Egy falat Párizs: klasszikus körtetorta, ami mindenkit levesz a lábáról

rtl.hurtl.hu

2025. október 9. 11:30

Egy francia klasszikus, ami garantáltan elvarázsol: a selymes körtetorta nemcsak ízében, hanem megjelenésében is elegáns. A vékonyra szeletelt körte és a vajas tészta harmóniája tökéletesen illik az őszi hangulathoz – ideális választás egy kávé mellé vagy ünnepi desszertként.

Francia körtetorta receptje

Hozzávalók egy 25 × 11 cm-es kenyérformához:

A forma kikenéséhez:
  • kevés vaj vagy más zsiradék
  • kevés liszt
A töltelékhez:
  • 1 kg körte 
  • 2 evőkanál citromlé
  • A tésztához:
  • 85 g puha vaj
  • 85 g cukor
  • 1 teáskanál őrölt vanília
  • 2 tojás (M méretű)
  • 170 g búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tej
  • 50 g szeletelt mandula
  • kb. 1 teáskanál fahéjas cukor

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (alsó-felső sütés), légkeverés esetén 180 °C-ra. A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Hámozzuk meg, negyedeljük és magozzuk ki a körtéket, majd vágjuk őket nagyon vékony szeletekre (ehhez használhatunk szeletelőt is). Locsoljuk meg citromlével, és tegyük félre.
  2. A vajat egy tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd tovább keverjük, amíg krémes állagot kapunk. Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat.
  3. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a tejet felváltva adagolva beleforgatjuk a masszába. A körtészeleteket óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy minden szeletet egyenletesen bevonjon.
  4. A masszát kanállal adagoljuk a formába, majd simítsuk el a tetejét. Szórjuk meg szeletelt mandulával és fahéjas cukorral. 
  5. Süssük az alsó sütési szinten kb. 65 percig. Körülbelül 40 perc után takarjuk le alufóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje. Hagyjuk a formában hűlni kb. 1 órán át, majd óvatosan vegyük ki, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp: Ez a torta másnap még finomabb, amikor a körték íze teljesen összeérik a tésztával. Egy kis tejszínhabbal vagy vaníliaszósszal tálalva igazi őszi élvezet!

Fotó: Pexels

Ez is érdekelhet