbe), és süsd 35–40 percig, amíg aranybarna és illatos nem lesz. Figyelj, hogy a sütőpapír ne lógjon túl – a grillen könnyen megéghet.
  7. Melegen, langyosan a legfinomabb – egy gombóc vaníliafagyival és pár csepp mézzel egyszerűen mennyei.

Tipp: Sütőben is tökéletes: 200 °C-on (felső-/alsó sütés), vagy 180 °C-on (légkeverés) kb. 35 perc alatt elkészül.