Egy falat Párizs: klasszikus körtetorta, ami mindenkit levesz a lábáról
2025. október 9. 11:30
Egy francia klasszikus, ami garantáltan elvarázsol: a selymes körtetorta nemcsak ízében, hanem megjelenésében is elegáns. A vékonyra szeletelt körte és a vajas tészta harmóniája tökéletesen illik az őszi hangulathoz – ideális választás egy kávé mellé vagy ünnepi desszertként.
Francia körtetorta receptje
Hozzávalók egy 25 × 11 cm-es kenyérformához:
A forma kikenéséhez:
- kevés vaj vagy más zsiradék
- kevés liszt
A töltelékhez:
- 1 kg körte
- 2 evőkanál citromlé
- A tésztához:
- 85 g puha vaj
- 85 g cukor
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 2 tojás (M méretű)
- 170 g búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál tej
- 50 g szeletelt mandula
- kb. 1 teáskanál fahéjas cukor
Elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (alsó-felső sütés), légkeverés esetén 180 °C-ra. A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Hámozzuk meg, negyedeljük és magozzuk ki a körtéket, majd vágjuk őket nagyon vékony szeletekre (ehhez használhatunk szeletelőt is). Locsoljuk meg citromlével, és tegyük félre.
- A vajat egy tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd tovább keverjük, amíg krémes állagot kapunk. Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat.
- A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a tejet felváltva adagolva beleforgatjuk a masszába. A körtészeleteket óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy minden szeletet egyenletesen bevonjon.
- A masszát kanállal adagoljuk a formába, majd simítsuk el a tetejét. Szórjuk meg szeletelt mandulával és fahéjas cukorral.
- Süssük az alsó sütési szinten kb. 65 percig. Körülbelül 40 perc után takarjuk le alufóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje. Hagyjuk a formában hűlni kb. 1 órán át, majd óvatosan vegyük ki, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp: Ez a torta másnap még finomabb, amikor a körték íze teljesen összeérik a tésztával. Egy kis tejszínhabbal vagy vaníliaszósszal tálalva igazi őszi élvezet!
Fotó: Pexels
Ez is érdekelhet
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem