Konyhai trükkök nyári napokra: ezekkel időt és energiát spórolsz
2025. július 22. 11:36
A nyár beköszöntével mindannyian inkább a szabadban töltenénk az időt, mint a forró tűzhely mellett izzadva. Szerencsére néhány egyszerű, mégis nagyszerű konyhai praktikával nemcsak időt és energiát spórolhatsz, de a meleg napokon is élvezetes marad a főzés. Mutatjuk a 10 legjobb nyári konyhai hack-et, amit könnyedén bevethetsz a forróság ellen!
1. Eperfrissítő ecetes fürdő
Az édes, lédús eper hamar megpenészedhet, de van rá megoldás! Egy kis almaecetes vízben való gyors átöblítés segít elpusztítani a gombaspórákat, így tovább friss marad.
2. Villámgyors italhűtés
Szobahőmérsékletű italod van, de már jéghidegen innád? Csavard nedves konyharuhába, és tedd a fagyasztóba. A nedves textil gyorsabban lehűl, így az ital is hamarabb élvezhető lesz.
3. Grillezett gyümölcs? Igen, kérünk!
A gyümölcsök grillezve egészen új ízdimenziót nyitnak meg. Barack, ananász, dinnye – mind különleges kiegészítője lehet egy desszertnek vagy akár hamburgernek.
4. Házi jégkrém percek alatt
Unod a cukros, mesterséges bolti jégkrémeket? Készíts sajátot! Használj újratölthető jégkrémformát, töltsd meg joghurttal, smoothie-val vagy 100%-os gyümölcslével – egészséges és finom.
5. Tisztíts hagymával, ne vegyszerrel
A grillezőt nem muszáj súrolni. Vágj félbe egy hagymát, és dörzsöld át vele a forró rácsot. Eltávolítja a lerakódásokat, és természetes módon segít megelőzni, hogy az étel odaragadjon.
Tipp: Tarts a fagyasztóban előre elkészített Chef Abod kebabokat, így bármikor készen állsz egy spontán grillezésre!
AJÁNLÓ: „A kajakóma nem vicc” – ezért fontos, mit ebédelsz, ha nem akarsz kidőlni délután
6. Jeges kávé, ami nem hígul fel
A nyári reggelek koronája a jeges kávé – de senki sem szereti, ha vizes lesz. Töltsd meg a jégkockatartót lefőzött kávéval, és használd ezeket a kockákat. Csak önts rá egy kis tejet, és kész is a tökéletes jeges latte.
7. Citromból több levet egy mikróval
Több levet szeretnél facsarni a citrusfélékből? Dobd be a mikróba 10–20 másodpercre, majd enyhén megnyomkodva facsard ki. Meg fogsz lepődni, mennyi plusz lé jön ki!
A granita Szicília egyik legnépszerűbb desszertje, de régiónként eltér az állaga: Catania környékén jeges, máshol krémesebb. Klasszikusan citromból készül, de mandulás, epres vagy pisztáciás változata is ismert – és nem ritkán brióssal reggelizik az olasz. Farkas Richárd, a Penny séfje szerint a dinnye is tökéletes alap:
8. Saláta befőttesüvegben
Készülj előre! Töltsd meg a befőttesüvegeket rétegezett salátákkal – az öntetet alulra, a leveleseket felülre tedd. Zárd le, és amikor rohansz, csak kapd fel, rázd össze, és már eheted is!
9. Muffinkapszli – a nyár titkos fegyvere
Nem csak sütéshez jó. Csúsztasd a jégkrém pálcikája köré, így felfogja a cseppeket. Vagy tedd a pohár tetejére, és szúrj bele egy szívószálat – így távol tarthatod a rovarokat az italodtól.
10. Szószok stílusosan – muffin formában
Rendezel kerti partit? A muffinforma tökéletes arra, hogy mindenki számára elérhető, mégis adagolt mennyiségben tálald a szószokat és önteteket – kevesebb rendetlenség, több élvezet.
Ezt olvastad már? Nincs fagylaltgéped? Így készíthetsz krémes, egészséges fagyit otthon
Kapcsolódó tartalmak:
- Ezeket az ételeket messziről kerüld el kánikula idején!
- Hogyan maradj fókuszált a kánikulában? – íme 5 bevált trükk a hőségben
Fotók: Pexels