Olyan lesz, mintha a Balaton-parton ennéd – főtt kukorica otthon
2025. július 29. 15:00
A lángos, fagylalt és halételek mellett a strandok sárgán tündöklő sztárja a főtt kukorica, ami illatával bejárja az egész placcot. A roppanós, de édes zöldséget még az is megkívánja a nyári melegben, aki nem is igazán szereti a kukoricát. Most azonban igazán jó hírünk van azok számára, akik szeretik a zöldséget, hiszen hoztunk pár tuti tippet, amivel otthon is könnyedén elkészíthetik ezt az egyszerű, mégis nagyszerű fogást a saját konyhájukban!
Hol és hogyan vásárolj kukoricát?
Az első és legfontosabb lépés, hogy hol vásároljuk meg a kukoricánkat. A legjobb zöldséget helyi termelőknél a piacokon fogjuk találni, de ha nincsen a közelünkben vásár, akkor a szupermarketek polcain is kiszúrhatunk pár egészséges csövet.
Bárhol is vásárolod, ezekere mindenképp fordíts nagy figyelmet:
- a csövek legyenek friss zöld levelűek,
- a bajuszuk legyen nedves és sötétbarna,
- a szemeik legyenek kemények, roppanósak, duzzadtak és sűrűek!
Meddig áll el, ha nem főzöd meg azonnal?
A friss kukorica szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig tárolható biztonságosan.
A leveleit semmiképp ne hámozd le előre, hiszen védelmet nyújtanak a koszolódás, a szemek sérülése és kiszáradása ellen!
A kukorica elkészítése
- Tisztítsd meg! Fogd meg a kukoricacső tetejét, majd egy erőteljes mozdulattal húzd le a leveleket és a bajuszt. Ha maradj a szemek között pár felesleges szál, akkor mosd le vízzel!
- Főzd minimum 10-15 percig! Igazán zsenge és roppanós kukoricát akkor kapsz, ha a a csöveket forrásban lévő vízbe teszed, és nem főzöd túl, hiszen ettől válhat keménnyé. Egyes kukoricáknak azonban lehet akár 20-30 percre is szükségük van, hogy készre főjjenek.
- Fogyaszd frissen, fűszerezve! Ha nem ennéd meg azonnal, a főzővízben is hagyhatod őket kihűlni, majd befóliázva, a hűtőben tárolva is túlél 1-2 napot. A hidegről kivéve dobd be egy percre a mikróba, és már fogyaszhatod is!
Hasznos tippek
- Ha megvásároltad a kukoricát, de nem tudod egyből elkészíteni, akkor nyersen is beteheted a fagyasztóba. A mélyhűtő előtt azonban érdemes blansírozni, hogy a kiolvasztás ne menjen a minősége rovására. A blasírozáshoz főzzük elő 4 perc alatt a csöveket, majd hirtelen helyezzük át jeges vízfürdőbe. Így megőrzik a
- Sót semmiképp se tegyünk a vízbe, hiszen csak megkeményedik tőle a kukorica! Bőven elég, ha főzés után és fogyasztás előtt fűszerezzük!
- Ha nem tudjuk pontosan mennyi időre van szüksége a kukoricánknak a forró vízben, akkor időnként villával szedjünk le róla egy-egy szemet, és kóstoljunk rá!
Szívesen hallanál még olyan a konyhai eljárásokról, mint a blansírozás? Akkor kövesd az RTL+-on a Lehetsz séf című műsort, amivel garantáltan új szintre emeled majd a főzőtudományodat! Kattints ide a regisztrációért!
Ha túllépnél a són
Bevett szokás a kukoricát egyszerűen csak sóval megszórva fogyasztani, pedig pár plusz alapanyaggal még varázslatosabbá tehetjük ezt a tápanyagban gazdag zöldséget. A kukorica nem csak a sónak, hanem bizony a vajnak is jó barátja, főleg, ha fűszervajról van szó!
Keverjünk ki a puha vajat sóval, borssal, fokhagymaporral, zöldfűszerrel, és máris a következő szintre emeljük a csöves zöldséget!
Milyen lesz a magyar kukoricatermés idén?
A csapadékhiány miatt a magyar mezőgazdászok rossz terményre számítanak idén, sokan már most learatják kukoricájuk egy részét, hogy zöldtakarmánynak tudjákinkább eladni. A gyenge hozam miatt áremelkedés várható a gyümölcsöknél is.
Nézd meg a Híradó videóját, amiben részletesen vizsgálják a problémát:
Érdekesség
Régen a lehántolt, megtisztított kukoricahéjakkal bélelték ki a főzőedényt, és ezzel együtt főzték készre a kukoricákat. Ez tovább fokozza az ízét, és segít megelőzni a kukorica megkeményedését. Próbáld ki te is otthon!
Kapcsolódó tartalmak
- Jason DeRulo megkísérelte fúróval enni a csöves kukoricát...
- 10+1 apró konyhai trükk, ami forradalmasítja a rutinodat
- Hogyan főztek nagyanyáink olcsón és gyorsan? Íme 5 zseniális trükk!
Képek forrása: Pexels